Zimski uvjeti na licu – kako postići dulju trajnost pudera?

Zimi, za razliku od ljeta, jako volimo nositi gušće teksture pudera, no, često se, usprkos svom našem trudu i vještini dogodi da ih ne nanesemo jednolično, odnosno da se puder nakupi na određenim dijelovima lica. Ponekad zna izgledati ‘teško’ i ‘prašnjavo’, a zna nam se činiti kao da se premješta po licu. Drugim riječima, zna izgledati cakey, kako bi rekle beauty influenserice na društvenim mrežama, a to zapravo znači da se dobiva izgled koji naglašava teksturu kože pa čak i stvara grub izgled kože koja to zapravo nije.

Zašto se to događa?

Za ovu pojavu postoji više razloga, ali prvi i najvažniji je taj što naša koža zimi nije dovoljno ni adekvatno hidratizirana. To je tipičan problem kože u hladnim mjesecima i pogađa sve tipove kože, čak i masnu. Nedovoljna količina vlage ozbiljan je problem, naročito kada su vani ekstremni uvjeti, praćeni vjetrom pa je stoga upravo tijekom zimskih mjeseci kvalitetna hidratacija ključna, naročito kada je u pitanju dobar make-up.

Kožu je potrebno dobro pripremiti, a osim dobre hidratantne kreme, nije loše posegnuti i za primerom koji će vlagu ‘zaključati’ i zadržati je tijekom dana. Osim toga, primer će kožu zagladiti i omogućiti jednolično nanošenje pudera koji će zahvaljujući tom dodatnom sloju i dulje trajati. Ako je koža posebno suha, pravi odabir je primer s uljnom bazom koji će kožu i nahraniti, pružiti joj sjaj i blistavost.

Za mješovitu i masnu kožu najbolji su matirajuči primeri, ali birajte one koji kožu neće isušiti jer ste onda opet na početku priče – suhe kože koja svrbi, peruta se i hrapava je na dodir.

A upravo takva koža jedan je od razloga zašto tekući puder zimi na licu djeluje nehomogeno. Stoga ni zimi ne zaboravite na kvalitetan i redovit peeling barem dva puta tjedno koji će vas riješiti suvišnih mrtvih stanica, nečistoća pa i mitesera. Birajte kemijske ili enzimske peelinge, a one mehaničke ostavite za toplije dane. Najbolje će djelovati oni s AHA i BJA kiselinama .

Važno je odabrati i pravi puder

Osim kvalitetnog skincarea, treba odabrati i dobar puder. Iako je zima, neka vam puder ne bude pretežak – kožu e treba prekrivati kao što to činimo odjećom, već ju je potrebno ujednačiti i pružiti njegu i blistavost. Tržište je danas doslovno preplavljeno svim mogućim puderima koji donose sve moguće i željene rezultate pa smo sigurni da ćete pronaći baš onaj koji odgovara vašoj koži.

Ono na što valja pripaziti je usklađenost primera i pudera, odnosno, pripazite da budu iz ‘iste obitelji’ proizvoda – ili oba na bazi vode, ili oba na bazi silikona. Jer, ako nisu usklađeni, moglo bi doći do odvajanja pudera od kože pa bi vam mogao doslovno ‘iscuriti’ s lica. Ovo se može dogoditi i u drugim slučajevima – primjerice kada puder koristite nakon isteka roka trajanja ili za ekstremnih vrućina.

Pročitajte još i ...