Pitali smo dermatologe pomaže li maslinovo ulje u postizanju preplanulog tena

Jedete li mrkvu, koža će vam ponarančastiti, krastavac će ukloniti vrećice ispod očiju, maslac liječi opekline… Svi smo mi tijekom odrastanja slušali različite preporuke i savjete vezane uz njegu kože i ljepotu. I vjerovali u njih. Neki su istiniti, a neki potpuno beskorisni. Kako se “probiti” kroz more informacija i ne gubiti vrijeme na eksperimentiranje, naučimo tijekom odrastanja. Ipak, nekih se mitova teško oslobađamo. Jedan od njih je i onaj o maslinovu ulju.

Istina je kako plodovi ove mediteranske biljke imaju mnoge benefite za zdravlje općenito, pa tako i zdravlje naše kože. Koliko je maslinovo ulje dragocjeno od davnina, govori i to da su u starogrčkoj Ateni pobjednici Panatenejskih igara, umjesto medalja, dobivali amfore s napunjene njime. Također, Hipokrat ga je prepisivao za više od 60 raznih bolesti, a kineski narod vjerovao je kako ima sposobnost neutralizirati otrove.

Brazilian fashion model Lais Ribeiro and Elsa Hosk in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie and VSX catalogues., Image: 324518279, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Maslinovo ulje je prirodno bogato nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima, fitonutrijentima, poput polifenola i flavonoida, vitaminima E i K i definitivno ima brojne blagodati za zdravlje općenito, pa i zdravlje naše kože. Međutim, kada je riječ o preplanuloj puti i nanošenju ovoga ulja na kožu tijekom izlaganja stručnjaka, jedno je sigurno – ne preporučuje se. Naime, kada UV zrake pogode našu kožu, stvaraju slobodne radikale koji oštećuju naše stanice tako da oštećuju DNA. Nošenje maslinova ulja na suncu ne pomaže spriječiti da se to dogodi. Iako vam može pomoći da brže pocrnite jer pomaže privući više UV zraka na kožu.

Koja je prava istina o korištenju maslinova ulja u svrhu tamnjenja kože, pitali smo dvije ugledne dermatologinje – doc. dr. sc. Luciju Vanjaku Rogošić iz Dermatovenerološke ordinacija dr. Lucija Vanjaka Rogošić i prim. dr. sc. Gaby Novak-Bilić, dr. med. spec. dermatovenerologije, iz poliklinike BINOVA, stručnjakinje koje su nam poznate iz nacionalne inicijative pod imenom #safesummer.

Eva Herzigova, the face of the Gerry Weber Spring/Summer 2018 collection. Photographed by Pamela Hanson in Santorini., Image: 363909323, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR COVER USAGE., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako bi podigao svijest o važnosti pregleda madeža i zaštiti od štetnog UV zračenja, portal Estetica.hr pokrenuo je nacionalnu inicijativu #safesummer, koja pod motom “Sigurni i lijepi pod suncem” okuplja više od 40 dermatologa diljem Hrvatske koji tijekom svibnja i lipnja u svojim ordinacijama našim čitateljima osiguravaju više od 170 besplatnih pregleda madeža. Više o inicijativi pročitajte OVDJE.

Istine i mitovi o maslinovu ulju

Doc. dr. sc. Lucija Vanjaka Rogošić, spec. dermatovenerologije, intenzivno se bavi dermatovenerološkom problematikom već više od 25 godina. Bogato iskustvo stekla je nastavljajući uspješnu tradiciju dermatovenerologije u privatnoj ordinaciji svoje majke, dr. Katice Vanjaka. Uz intenzivnu i suvremenu edukaciju na svim područjima dermatovenerologije, radi i kao vanjski suradnik Klinike za kožne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

“Hladno prešano maslinovo ulje u sastavu ima molekule oleuropeina, oleokantala i hidroksitirozola koje potiču preplanulost kože. Međutim, izlaganje suncu s bilo kojom vrstom jestivog ulja je vrlo opasno jer zbog teksture ulja, zbog refleksije, jače se privlače UV zrake i dolazi do značajno bržeg izgaranja na suncu. To može izazvati pojavu burnih sunčevih opeklina, ljuštenje kože, hiperpigmentacije, fotoalergijske reakcije, ubrzano starenje kože, kao i povećan rizik nastanka tumora kao što su bazocelularni karcinom, spinocelularni karcinom i maligni melanom. Također, ako se maslinovo ulje koristi kao podloga prije primjene preparata s UV kemijskim filterima, sprječava njihov prolazak u kožu i na taj način sprječava fotoprotekciju”, kaže dr. Lucija Vanjaka Rogošić.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305255662, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Prim. dr. sc. Gaby Novak-Bilić, dr. med. spec. dermatovenerologije, nakon diplome Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala je dermatovenerologiju na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica. Sudjeluje na brojnim stručnim skupovima i simpozijima te tečajevima za trajno usavršavanje te je objavila više radova u indeksiranim časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu. Polikliniku BINOVA osnovala je u studenome 2020. godine.

“Istraživanja su pokazala kako je SPF maslinovog ulja 2! Dakle, to nikako ne može biti dovoljno! Međutim, zbog njegova antioksidativnog djelovanja nećemo pogriješiti ako ga nanesemo na kožu nakon boravka na suncu. Također, pokazao se izvrsnim u njezi kose i noktiju. Njeguje suhu, oštećenu i ispucalu kosu. Također, sprječava listanje noktiju, omekšava kutikulu i tako olakšava manikuru”, kaže dr. Gaby Novak-Bilić i zaključuje kako je maslinovo ulje vrlo korisno i neizostavni dio mediteranske prehrane te kako o njegovim važnostima za korištenje i zdravu prehranu ne treba puno pisati. Međutim, ono nas ne može zaštiti od UV zraka i nikako se ne preporuča koristiti ga umjesto krema sa zaštitnim faktorom.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu zrelu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože.

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen bezbojni je puder u prahu, a karakterizira ga efekt zdravog sjaja koji ostavlja na licu. Ovaj je proizvod najbolji dokaz kako nije svaka praškasta formula namijenjena matiranju, a osim nježnog glow efekta, licu pruža UV zaštitu i učinak ujednačavanja tena. Koristiti se može na licu i tijelu, a izvrsno će izgledati na ramenima i dekolteu. Posebno nas raduje činjenica da i puder može postati saveznik u zaštiti od štetnog UV zračenja.

Kérastase Soleil sprej dvofazno ulje

Da je tijekom ljeta i kosi potrebna zaštita i obnova, nije novost. Zato je projekt #safesummer podržao i brend Kérastase, svojim Soleil dvofaznim uljem u spreju. Proizvod je namijenjen kosi izloženoj suncu, a koristi se bez ispiranja. Sadrži jedinstvenu kombinaciju zaštitnog ulja i slanog spreja za stiliziranje, a kosu oblikuje u samo nekoliko pokreta, posebno naglašavajući “beachy waves” valove.

Ovaj se proizvod brzo upija i trenutačno omekšava kosu, kako bi se oporavila od štetnog učinka sunca, visokih temperatura, slane vode i vjetra. Aktivno štiti kosu od oštećenja od sunca i naglašava njen prirodni sjaj. Na kosi ne ostavlja masne ostatke, a ova nježna, suha i lagana izmaglica štiti kosu kationskim polimerima, UV filtrima i Filter Photo-Defence tehnologijom. 

OMNiBiOTiC® Putovanje

Osim sunčanja i kupanja u moru, ljeto karakteriziraju i česta putovanja, a kako bismo tijekom njih bili sigurni i zdravi, pobrinuo se OMNiBiOTiC® Putovanje. Na putovanjima naš probavni sustav može biti vrlo lako uznemiren vanjskim čimbenicima poput hrane na koju nismo navikli, kao i promjenama u dnevnom ritmu.

Konzumiranje stranih mikroorganizama iz vode, leda, salate ili voća može našem probavnom sustavu uzrokovati probleme, a naša se crijeva pokušavaju očistiti – što uzrokuje znatne probavne smetnje. Ljeto je poznato i po crijevnim i želučanim virozama – od koji neke mogu na organizam ostaviti značajne posljedice. Dođe li do infekcije salmonelom, šigelom ili kampilobakterom, problemi će biti još i veći. Zbog toga, uz ostale pripreme za putovanje, ne biste trebali zaboraviti pripremiti i svoja crijeva – stručnjaci preporučuju posebne višesojne sinbiotike, poput OMNiBiOTiC® Putovanje.

Pročitajte još i ...