Jesu li ženama sram i kritika u genima?

Američka pjevačica Billie Eilish jedna je nadarena 18-godišnjakinja za koju rijetko tko nije čuo.

Kao svaka poznata osoba, na meti je javne kritike što god učinila. Koliko uspješno odolijeva zlim komentarima ne znamo: malo je to godina, čak se i mi dvostruko stariji teško nosimo s kritikama na račun izgleda. Možemo samo zamisliti koliki je to teret djevojci kojoj nije ni dvadeset – pa čak i ako je zvijezda svjetskog kalibra.

Cura sa stavom

No, cura definitivno ima stav: svoje negodovanje i protest protiv kritika – i općenito protiv pokazivanja ženskog tijela – iskazuje aseksualnom, širokom odjećom i zelenom kosom koja joj prekriva oči.

Ipak, paparazzi su je uhvatili u pripijenoj majici s bretelama, a hejteri su je na račun tih fotografija obasuli nizom kritika koje su se odnosile na koji kilogram viška.

I dok smo se divile Billie Eilish koja je odlučila prkositi standardima showbizza i ne pokazati ni djelić svoje ženstvenosti, zaključile smo da je ipak nešto operirala – nos.

Isto tako, i natpisi i članci u časopisima i na webu zbunjuju. Dok mediji s jedne strane vrište kako je u redu imati koji kilogram viška i kako se ne bismo trebali sramiti vlastitog tijela, s druge strane – u tom istom mediju – nutricionistica upozorava da je nekoliko kilograma viška znak za uzbunu. Uzbunu zbog čega?

Gdje je granica

Zbog toga što smo izišli iz vlastitih gabarita lijepog izgleda, ili nam alarm zvoni da naše zdravstveno stanje može prijeći u ugroženo? Gdje je ta granica između normalnog i nenormalnog, i tko je postavlja? Mi sami? Ili netko treći?

Možda liječnik, a možda okrutna okolina.

Pođimo od mentaliteta. U istočnim je zemljama, primjerice, u upitniku koji ispunjavate prije operacije normalno navesti da ste došli smanjiti nos jer želite pronaći muža ili, pak, bolji posao. Dok dama u Kini kod estetskog liječnika upravo ispisuje razloge zbog kojih se odlučila na plastičnu operaciju, žena u Hrvatskoj nove grudi skriva ispod široke košulje jer ni u ludilu ne bi priznala da su se djeca zaposlila i odlepršala, a ona podignula glavu i shvatila da su godine proletjele i da bi ih rado vratila… Ako ne godine, onda barem grudi, one čvrste i prpošne.

Pogledajte samo komentare ispod članka koji tematizira zahvate koji su otišli u pogrešnom smjeru (što nije nemoguće jer svaka operacija nosi rizik, pa tako i estetska). “Neka joj, glupača, prirodno je prirodno”, “isprazna tuka…” A to su još i oni umjereniji komentari. Što nas to nagoni da kritiziramo druge? Psiholozi bi rekli – vlastita nesigurnost.

Pročitajte još i ...