Jeste li vi sredovječna žena?

S obzirom na to da se portal Estetica.hr bavi temama vezanima uz estetiku, odlučili smo napisati nešto o grupi korisnica usluga estetske medicine, o onima koje žele pomiriti duh i tijelo – o onima koje su mnogi jednostavno potrpali u kategoriju „sredovječnih žena“. A one se s tom kategorijom jednostavno – ne slažu.   

Odakle je uopće krenulo to pitanje sredovječnosti, tko nam je tu etiketu neprimjetno nalijepio na čelo dok smo se iz petnih žila trudile postati profesionalke u poslu, brižne majke, zgodne i lojalne partnerice, dobre i zabavne prijateljice?

Tko nam to lijepi etikete?

Prvo su nam je nalijepili prijatelji, vršnjaci, oni s kojima smo izlazile po klubovima, oni koji su nam držali glavu kad nam je bilo loše, oni koji su nam liječili ranjeno srce – za koje sada misle da ne bi izdržalo nove udarce. Zaljubljivanje nema smisla, pa mi smo sredovječne…

Svoj su doprinos dali i muškarci, generacija svojih supruga – jednako zgodnih, jednako zaslužnih za kućne budžete, jednako u formi, jednako zabavnih, ali očito nejednakih kad su (jednake) godine u pitanju.

April 12, 2015 - Los Angeles, California, U.S. - Jennifer Lopez arrives for the 2015 MTV Movie Awards at the Nokia theater. (Credit Image: © Lisa O'Connor/ZUMA Wire)

„Ja uvijek mogu naći ženu od 25…“ – izjavio je moj dragi poznanik, aludirajući nemilosrdno na suprugine godine, ali ne i svoje. One se njega ne tiču. Ili ipak – pa je ovo posljedica?

Kut gledanja ovisi o svakom pojedincu, način na koji netko percipira stvari teško se može izbiti iz glave… Sizifov posao. Kao da nekome namećete ukus i stav koji mu nije ni u peti.

Je li pomlađivanje banalna želja?

Tko su onda ljudi koji „popravljaju“ svoje godine? Jesu li to nezahvalnici kojima nije dovoljno što ih je život pomazio nego sada žele od deset napraviti pet, izbrisati godinu proizvodnje, u kategoriju datum rođenja napisati „godine nepoznate“ ili samo smisliti kategoriju „između 40 i 50“?

Jesu li to nezahvalnici koji svoj teško zarađeni novac žele potrošiti na banalne stvari kao što su proizvodi za pomlađivanje? Zašto ne otputovati, zašto ne kupiti dobar auto, zašto bi se netko želio pomladiti, zašto bi poželio uzeti nešto što mu zapravo ne pripada? Zašto, zašto, zašto?

To nam pitanje šapuću ljubazne prijateljice, kći na pragu dvadesetih, muškarac koji leži pokraj nas u krevetu, poznanica koja misli da nas poznaje… Zaista, zašto to radimo? Je li to zato što želimo vječno biti “sredovječne”, ili se ipak želimo spustiti malčice niže? Zašto idemo protiv prirode?

A vi? Zašto nosite push-up grudnjak, izbjeljujete zube, depilirate se? Zašto upće bojite kosu? Zašto ne pustite svoje sjedine da slobodno vijore na vjetrometini godina?

I zadnje pitanje – jeste li i vi tako lako spremne ući u ladicu?

 

Pročitajte još i ...