Vodič kroz odabir najboljeg SPF proizvoda za vaše lice

Jutro na plaži. Nježni povjetarac, zvuk valova, sunčeve zrake obasjavaju vašu preplanulu put… Sve izgleda kao najavna špica iz Baywatcha. Ali vaša koža, baš poput Mitcha Buchannona, zna da nakon toga savršenstva slijedi drama u kojoj glavni negativci, UV zrake, narušavaju tu idilu!

Što UV zrake rade našoj koži

Da biste shvatili ozbiljnost situacije, evo što se zapravo događa s kožom kad je izložena sunčevim zrakama? UVB zrake su one koje uzrokuju opekline. Osim neugode i crvenila, mogu izravno oštetiti DNK stanica kože te prouzročiti rak kože. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje, razbijajući kolagen i elastin. Posljedica? Bore, tamne mrlje i gubitak elastičnosti.

Ukratko, do 90% vidljivih znakova starenja kože zapravo uzrokuju UV zrake. Dakle, svaki put kad ste vani bez zaštite, vaša koža stari brže. Zaštita od sunca je jednostavna ako znate pravila i slijedite korake u nastavku.

Upoznajte svoj tip kože

Prvi korak u odabiru pravog SPF-a je razumijevanje svog tipa kože. Ako imate masnu kožu, birajte nekomedogene proizvode koji neće začepiti pore. Gelovi na bazi vode ili lagane tekuće formule idealni su za vas. Suha koža zahtijeva bogatije kreme s hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline. Za osjetljivu kožu, preporučuju se mineralni SPF proizvodi s cinkovim oksidom ili titanijevim dioksidom.

Provjerite SPF faktor

Stručnjaci preporučuju korištenje proizvoda s najmanje SPF 30 za svakodnevnu zaštitu. SPF 50 pruža još veću zaštitu, što je osobito važno ako provodite puno vremena na otvorenom.

Birajte široki spektar zaštite

Važno je odabrati SPF proizvod koji pruža široki spektar zaštite, što znači da štiti od UVA i UVB zraka. UVB zrake uzrokuju opekline, dok UVA zrake prodiru dublje u kožu i uzrokuju starenje. Kombinirana zaštita je ključna za cjelokupnu njegu.

Vodootpornost? Obvezno!

Ako planirate provesti dan na plaži ili bazenu, odaberite vodootporni SPF. Imajte na umu da vodootporni proizvodi nisu neizbrisivi – trebali biste ih nanositi svakih 80 minuta ili nakon plivanja i znojenja.

Obratite pozornost na sastojke

Izbjegavajte proizvode koji sadrže parabene, sulfite, ftalate i umjetne mirise. Prirodni sastojci poput aloe vere, zelenog čaja i vitamina E ne samo da pružaju zaštitu, već i njeguju kožu.

Tekstura je važna

Tekstura SPF-a trebala bi odgovarati vašim preferencijama i potrebama. Kreme su idealne za suhu kožu, gelovi za masnu, a sprejevi i pjene su prikladni za brzinsku aplikaciju. Pronađite teksturu koja vam najviše odgovara kako biste osigurali redovito korištenje.

Pravilno nanošenje

Za optimalnu zaštitu, nanesite količinu veličine kovanice na lice i vrat. Ne zaboravite na područje oko očiju, uši i vrat, često zanemarene dijelove tijela. Ponovite aplikaciju svakih dva sata, pogotovo nakon plivanja ili znojenja.

Dermatološki testirane formulacije

Birajte proizvode koji su dermatološki testirani i preporučeni. Oni su često sigurniji za korištenje, posebno za osobe s osjetljivom kožom ili specifičnim problemima poput akni.

Antioksidansi u SPF proizvodima

SPF proizvodi koji sadrže antioksidanse mogu dodatno zaštititi vašu kožu od slobodnih radikala i drugih štetnih utjecaja iz okoliša. Potražite sastojke poput vitamina C i E, koji pomažu u borbi protiv starenja.

Prije kupnje, istražite proizvode i pročitajte recenzije drugih korisnika. Ponekad su iskustva drugih najbolji pokazatelj kvalitete proizvoda. Ne ustručavajte se pitati dermatologa za preporuku, pogotovo ako imate specifične potrebe ili probleme s kožom. A mi vam donosimo prijedloge proizvoda koji su doista na visini zadatak.

Skintegra Solar II SPF 50

Ovaj hidratizirajući i matirajući fluid za njegu lica pruža vrlo visoku UV zaštitu širokog spektra (UVA + UVB), što ga čini neizostavnim dijelom vaše ljetne rutine. Ako imate kombiniranu do masnu kožu, možete ga koristiti samostalno kao hidratantni proizvod. S druge strane, ako imate normalnu do suhu kožu, preporučuje se kombiniranje Solar II SPF50 s vašim omiljenim serumom, serumskom emulzijom ili kremom.

Kako biste sigurno uživali u suncu, Solar II sadrži 6 snažnih UV filtera nove generacije (Tinosorb S, Tinosorb M, Uvinul A Plus granular, Uvinul T150, Eusolex OS i Ethylhexyl Triazone) koji zajednički djeluju kako bi apsorbirali, raspršili i reflektirali UV zrake, štiteći kožu od štetnih učinaka sunčeve svjetlosti. Ovi filteri ne samo da štite kožu od opeklina i preranog starenja, već također čuvaju kožu od štetnosti koje emitiraju elektronički uređaji. Skintegra Solar II SPF50 također sadrži antioksidativne i hidratizirajuće sastojke poput ektoina, zelenog čaja, betaina i vitamina E. Ovi sastojci pružaju dodatnu njegu koži, čineći je hidratiziranom i zaštićenom od vanjskih utjecaja.

La Roche-Posay Anthelios UVMune fluid SPF50+

La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Invisible FluidSPF 50+ posebno je formuliran kako bi zaštitio kožu intolerantnu na sunčeve zrake. Također, sjajan je u prevenciji hiperpigmentacijskih mrlja prouzročenih suncem uslijed trudnoće ili kod fotoosjetljivosti kože. Njegova je tajna u ekskluzivnom inovativno UV filtru Mexoryl 400, znanstvenoj inovaciji koja štiti od dugih UVA zraka. One su podmuklije od UVB zraka jer ih ne osjećamo, a prodiru još dublje u kožu. Također, čine 30% UV zraka koje utječu na našu kožu tijekom cijele godine. Ubrzavaju starenje kože i mogu prouzročiti netoleranciju na sunce poznatu kao alergija na sunce te izazvati poremećaje pigmentacije (melazma, smeđe pjege).

Ovaj novitet u asortimanu Antheliosa nudi vrlo visoku UVA / UVB fotostabilnu zaštitu zahvaljujući novom patentiranom Mexoplex® sustavu filtera u kombinaciji s termalnom vodom La Roche-Posay poznatom po umirujućim i antioksidativnim svojstvima. Zahvaljujući inovativnoj Netlock tehnologiji, vrlo visoka zaštita “zaključana” je mikrokapima u nemasnoj i neljepljivoj formuli.

Lancôme UV Expert Supra Screen

Lancôme UV Expert Supra Screen nije samo zaštitnik kože od štetnih sunčevih zraka, već je i vaš saveznik u borbi protiv fotostarenja. Ovaj inovativni UV serum sa zaštitnim faktorom 50+ pruža visok stupanj zaštite od UVA i UVB zračenja te izvanjskih utjecaja. Razvijen s ciljem prevencije starenja kože, Supra Screen ne samo da štiti kožu, već vidno smanjuje bore i tamne mrlje, nudeći više od obične UV zaštite – postaje vaš svakodnevni tretman protiv znakova fotostarenja.

Svakodnevno korištenje UV Expert Supra Screena SPF 50+ ujutro kao dio vaše rutine njege kože može pomoći u smanjenju do 80% znakova starenja uzrokovanih UV zračenjem, uključujući sivilo kože, fine bore i tamne mrlje. Brzoupijajuća formula prikladna je za sve tonove kože i pruža dugotrajnu zaštitu te pomaže u očuvanju mladolikosti.

L’Adria Sun fluid SPF 50+

L’ADRIA Sun fluid SPF 50+ je lagani kremasti fluid narančaste boje koji čuva tajne jadranskog bilja i morskih organizama, koji se na poseban način bore protiv štetnog UV zračenja. Ova posebna formula koristi grupu prirodnih molekula poznatih kao karotenoidi, koji su prisutni u biljkama, životinjama, crvenim i rozim algama te obavljaju važnu ulogu u zaštiti kože od UV zračenja. Karotenoidi, poput provitamina A, poznatog kao beta-karoten, djeluju umirujuće i sprječavaju oštećenja kože od sunca, ne uzrokujući osjetljivost na sunčeve zrake kao što to čini retinol. Osim toga, karotenoidi imaju antioksidativna svojstva koja štite kožu od oksidacije sebuma, čime se smanjuje pojava mitesera.

Formula L’ADRIA Sun fluida SPF 50+ također uključuje karotenoide iz crvenih i rozih algi, poput astaksantina te OPC primorski bora, snažan hidrofilni antioksidans koji smanjuje stres na koži uzrokovan UV zračenjem. Radi zaštite kože od isušivanja uzrokovane sunčevim zračenjem, dodani su ovlaživači na bazi ekstremofinih organizama – ektoin i morska lavanda, te dvije vrste hijaluronske kiseline za dubinsku hidrataciju. Zahvaljujući modernim, elegantnim UV filterima najnovije generacije, ovaj sunčani fluid pruža vrhunsku zaštitu od širokog spektra UVA i UVB zračenja, dok istovremeno omogućuje osjećaj lakoće i suhoće na koži, bez ostavljanja bijelih ili masnih tragova

Pročitajte još i ...