U nekoliko koraka do predivne kože cijeloga tijela

Tijekom ljetnih mjeseci, kada su uvjeti u kojima živimo, ali i kojima podvrgavamo našu kožu, kosu i nokte – ekstremni, intenzivnije razmišljamo o njezi, hidrataciji i zaštiti. Iako najveći dio naše pažnje opravdano dobivaju koža lica, a potom i kosa, posebnu brigu potrebno je posvetiti i njezi tijela.

Peeling laktova

Kupanje u moru ili bazenu, sol ili klor, visoke temperature, sunce – sve to isušuje našu kožu, a posebno ‘stradaju’ koljena, laktovi i stopala.  Zato području laktova i koljena posvetite posebnu pažnju i s njih uklonite mrtve stanice koje čine kožu zadebljanom. Kožu ćete najlakše omekšati dok je mokra, pa se preporučuje redovito raditi blagi peeling za vrijeme tuširanja.

Koliko god bio nježan, piling uklanja dio prirodnih površinskih masti te može lagano isušiti kožu. Zbog toga se preporučuje uvijek nakon eksfolijacije nanijeti obilnu količinu hranjive hidratantne kreme na sva tretirana područja, a posebno na laktove i koljena koji su skloni isušivanju više od dugih dijelova tijela.

I noktima je potrebna njega

S godinama nokti postaju suhi i hrapavi, a nerijetko i zadebljati pa su podložni listanju i pucanju. Kako biste izbjegli ove neželjene pojave, na njih redovito nanosite proizvode koji će ih nahraniti i učiniti čvršćima. U ogromnom izboru proizvoda za njegu noktiju, birajte one koji ciljano rješavaju problematiku koja vas muči. Primjerice, ponekad će trebati omekšati kožicu, ponekad učvrstiti same nokte, a ponekad hidratizirati i nahraniti čitave ruke.

A što s problematičnom kožom tijela?

Ako vas muče akne na leđima ili ramenima, posebnu pažnju posvetite odabiru proizvoda za njegu tijela. U vašem slučaju doista nije svejedno kakav losion ili mlijeko za tijelo nanosite – ključno je da to ne bude proizvod koji će dodatno zatvoriti pore i zamastiti kožu te tako prouzročiti dodatne probleme.

Nemojte zaboraviti njegu dekoltea i vrata. Koža ovih područja vrlo je osjetljiva i sklona pokazivanju znakova starenja. Na dekolte i vrat ujutro je poželjno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, a prije spavanja će poslužiti i kreme koje koristite za lice, samo nemojte odabrati one s alkoholom jer je koža vrata vrlo osjetljiva.

Vruće kupke ostavite za zimu

Iako teško da postoji bolji recept za opuštanje nakon napornog dana od tople kupke, tijekom ljetnih mjeseci bolje ju je zamijeniti mlakim tušem. Naime, pretopla voda može dodatno isušiti kožu. No, ako nikako ne možete odoljeti kupkama, koristite mlaku vodu, zadržite se na najviše dvije tjedno i nemojte predugo ostajati u vodi.

Završna njega – što odabrati?

Kozmetička nas industrija kontinuirano razveseljava novim, inovativnim pa i revolucionarnim proizvodima za njegu tijela. Tako već imamo serume za tijelo, ali i retinol za tijelo, da ne govorimo o proizvodima s hijaluronom, niacinamidom i drugim ‘magičnim’ sastojcima.

No, kao i kod njege kože, ni ovdje nema univerzalnog proizvoda koji odgovara svima. Kako biste koži pružili dubinsku hidrataciju i hranjivu njegu, odaberite proizvod koji odgovara vašoj koži. Za njegu tijela najčešće se upotrebljavaju kreme, mlijeka i losioni.

Kreme za tijelo bogatije su teksturom i obično sadrže jednaku mješavinu ulja i vode. Mlijeka za tijelo više su tekuće teksture od krema, ali su ipak gušća od losiona, dok su losioni vrlo lagane i manje ljepljive teksture koja se lako upija u kožu zahvaljujući manjoj viskoznosti. Za ljetne mjesece posebno ugodno djeluju nježne pjene ili mousseovi za tijelo koji, osim vlage i hranjivih sastojaka, koži donose osvježenje i osjećaj lakkoće.

Pročitajte još i ...