3 načina “sređivanja” trbuha nakon trudnoće

Velik broj žena očekuje da će nakon porođaja njihov trbuh izgledati kao prije trudnoće i neugodno se iznenade kada shvate da se nije baš puno promijenio ni nakon što je beba izašla van.

Ipak, rijetko koja žena, čak i ako je bila u vrhunskoj formi, odmah poslije bebina rođenja vrati prijašnji izgled. Nakon porođaja majke su najčešće zabrinute zbog opuštenih trbušnih mišića te viška kože na trbuhu. Iako se pojedinim damama trbuh sam, s vremenom, vrati u prvotno stanje, nekima se taj problem pretvori u pravu estetsku muku.

profimedia-0273144340-slide

90 posto žena ima problem sa strijama nakon trudnoće

Uz višak kože na trbuhu, čak više od 90 posto žena ima problema sa strijama nakon porođaja koje se pojavljuju zbog naglog debljanja u trudnoći, a najčešće se pojavljuju na području grudi, trbuha, struka te nogu. Razlog tome je visok rast hormona glukokortikoida, zbog čega se kolagen usporeno proizvodi pa je koža time manje elastična i sklona pucanju.

Ako ste se odlučili riješiti viška na trbuhu operativnim putem, to je najbolje napraviti kada vam se tijelo potpuno oporavi od porođaja.

Bregje Heinen for Skivvies.

Tri kirurška rješenja

Za ovaj problem postoje tri kirurška rješenja:

  1. U slučaju da ne postoji višak kože, nego se samo nagomilala masnoća na području trbuha, rješenje je liposukcija. Laserskom liposukcijom učvršćuje se opuštena koža trbuha i rješava višak masnih nakupina.
  2. Ako su u pitanju masne nakupine i višak kože, kombinira se liposukcija (ili laserska lipoliza) kojom se otklanja višak masnih naslaga s kritičnih područja i odstranjenje viška kože.
  3. Ako su oslabljeni trbušni mišići, a trbuh je izgubio formu nakon rastezanja u trudnoći, potrebna je abdominoplastika, uz ojačavanje oslabljene stijenke trbuha. Tom se prilikom odstranjuju i višak kože i masne nakupine. Uz uklanjanje viška kože na trbuhu, vraća se i normalni tonus mišića i stara konturu tijela. Ovom metodom moguće je ukloniti i strije s donjeg dijela trbuha ispod pupka.

Osim navedenog, važno je napomenuti i da ovi zahvati ne utječu na buduće trudnoće.

Pročitajte još i ...