Što se događa s grudima nakon trudnoće i poroda?

Opće je poznato da je trudnoća, iako prekrasan, izuzetno izazovan period u životu svake žene. Tijelo se iz tjedna u tjedan mijenja, a sve skupa prate i razne druge promjene. Iako joj tepamo i nazivamo je ‘slatkim iščekivanjem’, tek nakon poroda zapravo krećemo sagledavati sve ono što nam je, osim prekrasne bebe, trudnoća donijela.

Jedan od dijelova tijela koji je ‘pretrpio’ najveće promjene su grudi. U trudnoći, a potom i tijekom dojenja, grudi mijenjaju izgled i gube čvrstoću. Sve to uzrokuje smanjenje čvrstoće i elastičnosti grudi, a ono s čim se većina žena susreće jest i njihova obješenost.

Nažalost, opcije za ‘popravak’ situacije nisu brojne pa se mnoge žene tada odlučuju za estetsku kirurgiju. A ona nudi operaciju podizanja grudi, poznatu i kao mastopeksija – zahvat kojim se podižu grudi i učvršćuje njihovo tkivo. Ovisno o prirodi i stupnju obješenosti, koriste se različite tehnike kako bi se grudi podigle.

Stupanj obješenosti grudi određuje se prema položaju bradavica u odnosu na inframamarnu brazdu koja se nalazi ispod grudi. Primjerice, kod mlađih žena kod kojih nije došlo do opuštanja, grudi su uspravnije i bradavica im je iznad inframamarne brazde, gdje se nalazi žica grudnjaka.

Podizanje i povećanje grudi

Podizanje grudi izvodi se kada su dojke spuštene i u velikom broju slučajeva ispražnjene. Zahvatom se odstranjuje suvišna koža dojke, a bradavica se, kao i krug oko nje (aerola), podižu. Koža oko areola oblikuje se i redizajnira kako bi se dobile ljepše grudi, a šavovi se uglavnom smještaju oko areola.

Mira Sorvino, Ashley Judd, and Salma Hayek arrive on the red carpet of The 90th Oscars at the Dolby Theatre in Hollywood, CA on Sunday, March 4, 2018., Image: 365057494, License: Rights-managed, Restrictions: NO ITALY, GERMANY, BENELUX, USA or AUSTRALIA - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment

U pojedinim slučajevima, podizanje grudi radi se u kombinaciji s ugradnjom implantata kako bi se povećao volumen grudi i dobio ljepši rezultat. Kombinacijom zahvata postiže se manja ovješenost implantata i dobiva se bolji gornji volumen grudi. Ovisno o posljedicama godina, trudnoće ili dojenja te, naravno, vašim željama, može se vratiti i oblik i veličina grudi.

Podizanje i smanjenje grudi

U slučaju da su dojke poslije poroda ostale prevelike i spuštene, potrebno ih je kirurški smanjiti i podignuti. Operacija smanjenja grudi ili redukcijska mamoplastika operativni je zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima, a cijena takvog zahvata iznosi oko 20 000 kuna i više, ovisno o poliklinici.

Grudi nakon zahvata podizanja dobivaju novi izgled i čvrstoću. Podizanje grudi smatra se trajnim rješenjem, međutim, ovisno o starosti pacijentice, s vremenom je moguće njihovo ponovno postepeno opuštanje.

Pročitajte još i ...