Zašto su serumi učinkovitiji od krema i kako ih koristiti?

Cindy Crawford (cindycrawford / 27.07.2017): "A Canadian #TBT while I'm here in!Outtake from my@ElleCanada cover shoot by @MaxAbadian., Image: 343290779, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Ako ste prešli 35., samo kreme vjerojatno su već odavno prestale biti jedini saveznik u očuvanje mladolike kože. Već pojavom prvih znakova starenja u njegu bi trebalo uvrstiti i serum. No, što je zapravo taj magični pripravak koji je posljednjih godina postao pravi hit u njezi kože gotovo svake žene?

Što su serumi?

Serumi su preparati namijenjeni njezi kože koji sadrže visoke koncentracije određenih sastojaka. Prema tome, koriste se s različitim ciljevima pa tako postoje anti-age serumi, hidratantni serumi, serumi protiv hiperpigmentacija, sivila kože, umornog izgleda i slično.

Nazivaju se još i koncentratima za lice ili eliksirima te su uglavnom na bazi vode, bez uljne komponente, a imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka i strukturu koja omogućuje maksimalnu apsorpciju sastojaka kroz kožu. Zbog toga su vrlo učinkoviti u borbi protiv znakova starenja, ali i u njezi kože s različitim potrebama.

EXCLUSIVE-Cancun, Mexico -10/18/16-Adriana Lima at Breathless Riviera Cancun Resort And Spa -PICTURED: Adriana Lima -, Image: 303444711, License: Rights-managed, Restrictions: EXCLUSIVE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Kako ih nanositi?

Serumi se nanose u kapima ispod kreme te su, u usporedbi s kremama, laganije teksture. Iako se zbog svoje laganije i rjeđe teksture mogu koristiti samostalno jer prodiru dublje u kožu, mogu se koristiti i u kombinaciji s kremom.

Koja je razlika između kreme i seruma?

Serumi u sebi sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka pa su zbog toga često i skuplji od krema. Laganije su teksture i prodiru dublje u kožu, dok se krema zadržava djelomično na koži s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože. Krema stvara barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, dok serum prodire duboko u kožu i osigurava joj sve aktivne sastojke u dubljem sloju.

NOT FOR COVER USAGE. Introducing Hailey Baldwin UGG Classic Street Collection campaign. PLEASE CREDIT CAMERA PRESS/UGG IN ALL USAGES., Image: 297917481, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes. Additional permissions may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kome su namijenjeni?

Uglavnom su namijenjeni svim tipovima kože, a s obzirom da nemaju uljnu komponentu, odgovarat će osobama masnije i mješovite kože. Ovisno o njihovim svojstvima potrebno je obratiti pažnju na dragocjene sastojke poput retinola, jasmonske kiseline, ramnoze, vitamina C ili E. Ključni su u anti-age njezi, ali pomlađivanje nije njihova jedina funkcija – danas se sve više sastojka posvećuje specifičnim problemima kože koji se mogu javiti u svim godinama.

Pročitajte još i ...