Prvi odaju godine: Kako se riješiti podbratka i pomladiti vrat?

Neinvazivno – riječ koju čujemo gotovo svaki dan postala je jedan od najvećih prioriteta estetske medicine. Znamo koliko je napredak neinvazivnih metoda promijenio pristup estetici, ali i očekivanja pacijenata, koji svakodnevno od najnovijih metoda uljepšavanja i pomlađivanja očekuju sve više i više, ne uzimajući u obzir da su neke regije lica jednostavno sklone izrazito tvrdokornim znakovima starenja koji neće uvije nestati nakon jednog neinvazivnog tretmana.

Istinu znamo – svi starimo, svačije lice s vremenom dobiva bore, a mladolikost je uvijek stvar dojma, pri čemu veliku ulogu igra i držanje, elegancija, zdrav i njegovan izgled, a ne nužno broj bora.

I mladoliko lice učinit će „starijim“

Ipak, u određenim se godinama ženama događa prekretnica, pa im se čini da su u ogledalu još do jučer vidjele njegovanu četrdesetogodišnjakinju glatkog tena i čvrstih kontura, dok je danas na njenom mjestu umorna gospođa čije lice uokviruje opuštena koža bez čvrstoće i mladenačke napetosti.

Kroz moju su ordinaciju s godinama prošle stotine žena u potrazi za odgovorom – kako zaustaviti naglo starenje? Suprotno uvriježenom mišljenju, problem nije bio u licu, jer je najčešće riječ o damama koje nisu štedjele na kvalitetnoj njezi i tretmanima, a godine su svoje najoštrije lice pokazale nešto niže – na vratu.

Odgovara li plan pomlađivanja pacijentu?

Poznato da su upravo vrat i ruke dijelovi tijela koji prvi pokazuju godine te nas mogu vidno postarati čak i kada je lice mladoliko, no ovi su dijelovi tijela tek u posljednjih nekoliko godina došli u fokus estetske industrije. Slušajući potrebe i zahtjeve pacijentica, shvatili smo kako kirurški pristup rješavanju podbratka i opuštenog vrata nikako ne može biti jedino rješenje.

Iako višak kože na području čeljusti nije nimalo jednostavan zadatak za estetskog kirurga, jer utječe na cjelokupne konture lica, u Poliklinici Bagatin kao glavni prioritet ističemo individualni pristup – svaka je osoba drugačija, i po tipu kože, i po izraženosti bora, količini masnog tkiva koju sadržava podbradak, ali i po elastičnosti kože koja određuje i koliko će plan pomlađivanja odgovarati upravo potrebama pacijenta.

“Peglaju” bore i zaglađuju teksturu

Dok na licu duboke bore možemo odgađati i do 50-ih, tonus vrata slabi već u kasnim 30-ima, a upravo kad je riječ o mlađim pacijenticama čiji je glavni problem gruba tekstura vrata, istanjena koža i lagani pad tonusa, preporučujem tretman dermalnim filerima, koji za kožu u početnim fazama starenja može učiniti nevjerojatno mnogo.

Kad nam je cilj teksturalno poboljšanje kože vrata i dekoltea, izvrstan se učinak postiže Juvederm Volite filerom – osim što će osjetno popraviti kvalitetu kože, osvježit će čitavo područje u koje je apliciran, zbog čega ga preporučujem pacijenticama na prijelazu iz 30-ih u 40-e.

Piše: Kolumnist dr. Tomica Bagatin, maksilofacijalni kirurg

Kad su dublje bore i očitiji višak kože u pitanju, posebno kako se približavamo 50-e, mnogo ćemo bolji efekt postići korištenjem Radiesse filera, koji zahvaljujući mikrosferama kalcijevog hidroksiapatita u sastavu potiče produkciju vlastitog kolagena, a izvrstan je za tretiranje vrata jer instantno briše horizontalne linije koje se u 50-ima pojavljuju gotovo preko noći.

Hijaluronski fileri nevjerojatne efekte postižu u pogledu zaglađivanja kože, popravljanja površinske teksture vrata, no njihova je sposobnost zatezanja kože vrlo ograničena.

Ne postoji jedan odgovor – najučinkovitiji pristup je onaj kombinirani

Opušteni višak kože posljednjih je godina glavna meta neinvazivnih tretmana, a kao najučinkovitiji pristup pokazao se onaj kombinirani. Shvaćajući kako je i do opuštanja kože dovelo više faktora, jasno nam je kako se i u borbi s njim moramo služiti s više „oružja“ – među najuspješnijim metodama pomlađivanja vrata u Poliklinici Bagatin pokazala nam se kombinacija mikrodermoabrazije i tretmana uređajem Venus Legacy.

SUSAN SARANDON AND NAOMI WATTS - RED CARPET OF THE FILM 'MONEY MONSTER' AT THE 69TH FESTIVAL OF CANNES 2016, Image: 284282723, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Koža vrata je tanka i sklona „gužvanju“, a iako može zvučati kontradiktorno, svaki tretman pomlađivanja trebao bi započeti uklanjanjem rožnatog sloja kože. Upravo tako započinje i tretman pomlađivanja i zatezanja podbratka i vrata u Poliklinici Bagatin – Reviderm mikrodermoabrazija uklonit će površinski sloj oštećenih stanica, potaknuti diobu novih, a u procesu zagladiti ten i minimizirati vodoravne bore.

Više o tome kako se riješiti podbratka možete saznati ovdje.

Što je s viškom kože – kada radiofrekvencija, a kada ultrazvuk?

Osvježenu kožu nakon mikrodermoabrazije želimo što prije potaknuti na proizvodnju novog kolagena, a tehnologije koje pokazuju najbolje rezultate su one usmjerene na zagrijavanje kože i tkiva – radiofrekvencija i ultrazvuk. Venus Legacy postao je jedan od naših glavnih saveznika u poliklinici kad je u pitanju nekirurški lifting, jer multipolarnom radiofrekvencijom stvaramo termalnu reakciju koja potiče rast kolagena i elastina, dok će istovremena redukcija masnih stanica s vremenom dovesti do smanjenog podbratka i zategnutijih kontura čeljusti, pri čemu će koža postati čvršća, ali i gipkija.

Na raspolaganju nam je  tretman namijenjen upravo liftingu lica, koji radiofrekvenciju kombinira s komplementarnom ultrazvučnom tehnologijom. Med Visage će stimulirati stanične mehanizme odgovorne za obnovu i regeneraciju tkiva, a rezultati su dvostruki – vidno podignuta i zategnuta koža te stvaranje novog kolagena koji će nastaviti poboljšavati čvrstoću, popunjenost i kvalitetu kože vrata.

Kada je ipak operacija rješenje?

Iako će neinvazivni tretmani pružiti izvrstan učinak površinskog zatezanja kože, oni se neće riješiti viška kože niti potkožnog masnog tkiva koje se na vratu i podbratku kod nekih osoba nakuplja unatoč gubitku kilograma.

Upravo u slučajevima kada uočavamo znatni višak kože i masnog tkiva, pacijentima preporučujem kirurško uklanjanje podbratka i zatezanje višak kože na vratu. I u ovom se slučaju metode kombiniraju ovisno o pacijentu – u nekim će slučajevima biti dovoljna VASERlipo ultrazvučna liposukcija, najčešće kad su u pitanju mlađe osobe bez obješene kože, dok će dok starijih osoba uklanjanje masnog tkiva najčešće neće riješiti problem, jer na vratu ostaje velika količina obješene kože koju je potrebno kirurški zategnuti.

Pročitajte još i ...