Svake zime, ista priča – evo zašto se za hladnih mjeseci ten pogoršava

Već i vrapci na granama znaju da je zima vrlo izazovan dio godine kada je koža lica u pitanju. I dok kožu tijela štite slojevi odjeće od prirodnih materijala, ona na licu neprestano je izložena vanjskim faktorima – hladnoći, vjetru, vlazi, smogu, toplo-hladno uvjetima, nečistoći. Stoga nije ni čudo da nam upravo u ovom periodu jasno ‘pokazuje’ svoje nezadovoljstvo.

Iako i topliji dio godine ima svojih izazova, u ljetnim mjesecima koža se znoji i pojačano proizvodi sebum. Ma koliko nam to išlo na živce, to je njezin način zadržavanja vlage i stvaranje dodatnog sloja zaštite. Tijekom zime, događa se upravo suprotno pa se gubi balans masnoće i vlage.

Ovisno o tome kakav tip kože imate, vaša koža može postati isušena, dehidrirana, može se početi perutati ili na njoj možete vidjeti iritacije u vidu crvenila, mrljica, može vas zatezati i svrbjeti. No, može se dogoditi i nešto posve drugačije – na njoj se mogu pojaviti začepljene pore pa i akne. Većina žena u najhladnijim mjesecima bilježi pogoršanje tena, ali uzroci za to često ne leže samo u vanjskim faktorima, već za to mogu biti krive i neke naše navike koje nikada ne preispitujemo.

Proizvodi s alkoholom

Iako smo itekako svjesne da alkohol nije poželjan sastojak u proizvodima za njegu lica, ponekad nam on promakne, negdje na kraju popisa sastojaka. Primjerice, maramice za skidanje šminke ili pak one za dezinfekciju ruku, zatim tonik ili toner pa gel za umivanje često sadrže manje količine alkohola koji će dodatno iritirati već ionako stresiranu kožu.

Proizvodi za kontroliranje proizvodnje sebuma vrlo se često oslanjaju na alkohol, a on će zimi dodatno izvući vlagu iz kože i uzrokovati dehidraciju, što u kombinaciji s hladnim zrakom najčešće dovodi do snažnih iritacija.

Umjesto tonera i čistača na bazi alkohola, zimi se odlučite za one na bazi hamamelisa koji će umiriti crvenilo, suziti pore i pomoći u kontroli sebuma, no neće isušiti prirodnu vlagu lica poput proizvoda koji sadrže alkohol.

Ne zaboravite SPF ni kada su vani minusi

Kožu od sunčevih zraka treba štititi cijele godine – ovu smo rečenicu čuli već nebrojeno puta, no riječ je o jednom od savjeta koje najčešće ignoriramo. Ljeti smo čak i prilično disciplinirani kad je u pitanju zaštita jer nas snažno sunce podsjeća na opasnost od opekotina, no zimi često zaboravljamo da štetne UV zrake prolaze kroz oblake i oštećuju kožu čak i kad sunce ne vidimo.

Neprestana izloženost štetnim zračenjima uzrokuje preranu pojavu bora, pigmentacija, ali i obješene kože, a baš poput mora, i snijeg reflektira svjetlost – iz tog razloga na skijanje baš nikada ne biste smjeli krenuti bez visokog zaštitnog faktora.

Vruće kupke zamijenite mlakim tušem

Iako nakon nekoliko sati provedenih na niskim temperaturama mislimo da nema bolje ideje od duge, opuštajuće, vruće kupke, ova navika može znatno utjecati na pogoršanje tena. Dug boravak u vrućoj, zadimljenoj kupki izvlači prirodna ulja iz kože, ostavljajući njenu površinu isušenom i sklonom iritacijama.

Želite li zadržati ujednačen, čist ten i neoštećenu kožnu barijeru, odlučite se za tuširanje mlakom ili blago toplom vodom, a ako vrućoj vodi ipak ne možete odoljeti, voda u kadi neka bude topla, a ne vruća, a trajanje kupke ograničite na desetak minuta. Po završetku ovog omiljenog rituala, kožu obilno počastite kakvom bogatom hranjivom kremom za tijelo ili body butterom.

S peelingom – umjereno!

Iako je peeling mnogima omiljeni korak skincarea, s njime, naročito zimi, valja biti oprezan. Prirodno odbacivanje mrtvih stanica kože jedna je od najboljih karakteristika našeg organizma, no kako s godinama brzina izmjene stanice pada, ten postaje sivkast, pore proširene, a lice gubi nekadašnju blistavost. U tim se situacijama preporučuje okrenuti kvalitetnom peelingu, no opet napominjemo – s njime nije dobro pretjerivati.

Agresivne kiseline ili pak grube čestice u mehaničkom pilingu često će, osim uklanjanja mrtvih stanica, oštetiti i prirodnu kožnu barijeru, što će onemogućiti zadržavanje vlage. Pretjerano korištenje pilinga može s vremenom dovesti do dehidracije, iritacija, pa čak i upala, a taj se rizik posebno odnosi na kožu vrata – ona sadrži mnogo manje lojnih žlijezda te joj česta eksfolijacija može dovesti više štete nego koristi.

Prejako grijanje

Već smo spominjali promjene toplo-hladno koje nas zadese svaki put kada zimi iz vana ulazimo u pregrijane prostorije. Najveći šok pritom doživljava koža. Osim što će pocrvenjeti, od suhog zraka ona će ostati bez prijeko potrebne vlage.

Naravno da to ne znači da trebate posve isključiti grijanje, ali spuštanje temperature za nekoliko stupnjeva ili korištenje ovlaživača zraka, bitno će utjecati na njegovu kvalitetu, a tako i na situaciju na vašem licu.

Sept. 15, 2015 - New York, USA - Badgley Mischka..MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, DEFILE, FASHION SHOW RUNWAY COLLECTION, PRET A PORTER, MODELWEAR, MODESCHAU LAUFSTEG FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS16, Image: 259553224, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Dugotrajno isušena koža može dovesti i do ljuskanja, nastanka sitnih ožiljaka, a u ekstremnim slučajevima, čak i nastanka hiperpigmentacija, pa se za vrijeme sezone grijanja pobrinite da koži osigurate dovoljno hranjivih sastojaka i njegujućih ulja s kojima će zadržati mekoću i u najhladnijim danima.

Pročitajte još i ...