Kako se riješiti akni na leđima?

Haljine s otvorenim leđima savršen su izbor za ljetne dane i večeri, omogućujući vam da pokažete preplanuli ten i uživate u osjećaju slobode. Međutim, mnogima to predstavlja izvor nesigurnosti zbog pojave akni na leđima, a s obzirom na to da je samostalno liječenje često vrlo težak posao, akne na tijelu mogu nam uzrokovati poprilično nelagodu borbu.

Uzroci nastanka akni na leđima

Akne na leđima mogu biti uzrokovane prekomjernom proizvodnjom sebuma, začepljenjem pora mrtvim stanicama kože i bakterijskim infekcijama. Znojenje za vrijeme fizičkih aktivnosti ili visokih temperatura također može pridonijeti začepljenju pora. Hormonske promjene tijekom puberteta, menstruacije ili trudnoće mogu povećati proizvodnju sebuma, što često dovodi do izbijanja akni – jer pore postaju plodno tlo za prerast bakterija.

Kako biste uspješno liječili akne na leđima i spriječili pojavu novih, pokušajte izbjegavati odjeću od sintetičkih materijala koji zadržavaju znoj i masnoću na koži. Nakon vježbanja ili bilo koje aktivnosti koja uzrokuje znojenje, odmah se tuširajte kako biste uklonili znoj i prljavštinu koja može začepiti pore. Kemijski pilinzi, mikrodermoabrazija ili laserski tretmani mogu biti učinkoviti u uklanjanju akni i ožiljaka od akni na leđima.

Pokušajte ne pritiskati ili stiskati akne, jer to može dovesti do ožiljaka i daljnjih upala. Akne na leđima mogu biti neugodne, ali uz pravilnu njegu i liječenje, moguće je značajno poboljšati stanje kože. Održavanje higijene, korištenje odgovarajućih proizvoda i izbjegavanje čimbenika koji pogoršavaju pojavu akni ključno je za njihovu prevenciju i liječenje.

A313 krema s retinil palmitatom

Obožavani A313 broji se u najpopularnije proizvode u borbi s hiperpigmentacijom, prištićima te finim linijama i borama. Sadrži retinil palmitat koji se odmah nakon nanošenja prirodno pretvara u retinoičnu kiselinu (vitamin A), a tu je i makrogol, sastojak koji omogućuje da apsorpcija bude potpuna i pomaže u zadržavanju hidratacije kože. Odstranjuje odumrle stanice kože, posvjetljuje i prevenira tamne mrljice na koži te održava mladenački izgled. 

Pharma Développement A313 Retinol Cream Noćna krema za lice 50 g | Lijepa.hr

Ova kultna francuska krema učinkovita je i u primjeni liječenja akni na leđima, na koje djeluje na nekoliko načina: potiče obnovu stanica, pomažući ukloniti mrtve stanice koje mogu začepiti pore, smanjuje upalu i otečenost te regulira proizvodnju sebuma pomoću vitamina A koji sudjeluje u regulaciji proizvodnje ulja, što može spriječiti nastanak novih akni.

Koristite ga navečer. Prije nanošenja, temeljito operite leđa blagim sredstvom za čišćenje i osušite ih tapkajući ručnikom. Nanesite tanki sloj A313 na zahvaćena područja leđa. Retinoidi mogu povećati osjetljivost kože na sunce, stoga koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) i izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu.

Dermalogica Clear Start Clarifying Body Spray

Uz pomoć salicilne kiseline, ovaj sprej čisti pore i uklanja mrtve stanice, djeluje antibakterijski i protuupalno te sprječava pojavu novih akni. Sadrži umirujući hamamelis koji djeluje kao rashlađujući adstringent i antioksidans, dok ulje čajevca i marokansko arganovo ulje uravnotežuju lučenje sebuma i smanjuju crvenilo.

Jednostavan je za korištenje jer se osvježavajuća maglica može raspršiti i ako bočicu držite naopako. Držite sprej 30-ak centimetara od tijela i raspršite ga na čistu, suhu kožu nakon tuširanja. Pustite da se upije 30 – 60 sekundi prije odijevanja. Koristite ujutro i/ili navečer.

Manuela Picard Niacinamide Calm & Clear Gel krema

Luksuzna nježna krema stvorena je za ublažavanje upalnih procesa na koži – akni, rozaceje, dermatitisa. Sadržava niacinamid koji pruža brojne benefite za kožu; poboljšava teksturu, posvjetljuje hiperpigmentacije nakon akni i upalnih procesa te poboljšava zaštitnu barijeru kože.

Bogata manuka uljem, koje djeluje antibakterijski i antifungalno, brzo umiruje kožu i pomaže u zacjeljivanju. Ekstrakt sladića ima izvrsne umirujuće sposobnosti na akne i upalne procese, dok cink normalizira proizvodnju sebuma i smanjuje bakterije koje uzrokuju akne. Hijaluronska kiselina privlači velike količine vode, održava elastičnost kože, smanjuje upalu, regenerira oštećenu kožnu barijeru i smanjuje bore povezane s gubitkom vode, čineći kožu zdravom i mladom.

Reviderm Calming silver spray

Odličan saveznik u borbi s aknama na leđima je i ovaj SOS sprej za smirivanje nadražene kože. Njegovi mikro-srebro i antistresni sastojci brzo smiruju nadraženu kožu, ublažavaju iritaciju, svrbež i upalu. Namijenjen je za oštećenu kožu i kožu sklonu iritacijama te pruža brzu hidratizaciju i smirivanje kože.

Nakon čišćenja, potrebno je raspršiti izravno na zahvaćena područja ujutro i navečer i ostaviti da koža apsorbira. Izbjegavati područje oko očiju.

Pročitajte još i ...