Kako učinkovito očistiti problematičnu kožu i spriječiti začepljenje pora?

Prekomjerno lučenje sebuma, začepljene pore, masni sjaj, pa ako ste manje sreće –  akne i upalni procesi… Masna koža nažalost nije privremeno stanje ili problem koji možemo riješiti jednom zauvijek, već naprosto tip kože koji ponajprije iziskuje kontinuiranu njegu pažljivo biranim proizvodima koji ciljano djeluju na gore nabrojane probleme. Ona se, uslijed neadekvatne brige lako pretvara u problematičnu i takva ostaje sve dok ne pronađete proizvode koji joj sasvim odgovaraju i koji će je smiriti, očistiti i učiniti zdravom i blistavom.

Jednostavna rutina

Čišćenje lica trebao bi biti jednostavan postupak, pogotovo zato jer ga provodimo barem dvaput dnevno – ujutro i navečer. No, velik dio nas prilikom čišćenja negdje griješi. A budući da živimo u gradu, gdje je grad zagađen, da radimo poslove koji stvaraju puno stresa, da dobar dio dana provodimo pred ekranima te da naša prehrana nije uvijek uzorna, samo ta jedna mala greška može jako negativno utjecati na kožu.

Stoga je odabir pravih proizvoda i načina čišćenja kože lica ovdje ključan.

A kako učinkovito očistiti problematičnu kožu i spriječiti začepljenje pora, pitali smo poznate dermatologinje koje sudjeluju u ovogodišnjoj inicijativi #pokazise, dr. Danicu Kesić iz Poliklinike Pablo, dr. Doru Madiracu iz Specijalne bolnice PrimaMed te dr. Teu Brozičević iz Termi Selce u Rijeci.

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta.

Besplatni pregled akni u okviru akcije #pokazise uključuje dijagnosticiranje stanja kože lica te savjetovanje oko eventualnog potrebnog liječenja. Rezervacije će biti otvorene sve do popunjavanja predviđenog broja termina, a tijekom trajanja akcije dodavat ćemo nove termine.

Koje su specifičnosti problematične kože kada je riječ o čišćenju pitali smo dermatologinju dr. Danicu Kesić iz Poliklinike Pablo.

dr. Danica Kesić

“Kada govorimo o čišćenju problematične kože, postoji krivo uvriježeno vjerovanje da čišćenje kože može uzrokovati dodatno stvaranje akni jer se redovitim uklanjanjem „masnoće“ potiče njeno stvaranje. Naprotiv, čišćenje problematične kože s primjerenim čistačima neizostavan je korak u skincare rutini. Cilj je poboljšati izgled kože, ukloniti „čepove“ u porama, spriječiti njihovu opstrukciju, te ukloniti višak izlučenog sebuma”, pojasnila je dr. Kesić.

Naglasila je da rutina čišćenja zahtijeva balansiranje između čišćenja koje nam je potrebno kako bismo spriječili nastajanje novih akni i pretjeranog isušivanja koje uzrokuje nadraženu i iritiranu kožu.

“Čistači koje koristimo za problematičnu kožu ne razlikuju sebum i intercelularne lipide u koži te mogu uzrokovati oštećenje kožne barijere. Zbog toga kontakt čistača s kožom treba biti što kraći; no pitanje je je li tako kratki kontakt dovoljan da oni prodru dublje u pore gdje se pretjerano nakuplja sebum, koji je među glavnim uzrocima akni. Rješenje ovog problema može biti dvostruko čišćenje, s posebno odabranim čistačima, da bi se lakše uklonila šminka, nečistoće i masnoća što omogućava da čistaći za ispiranje u kraće vrijeme prodru dublje u kožu za bolje postizanje čišćenja, bez pretjeranog isušivanja”, smatra dr. Kesić.

Svoj termin rezervirajte OVDJE

Dr. Dora Madiraca otkrila nam je kako će masnoj koži sklonoj aknama odgovarati formulacije u obliku gela, dok su hidratantne emulzije poput mlijeka za čišćenje pogodne za suhu problematičnu kožu.

dr. Dora Madiraca

“Važno je odabrati čistač ovisno o tipu kože koji sadrži aktivne sastojke poput glikolne, salicilne kiseline, niacinamida. Kožu sklonu aknama nužno je čistiti sva puta dnevno kako bismo uklonili nakupljene nečistoće, višak sebuma, ostatke makeupa i SPF-a”, savjetuje dr. Madiraca.

No, pitanje koje se nameće u ovoj situaciji jest – možemo li prerevnim čišćenjem problematičnu kožu isušiti i dodatno nadražiti?

Prema riječima dr. Tee Brozičević to je itekako moguće.

“Pretjeranim čišćenjem svakako možemo presušiti i nadražiti kožu. Tada dolazi do začaranog kruga i takva koža se treba duže obnavljati kako bi povratila hidrataciju i svoj pH koji će joj pomoći da se obrani od vanjskih štetnih utjecaja. Treba paziti, educirati se i informirati te u dogovoru s dermatologom odabrati prave proizvode koji će odgovarati određenom tipu kože te pažljivo definirati i provoditi rutinu čišćenja koja problematičnoj koži neće donijeti nove probleme”, zaključila je dr. Tea Brozičević.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njega, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

Effaclar pjenušavi gel za čišćenje lica

Pjenušavi gel za čišćenje lica s novim aktivnim sastojkom filobiomom, zasnovan na znanosti mikrobiomu Uravnotežuje pH-vrijednost kože.

 

Kod kože sklone nepravilnostima, pH kože može biti viši nego kod normalne kože. Osim čišćenja, ova formula kombinira novi aktivni sastojak filobiom i tehnologiju za optimizaciju pH vrijednosti i vidljivo smanjenje nepravilnosti. Nježno čisti kožu i vidno smanjuje nepravilnosti. Kožu ostavlja čistom i svježom. Prikladan je za masnu kožu sklonu nepravilnostima te za osjetljivu kožu, a može se koristiti već od 10. godine života.

Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr. 

Pročitajte još i ...