Stručnjakinje otkrivaju kako se boriti s hiperpigmentacijama – ne propustite predavanje

Sunčeve zrake koje ostavljaju trag na koži tijekom duge šetnje gradom, mrlja koja se pojavi nakon ljetnog odmora ili ožiljak koji ostane od prištića – svi smo se barem jednom susreli s promjenom boje kože. Riječ je o hiperpigmentacijama, neželjenim promjenama na koži koje mogu nastati iz različitih razloga – od izlaganja suncu do hormonalnih promjena, ali i kao posljedica ozljeda, upala ili određenih kožnih bolesti. Iako same po sebi nisu opasne, hiperpigmentacije mogu utjecati na izgled i samopouzdanje.

Prekomjerna proizvodnja melanina

Hiperpigmentacije su vrlo čest kožni problem koji može zahvatiti bilo koga, bez obzira na tip kože ili dob. Nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju naše kože, kose i očiju. Osim izlaganja suncu i hormonalnih promjena, hiperpigmentacije mogu biti izazvane i upalnim procesima, poput akni ili ozljeda kože, te određenim medicinskim stanjima ili lijekovima.

Tamne mrlje najčešće se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama – područjima koja su najizloženija UV zrakama. Iako nije opasna po zdravlje, može izazvati estetsku nelagodu i utjecati na samopouzdanje. Zbog toga je važno razumjeti zašto se pojavljuje i kako se može tretirati, ali i kako je možemo spriječiti u svakodnevnoj njezi kože. Liječnicima i farmaceutima posebno su zanimljivi novitetu u polju tretiranja hiperpigmentacija, jer svakodnevno pomažu pacijentima koji se s ovim problemom bore.

O poremećajima pigmentacije kože, uključujući hiperpigmentacije i hipopigmentacije te različitim pristupima liječenju ovih stanja, govorit će dr. sc. Željana Bolanča iz poliklinike Bolanča na predavanju na Estetica Demik 2024. stručnom skupu, koje će se održati u 10:25 sati u petak, 18. listopada 2024. u Hilton Garden Inn Zagreb hotelu, Radnička cesta 21.

Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je moguć isključivo uz prethodnu prijavu – PRIJAVITE SE OVDJE: FORMULAR ZA PRIJAVU.

Što nas očekuje na predavanju, upitali smo dr.sc. Bolanču, a donosimo što nam je otkrila.

„Pigmentacija kože kod ljudi, kao i sinteza melanina, izrazito su varijabilni i pod utjecajem su genetike, izlaganja UV zrakama i određenih lijekova. Brojne kožne bolesti koje uzrokuju poremećaje pigmentacije značajno utječu na fizički izgled pacijenata, njihovo psihološko zdravlje i socijalno funkcioniranje“ objašnjava dr. sc. Bolanča te razlikuje poremećaje pigmentacije koji se dijele se na hiperpigmentacije, gdje dolazi do prekomjernog stvaranja pigmenta te hipopigmentacije, kod koje dolazi do smanjene proizvodnje pigmenta.

Kako liječiti ove probleme?

„Liječenje poremećaja pigmentacije uključuje protuupalne lijekove za smanjenje upale koja može izazvati pigmentacijske promjene, antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja te inhibitore tirozinaze koji sprječavaju proizvodnju melanina“ ističe doktorica Bolanča.

Kako bismo saznali više o novitetima u tretiranju hiperpigmentacija, nakon dr. sc. Bolanče, slijedi predavanje edukatorice i Medical Area Managerice iz L’oréala.

Na predavanju “Rješenje iz Vichy laboratorija,” koje će u 10:45 sati u petak, 18. listopada 2024. u Hilton Garden Inn Zagreb hotelu, Radnička cesta 21, održati Sara Laura Sancin, univ. mag. pharm., spec. dermatofarmacije i kozmetologije, bit će predstavljeni ključni aktivni sastojci koji se koriste u borbi protiv hiperpigmentacije. Sudionici će imati priliku saznati više o formulama koje ciljano djeluju na različite faze pigmentacije, a koje su osmišljene za postizanje ujednačenijeg tena.

U borbi protiv hiperpigmentacija, ključno je tražiti formule s aktivnim sastojcima koji djeluju na različite načine u procesu pigmentacije. Neki od najučinkovitijih sastojaka su: niacinamid (Vitamin B3), snažan antioksidans koji pomaže u blokiranju prijenosa melanina na površinu kože, smanjujući vidljivost tamnih mrlja i ujednačavajući ten. Vitamin C koji posvjetljuje kožu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala, što može pogoršati hiperpigmentaciju te glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja djeluje kao kemijski piling. Ona izravno cilja hiperpigmentacije tako što uklanja površinski sloj mrtvih stanica kože i potiče obnovu stanica“ navodi edukatorica.

Savjetuje kako proizvode treba uvoditi postepeno, slušati svoju kožu te se konzultirati s dermatologom o personaliziranoj rutini njege kože. Također, smatra svakodnevnu rutinu njege kože izrazito važnom.

„Kompletna rutina njege kože ključna je za uspješnu borbu protiv hiperpigmentacija. Ujutro je važno nježno očistiti lice, zatim nanijeti serum s vitaminom C ili B3 kako bi se ujednačio ten, te hidratizirati osjetljivo područje oko očiju. Dnevna krema s visokim zaštitnim faktorom neophodna je za zaštitu kože od štetnih UV zraka. Navečer rutina uključuje temeljito čišćenje lica, ponovno nanošenje seruma s B3, hidrataciju područja oko očiju i hranjivu noćnu kremu koja koži pruža antioksidanse i regeneraciju tijekom noći” naglašava naša sugovornica.

Stručni skup Estetica Demik 2024 održat će se u petak, 18. 10. 2024. u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21. Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je dopušten isključivo liječnicima, ljekarnicima, stomatolozima i nutricionistima te je moguć uz prethodnu prijavu – PRIJAVITE SE OVDJE: FORMULAR ZA PRIJAVU.

U slučaju dodatnih pitanja, kontaktirajte nas na info@estetica.hr.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik stručnog skupa 2024. je L’Oréal Dermatological Beauty

Pročitajte još i ...