Zašto nam se nakon vježbanja pogoršavaju akne?

Akne su problem s kojim se bori gotovo 80% adolescentske populacije. Problem je to koji nije lako riješiti, koji se teško liječi, a s kojim nije lako živjeti. Osim što utječe na kvalitetu kože, a samim time i na zdravlje, samopouzdanje je gotovo uvijek “načeto” aknama.

Stoga, nije za čuditi se što velika većina populacije koja se bori s aknama – izbjegava vježbanje i odlaske u teretanu. Nije lako izložiti makeup – free lice pogledima ili primjerice akne na leđima. A još je teže boriti se s upornim izbijanjem akni nakon vježbanja!

“Akne same po sebi nisu uzrokovane vježbanjem ali vježbanje može utjecati na izbijanje akni. Pojačano znojenje i rad žlijezda lojnica, nakupljanje nečistoće i bakterija može dovesti do pojačanog stvaranja akni. Akne nakon vježbanja najčešće vidimo uz rub vlasišta i na čelu ali se mogu pojaviti i na koži trupa, nadlaktica i bedara, osobito ako se ne koristi komotna odjeća”, objasnila nam je dr. sc. Željana Bolanča, jedna od najboljih zagrebačkih dermatologinja.

Jednostavni koraci za uspjeh

No, ne morate prestati vježbati kako bi spriječili izbijanje akni, ključ za prevenciju je u nekoliko jednostavnih koraka kojima ćete morati posvetiti vrlo malo vremena, a polučit će fantastične rezultate.

Pa bi tako prvi i osnovni korak trebao biti – odabrati čistu i urednu teretanu. Prostor u kojem vježbate jednako je bitan kao i samo vježbanje. Naime, sprave za vježbanje bi se trebale održavati nakon svakog vježbanja, što znači da bi vi ili zaposlenik teretane trebao brisati spravu dezinficijensom nakon svakog vježbanja.

Nakon što odaberete mjesto na kojem ćete se i ugodno osjećati i uspješno vježbati, ključno je – odstraniti šminku. Znojenje pojačava nakupljanje sebuma na koži, što uzrokuje akne. Šminka pak zatvara taj sebum i znoj na koži, što pak dovodi do začepljivanja pora. Uz skidanje šminke imajte na umu, baš kako je i dr. sc. Željana Bolanča napomenula, da odgovarajuća odjeća može napraviti veliku razliku. Odjeća ne samo da mora biti čista, već i odgovarajuće veličine, jer preuska odjeća i ona od sintetskih materijala zadržava znoj na koži, ali i bakterije i nečistoće. Upravo zato je tijekom vježbanja vrlo bitno nositi komotniju odjeću koja ne stišće tijelo!

Upravo je znoj vrlo problematičan za osobe s aknama. Iako je glavni sastojak znoja – voda, radi se o vodi koja izbijanjem na površinu kože skuplja i dobre i loše čestice koje se na licu nalaze. Upravo zato vrlo je važno redovito brisati kožu od znoja tijekom vježbanja i to – čistim ručnikom!

Njega lica nakon vježbanja

A jednom kada završite s vježbom vrlo je važno tuširanje! I to hladnom ili mlakom vodom! Pranje lica i tijela hladnom odnosno mlakom vodom utječe na kožu lica, i to vrlo pozitivno. Za početak, tuširanje vrućom vodom skida vrlo važna ulja na koži što kožu potiče na proizvodnju sebuma, a to pak dovodi do začepljivanja pora i nastanka akni. Uz to, pod utjecajem hladne vode krvne žile se skupljaju, a to umiruje crvenilo na licu i ostalim dijelovima tijela.

No, hladna voda ima i neke svoje mane, a prva i najvažnija, u našem slučaju je – sužavanje pora. Pod utjecajem hladnoće pore na licu se mogu skupiti i u sebi “zatočiti” prljavštinu na licu i tako uzrokovati akne. Upravo zato nakon vježbanja lice perite mlakom vodom, a tijelo hladnijom!

“Za kraj, očistite lice gelom za problematičnu kožu, te nanesite kremu namijenjenu koži s aknama”, preporučuje dermatologinja dr. sc. Željana Bolanča, te ističe kako je završni korak samo potvrda svega onoga što ste učinili prije za vašu kožu. Vježbanje i koža sklona aknama mogu ići “ruku pod ruku”, ali uz pravilnu njegu kože cijelog tijela, prikladnu njegu kože lice i odgovarajuću odjeću!

Pročitajte još i ...