Jeste li osigurali koži antioksidanse za bezbrižno uživanje na suncu?

Sunce je prijatelj kože, ali u ljetnim mjesecima, kada je jača prisutnost opasnih UV zraka, potrebno je zaštititi je dodatno iznutra i izvana. Antioksidansi štite stanice od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, u tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima. Ostanite odgovorni i izaberite svoj faktor kako biste ovo ljeto dobili samo najbolje od sunčevih zraka!

Volimo sunce jer nam daje divnu preplanulu put, potiče sintezu dragocjenog vitamina D, stimulira hipofizu koja luči serotonin, poznat i kao hormon sreće… Ukratko, sunce je doista izvor života, ali tijekom ljetnih mjeseci, kada s temperaturama raste i opasni UV indeks, prijeko je potrebno zaštititi kožu.

Učinak UV zračenja

Ovaj delikatni organ oštećuje istodobno zajedničko i kumulativno djelovanje UVA i UVB zraka. UVA zrake prodiru kroz kožu i oštećuju elastična vlakna pa koža postaje gruba, neelastična i naborana. Mogu izazvati i alergijske reakcije te dugoročno oštetiti stanice što uzrokuje nastanak karcinoma kože. Većinu UVB zraka apsorbira ozonski sloj, ali dovoljno tih zraka prolazi kako bi prouzročilo ozbiljnu štetu. UVC zrake su najopasnije, ali srećom, ozonski omotač ih reflektira pa ne dolaze do Zemlje.

Oko 80 posto UVB zraka ostaje u površinskom sloju kože, gdje stimuliraju proizvodnju melanina, tj. izazivaju tamnjenje. Ako koža nije zaštićena, UVB zrake će je opeći, a s obzirom na to da koža pamti, raste opasnost i od raka kože. Ono što je važno je da sebe i obitelj pravilno zaštitite od izlaganja suncu i štetnim UV zrakama. Iako su kreme dobra zaštita, često zbog nepravilnog i nedovoljnog nanošenja njihova zaštita nije dovoljna, pa je važno prehranu obogatiti antioksidansima koji će pružiti dodatnu zaštitu.

Važnost antioksidansa

Antioksidansi štite stanice od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima. A, C, D i E vitamini učinkoviti su u zaštiti organizma, imaju snažno antioksidativno djelovanje te jačaju imunološki sustav. Međutim, bitno je da su sami preparati prirodnog podrijetla, bez konzervansa, umjetnih bojila, dodane soli i šećera te da dolaze u oblicima koji se lako apsorbiraju te imaju visoku bioraspoloživost.

Također, važno je ne izlagati se sunčevim zrakama između 12 i 17 sati, izbjegavati faktore koji negativno utječu na zdravlje, baviti se fizičkom aktivnošću te se raznovrsno hraniti. Ukratko, budite odgovorni i izaberite svoj faktor kako biste ovo ljeto dobili samo najbolje od sunčevih zraka!

Formule koje spašavaju stvar

Pravi saveznik u pripremama za plažu je Solgar Advanced Antioxidant, složena antioksidativna formula čiji djelatni sastojci, kao što su vitamini C, E, B2, cink, selen, mangan i bakar, pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Vitamini C i A te minerali selen, cink i bakar pridonose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Solgar Astaksantin je potpuno prirodan dodatak prehrani te snažan antioksidans koji je čak 6000 puta jači od vitamina C. Preporučuje se kao osnovna antioksidativna formula tijekom cijele godine, a posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Solgar Prirodni beta-karoten jedan je od najboljih oblika beta-karotena upravo zbog raznolikosti sadržanih karotenoida.

Osim betakarotena, sadrži i ne manje važne bioaktivne komponente kao što su lutein, zeaksantin, kriptoksantin i alfa-karoten, čiji molekularni mehanizmi također imaju važnu ulogu u organizmu. Dobro je znati da je učinak betakarotena snažniji ako se uzima s vitaminom E i selenom.

Pročitajte još i ...