Uz micelarne otopine više nemate opravdanje za odlazak u krevet sa šminkom na licu

Nakon napornog dana na poslu, a onda i nakon svih obaveza koje nas čekaju tijekom popodneva i večeri ili pak nakon dugog večernjeg izlaska, često poželimo samo navući pidžamu, leći na kauč ili u krevet i utonuti u san. Skidanje šminke i temeljito čišćenje lica definitivno nije na popisu omiljenih aktivnosti u tim trenucima. Naročito ako inače pratite nešto složeniju rutinu dvostrukog ili trostrukog čišćenja.

No, otkako na tržištu postoje micelarne otopine, za odlazak na spavanje s ostacima šminke na licu više doista nemate opravdanja. Jer ona je jednostavna, brza i temeljita, a to su, priznat ćete, karakteristike koje želite u svom čistaču. Stoga i ne čudi da je odmah po lansiranju, postala omiljen proizvod za uklanjanje šminke i nečistoća s lica. A s tog se laskavog mjesta nije puno pomaknula ni danas.

Što je zapravo micelarna otopina?

Micele su male sferične molekule estera masnih kiselina, ravnomjerno raspršene u vodi. Nalaze se u strogo definiranoj koncentraciji koju nazivamo micelarna kritična koncentracija. Micele u micelarnim otopinama nisu posve otopljene u vodi , čime je omogućeno njihovo aktivno djelovanje.

Imaju vrlo veliku sposobnost vezivanja. Za svoj hidrofobni dio hvataju višak sebuma, nečistoće te odumrle stanica koje na taj način učinkovito uklanjaju s kože.

Za razliku od klasičnih mlijeka, losiona ili gelova za čišćenje lica i skidanje šminke, micelarne vodice ne iritiraju kožu i ne ostavljaju trag i crvenilo. Posebno su korisne kod osoba koje imaju suhu, osjetljivu i iritabilnu kožu. Velika prednost je i činjenica da nije potrebno naknadno ispiranje lica nakon čišćenja.

Struktura micelarnih stanica ogleda se i u njihovoj antialergijskoj sposobnosti, što znači da ih koža ne upija nego one ostaju na površini i tako smanjuju rizik od nastanka alergija. Danas se na tržištu nalazi širok izbor micelarnih vodica koje dolaze od različitih brandova.

Micelarne otopine u dermatologiji

Za dermatologe su micelarne otopine praktična rješenja čišćenja kože kod različitih dermatoloških problema.

Pogodne su za tretiranje osjetljive kože u različitim indikacijama kao što su rozacea, netolerantna koža sklona alergijskim reakcijama ili pak za njegu kože nakon estetskih tretmana kao što su pilinzi i laseri, potom za tretiranje masne kože sklona aknama, kože sa seborejički dermatitisom te tanke, suhe i delikatne kože.

U galenskom obliku micelarne otopine sadrže aktivne sastojke ovisno o problematici i tipu kože, a s ciljem i čišćenja i njege kože zajedno.

Po tom principu micelarne otopine za čišćenje osjetljive kože sklone rozaceji najčešće sadrže ekstrakt aloa vere ili cucumis sativus ekstrakt.

Micelarne otopine za čišćenje i njegu masne kože sklone aknama najčešće sadrže bakrov sulfat i cink glukonat koji imaju pozitivni učinak u liječenju kože sklone aknama na način da smanjuju lučenje loja.

Svaka problematika koristi svoj tip micelarne otopine jer su aktivni sastojci (micele) različite u pojedinim dermatološkim problemima.

Uz navedene prednosti, dobro je i istaknuti moguće rizike koji se uglavnom javljaju zbog odabira micelarne otopine koja nije prilagođena tipu kože ili pak zbog same micelarne otopine odnosno korištenja nedozvoljenih supstanci u obliku micela koje su uklopljene u sastav micelarne otopine. No, s provjerenim i dermatološkim brandovima, rizici su zaista minimalni.

Pročitajte još i ...