Dr. Nevia Delalle: Koliko je za kožu bitna kvalitetna hidratantna njega i zaštita od sunca?

English fashion model Rosie Huntington-Whiteley poses for UGG Spring 2017 collection., Image: 326969603, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Voda je svakako prvi odgovor koji se nam pada na pamet kada se pitamo što je to hidratacija. Unatoč tome, još uvijek često dolazi do miješanja određenih pojmova pa se hidratacija miješa s ovlaživačima, a osjećaj zategnutosti kože pripisuje dehidriranosti – tu su još brojne druge zablude oko njege kože, pogotovo u ljetnim mjesecima. Hoćemo li zadovoljavajuću hidrataciju postići nanošenjem hidratantnih krema i ovlaživača i moramo li unositi dovoljnu količinu vode u organizam, ali ne samo vode, nego i ostalih važnih supstancija kao što su elektroliti, minerali, vitamini, aminokiseline…? Na koji ćemo način sve izbalansirati, a da pritom imamo što manji gubitak esencijalnoj supstancija te da istovremeno koža bude zaštićena od vanjskih štetnih utjecaja poput UV zraka i konstantnog oksidativnog stresa, pitanja su koja će dati odgovor na vrlo čestu problematiku subjektivnog osjećaja suhoće i zategnutosti kože.

dr. Nevia Delalle
Dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

Voda i koža

Voda je esencijalna supstancija za normalno funkcioniranje kože, ali i cijelog organizma. Samo nekoliko dana možemo preživjeti bez unošenja vode u organizam. Vanjski sloj kože, stratum corneum, odgovoran je za čuvanje vode u korneocitima, a međustanični lipidi su neizostavna barijera u očuvanju transepidermalnog gubitka vode. Količina vode u tom sloju regulira i sazrijevanje te ljuštenje površinskih stanica kože. Kada je transdermalni gubitak vode pojačan, vidljivi su znakovi grube i ljuskave kože te osjećaj suhoće. Kao važni sastav epidermisa navodi se i glycerol kao humektant, a dermalnu hijaluronsku kiselinu svi dobro znaju kao glavnu čuvaricu vode. Novija saznanja o postojanju transportnog proteina aquaporin-3 te vezivnih struktura između zrnatog i rožnatog sloja dokazala su njihovu važnost u mehanizmu distribucije vode i ulogu zaštitne barijere.

Starije osobe imaju povećan rizik za dehidraciju zbog disbalansa tekućine i elektrolita u organizmu, a u skladu s promjenama koje se događaju u smislu opće aktivnosti, mentalnog statusa, utjecaja brojnih lijekova kao dijela svakodnevne terapije te promjena vezanih za normalno funkcioniranje bubrega. Brojne osobe nemaju dovoljno izražen senzibilitet za žeđ, a nije nužno povezano sa starošću, jer se često vidi i kod mlađih osoba. Nemojte zaboraviti da su sportaši, osobe koje su fizički aktivnije tijekom dana i radnici koji rade teške fizičke poslove u vanjskim uvjetima osobe pod povećanim rizikom od gubitka vode.

No, važno je znati da ljudi nisu poput biljaka i naša koža ne može popiti vodu koju mi dodatno unosimo jer ona ne ide direktno u kožu, već u probavni sustav, krvotok i filtrira se u bubrezima, a hidrira stanice. Tip kože, koji je determiniran genima, imat će veću ili manju sposobnost prirodnog zadržavanja vlage, a to ovisi o zaštitnoj lipidnoj barijeri. Ono što mi možemo učiniti je minimalno se izlagati vlazi, kloriranoj vodi, vjetru, izvorima suhog toplog zraka i direktnom suncu, izbjegavati dugotrajne i vruće kupke, sapune, alkohol… Dobro izbalansirana prehrana svakako će doprinijeti očuvanju elastičnosti i hidratacije. Bitan je unos esencijalnih masnih kiselina (oraščići, sjemenke, losos, maslinovo ulje), alfa ili gama linoleične masne kiseline, ali i dovoljan unos vode, elektrolita, aminokiselina te drugih važnih esencijalnih dodataka prehrani kako bi cijeli organizam bio izbalansiran, jer će se na koži u konačnici reflektirati sve ono loše što se loše događa ispod nje.

1495629594166blob

Kvalitetna njega

Dobre hidratantne kreme na kraju će dati trenutačan osjećaj olakšanja, koža će izgledati bolje, a znakovi dehidracije bit će odmah manje vidljivi. Umjesto krema, uvijek prednost imaju serumi, zbog visoke koncentracije aktivnih supstancija, a nanošenjem dva puta na dan, koža će izgledati svježije, mlađe i punije. Odlična preporuka je Kiehl’sov Plumping Re-Texturizing Serum Concentrate. Dubinskoj hidrataciji kože pridonose glicerin i drugi vrijedni sastojci ovog seruma koji privlače vlagu i zadržavaju je u površinskim slojevima. Prednost ovog preparata je i u laganoj i vrlo ugodnoj teksturi, a koža već nakon nekoliko nanošenja izgleda zaglađenije, povećanog je volumena i svježija. Bez obzira na godine i godišnje doba, može se nanositi prema potrebi bilo kada, ovisno o potrebama kože.

kiehls

Zaštita od sunca – najvažniji čimbenik u sprječavanju prijevremenog starenja kože

Nakon toga neizostavan je dio zaštita od sunca koja također treba biti prilagođena tipu kože, ali i tome jeste li izloženi utjecaju sunca u prirodi, na moru ili samo u prolazu gradskim ulicama. Savjetujem uvijek nanositi najmanje zaštitni faktor 30 koji će ukoliko ga nanesete 30 minuta prije izlaganja suncu pružati zaštitu 2 – 3 sata. Važno je da krema uvijek ima i UVA i UVB filtere, a razlika u propuštanju, odnosno blokadi UV zraka je mala između zaštitnog faktora 15 i 50, SPF 15 blokira 93%, a SPF 50 98% UVB zraka. S druge strane, zaštitni faktor 15 vam omogućava da oko 150 minuta izloženi suncu ne izgorite, a s višim faktorom možete duže biti izloženi suncu bez štetnih posljedica. Ovisno o tome hoćete li morati više puta skidati zaštitnu kremu tijekom dana u gradu ili na moru kupanjem, izabrat ćete zaštitni faktor koji će na zadovoljavajući način odigrati zaštitnu ulogu. Dermatološka preporuka je ne ispod SPF 30. Kemijski faktori mogu biti jaki iritansi pa je za osjetljivu kožu i onu sklonu aknama bolje izabrati laganiju teksturu u obliku losiona i s mineralni filtrima, a uz to i toniranu, što može biti odlična zamjena teškim šminkama.

ultra-light--uv-defense-mineral_50ml-os

Kiehl’sovi su stručnjaci pomoću spoznaja u području njege osjetljive kože te na temelju rezultata ispitivanja tolerancije kože izvan uobičajenih standarda razvili losion širokog spektra bez iritansa, posebno namijenjen osjetljivoj koži i koži sklonoj aknama. Proizvod je iznimno lagano mineralno sredstvo za svakodnevnu zaštitu od UV zraka sa zaštitnim faktorom 50: Dermatologist Solutions Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50 PA+++. Riječ je o providnom i iznimno laganom nijansiranom losionu sa 100%-tnim mineralnim filterima koji osjetljivu kožu i kožu sklonu aknama štite od štetnog utjecaja sunčevih zraka, bez da je pritom nadražuju.

Ovako zaštićeni i hidratizirani iznutra i izvana možete birati godišnje doba bez straha od prijevremenih znakova starenja.

Pročitajte još i ...