Mitovi o njezi kože na koje trebamo što prije zaboraviti

Njega kože odavno je nadrasla rutinu koja podrazumijeva čišćenje i hidrataciju, a proizvodi kojima želimo pomladiti, zagladiti, osvježiti i regenerirati kožu lica  kao da se množe na našim kupaonskim policama. Često nas prilikom definiranja rutine, a onda i prilikom nabave proizvoda, vode razni mitovi koji su se uvriježili među zaljubljenicama u kozmetiku. U nastavku donosimo nekoliko najčešćih koji su, znamo to sada, jako daleko od istine. I na njih trebamo što prije zaboraviti.

1. Masnoj koži ne treba hidratantna krema

Ovaj je mit doista apsurdan, budući da su hidratacija (voda) i hranjenje (ulja) dvije posve različite stvari. Hidratacija za masnu kožu svakako će se razlikovati od one prilagođene suhoj koži. Epidermis može biti suh jer ne proizvodi dovoljno sebuma, kožna barijera može biti narušena te stoga gubi vlažnost. U tom slučaju, potrebno je koristiti raskošne preparate na bazi ulja koji će na sebe vezati vodu. Ali, masnoj koži hidratacija je itekako potrebna. Jedina razlika od suhe kože jest ta što masna koža ne treba masnoću, već lagani, hidratantni losion koji neće potaknuti dodatnu proizvodnju sebuma.

2. Koža se nakon nekog vremena navikne na kremu i ona više ne djeluje

Navikavanje kože na određeni skincare proizvod nije nužno negativna pojava. Primjerice, kada je riječ o retinolu, koža se naprosto mora naviknuti na djelotvornu supstancu kako bi se postigao željeni rezultat. To ne znači da taj proizvod više ne djeluje, već da se smanjuje rizik od neželjenih popratnih pojava. Upravo zato retinol u našu rutinu uvodimo postepeno: na početku svaka tri dana u maloj količini koju onda polako povećavamo. Istina je da se koža navikava na taj proizvod, ali nije točno da on prestaje djelovati.

3. Masaža Gua Sha kamenom smanjuje bore i potiče upijanje proizvoda

Prema mišljenju stručnjaka, masaža lica Gua Sha kamenom trebala bi potaknuti cirkulaciju i pokrenuti limfu. Na taj se način smanjuju oksidacijski procesi, eliminiraju se toksini pa i smanjuju borice. No, takva masaža ne može pomoći apsorpciju sastojaka iz kozmetičkih proizvoda. Kožu štite kožna barijera, hidrolipidni sloj, zatim tu su znoj, lipidi i aminokiseline. Kada je o masažama riječ, treba pripaziti ako je koža iritirana, ako postoji rozaceja ili akne. Naime, tijekom masaže, bakterije se mogu raširiti po čitavoj površini lica pa je stoga uputno prije masaže konzultirati dermatologa koji će procijeniti je li to tretman za vas.

4. Vitamin C je fotosenzibilan i treba ga koristiti samo navečer

Još jedna zabluda – upravo suprotno, vitamin C trebalo bi koristiti uglavnom ujutro jer posjeduje antioksidacijski mehanizam. Ono na što treba obratiti pažnju jest da ga ne koristimo zajedno s drugim kiselinama jer bi u tom slučaju mogao nadražiti kožu. No, ako ga koristimo zajedno s vitaminom A, odlično će funkcioinrati, bitno je samo pripaziti da ih koristimo u različitim dijelovima dana. Vitamin A treba koristiti navečer jer može kožu učiniti osjetljivom na sunce. Nakon oba ova sastojka svakako treba nanijeti kremu za zaštitu od sunca s visokim SPF-om.

Pročitajte još i ...