Baby botox – anti age tehnika koju obožavaju mladi

Ako ste ovih dana navraćali na TikTok, društvenu mrežu koja prvenstveno okuplja mlade – Milenijalce i predstavnike generacije Z – mogli ste primijetiti kako je hashtag #babybotox skupio gotovo 100 milijuna pogleda. Slično je i kada taj pojam ukucate u Google. Inspirirana ‘pravim’ botoxom, ova anti-age metoda sve više poklonika nalazi među mladima a navodno je za njom luda i Kate Middleton.

Što je to Baby botox?

Riječ je o tretmanu estetske medicine u kojem se botox koristi za postizanje sjaja kože i ublažavanje borica. Namijenjen je uglavnom mlađim pacijentima od onih koji bi imali potrebu za ‘pravim’ botoxom. U tretmanu se primjenjuju manje doze botoxa – dok se u uobičajenom tretmanu aplicira doza od 100 jedinica, ovdje je to 50 jedinica. Naziva se još i mikro botoxom, a rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, no uz veću mogućnost pokretljivosti lica.

Naime, botox djeluje tako da „uspavljuje“ mišiće. Botulinum neurotoksin veže se na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu te na taj način dovodi do relaksacije mišića. Onemogućujući mišićnu aktivnost i opuštajući mišiće, dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu.

Budući da prvenstveno poboljšava kvalitetu kože i zaglađuje mikro bore, kandidati za ovaj tretman obično imaju između 25 i 30 godina. Rezultat koji se postiže vrlo je prirodan, a toliko je omiljen zbog vidljivog sjaja kože i nestanka i najmanjih bora. Mišići lica nisu blokirani kao kod klasičnog botoxa, a učinak traje od 4 do 6 mjeseci. Pojedini liječnici idu toliko daleko da tvrde da je to najbolji potez – prevenirati starenje već u 20-ima kako bi kasnije bile manje potrebe za većim zahvatima, dok neki smatraju da su tek kasne 30-e dobro vrijeme za tretman botoxom.

Ključne razlike između botoxa i Baby botoxa

Osnovna razlika je u količini ubrizganog preparata – kod Baby botoxa doza je laganija, odnosno, ubrizgava se manji broj jedinica. S druge strane, puno je važniji broj lokacija uboda. Klasični botox aplicira se u mišiće ekspresije kako bi ih paralizirao, manje-više, u potpnosti.

Baby botox ima laganije djelovanje na tu skupinu mišića, ali djeluje i na male mišiće lojnih žlijezda. Upravo to omogućuje postizanje blistave kože i njezine bolje teksture. Upravo zato se Baby botox preporuča kao prvi korak prema ovoj vrsti tretmana.

Kako izgleda tretman?

Tretman traje petnaestak minuta i izvodi ga specijalist estetske medicine, kirurg ili dermatolog. Tijekom 48 sati nakon tretmana ne bi se trebalo baviti fizičkom aktivnošću te bi trebalo izbjegavati konzumaciju alkohola. Isto vrijedi i za saunu, budući da visoke temperature i vruća vlaga mogu utjecati na učinkotvitost proizvoda. Botox ubrizgan u ‘baby’ dozi prirodno se eliminira unutar 4 do 6 tjedana, ovisno o metabolizmu i mišićnoj snazi pacijenta.

Pročitajte još i ...