Blefaroplastikom do ljupkog pogleda

profimedia-0002853676-slide

Oči su, kako se poznato kaže, ogledalo duše. Pogled i oči znatno utječu na dojam koji osoba ostavlja, a s godinama se njihov oblik mijenja – kapci se opuštaju i bore postaju izraženije. Osim što to naš izgled čini starijim i umornijim, neugodno je i jer smanjuje vidno polje.

Prirodnim procesom starenja gubi se elastičnost oko očiju i kapci mijenjaju izgled. Uslijed toga javlja se višak kože na kapcima, nabori, kožne vrećice i masni jastučići koji uvelike utječu na cjelokupnu estetiku lica. Svježina i odmorni izgled ne nestaju nepovratno s godinama i mogu se riješiti malim i efikasnim estetskim zahvatom podizanja očnih kapaka, odnosno blefaroplastikom.

Tijekom zahvata blefaroplastike odstranjuje se višak kože i masnog tkiva na gornjim i/ili donjim kapcima. Pristup masnom tkivu omogućuju rezovi koji prate prirodne kožne nabore, bilo na gornjima ili donjim kapcima. Blefaroplastikom gornjih kapaka rez se skriva u prijevoju kapaka te se kasnije uopće ne vidi. Masno tkivo donjih kapaka može se ukloniti ili premjestiti  rezom skrivenim na unutarnjoj strani kapka ili pristupom izvana.

Blefaroplastika dramatično pomlađuje

„Operacija spuštenih gornjih kapaka radi se finim rezom u naboru kože 6 mm iznad ruba gornje vjeđe. Odstranjuje se samo suvišna koža, a eventualni suvišak masnog tkiva se odstranjuje samo toliko koliko je nužno. Masni jastučići na donjim kapcima odstranjuju se s unutarnje strane donje vjeđe. Ukoliko osoba ima višak naborane kože na donjoj vjeđi to će se odstraniti rezom odmah ispod donjih trepavica koji nakon oporavka uopće nije vidljiv“, opisuje prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med iz Poliklinike Sinteza.

Sam zahvat traje od pola sata do sat i pol , ovisno da li se operiraju samo gornji ili sva četiri kapka i najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. Šavovi se skidaju 5. dan nakon  operacije. Postoperativnih bolova nema, stoga nema potrebe za primjenom analgetika. Modrice i otekline prolaze u roku od dva tjedna, a rezultati traju 7–10 godina, dok korekciju donjih kapaka rijetko treba ponavljati.

Ako ste pomislili da se zahvatu češće podvrgavaju žene, prevarili ste se. Muškarci i žene, kaže Gjurić, jednako su zastupljeni, a najčešće se radi o osobama u 40–70-im godinama. Popularnost zahvata je velika, dodaje, budući da se radi o manjem zahvatu koji se vrši u lokalnoj anesteziji, a značajno poboljšava kvalitetu života i izgled.

profimedia-0002853677b

„Operacija kapaka je jedan od zahvata koji dramatično pomlađuju izgled lica osobe, otvaraju oči, daju osobi svježinu i odmoran izgled“, ističe Gjurić te dodaje kako godine u ovome postupku ne igraju najznačajniju ulogu jer je dob kada se počnu primjećivati prve značajnije promjene na kapcima individualno različita. Ona ovisi o „genetski definiranoj kvaliteti tkiva“, načinu života – pušenje, izlaganje sunčevim zrakama, solarij, zdrava prehrana.

„Pravilno i redovito odražavanje kože, uključujući kožu kapaka, uz povremeno korištenje medicinsko-estetskih postupaka, kao npr. PRP tretmani vlastitom plazmom, mezoterapija mogu značajno odgoditi trenutak kada je operacija eventualno potrebna. Ako smo sve to propustili ili ako je rezultat nezadovoljavajući, onda nam preostaje kirurška korekcija“, kaže Gjurić.

Cijena varira između 8–15 000 kuna, ovisno o tome operiraju li se dva ili četiri kapka i o kompleksnosti operacije.

Radi se o vrlo učinkovitom zahvatu koji nema većeg rizika za pacijente, a pruža dugotrajne i uspješne rezultate. Osim estetskih prednosti, blefaroplastikom se širi vidno polje i umanjuje zamor očiju zbog smanjenja kože koja visi te pomaže u smanjenju učestalog treptanja. Zahvatom se postiže izgled većih i otvorenijih očiju čime lice postaje estetski privlačnije, djeluje mlađe, svježije i odmornije.

Pročitajte još i ...