Istražili smo koje su cijene operacija vena u zagrebačkim klinikama

English fashion model Rosie Huntington-Whiteley poses for UGG Winter 2016 collection., Image: 305920080, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Jeste li znali da svaka peta žena starija od 18 godina ima probleme s venama? Vidljiva posljedica toga su debele, plavkaste žile koje se naziru ispod kože. Procjenjuje se kako od kronično proširenih vena boluje između 25 i 40% ženske populacije te oko 20-30% muške, a iza razvoja bolesti stoje mnogi faktori. 

Faktori rizika

Iako smo navikli slušati kako se iza ove pojave kriju prvenstveno produljeno stajanje i hodanje, činjenica je kako ulogu u nastanku proširenih vena igraju i nasljedni faktori, hormonska nadomjesna terapija, oralna kontracepcija, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća i starija dob. Uz to, postoje i neki faktori na koje u prvi tren ne biste niti pomislili da stoje iza venske bolesti, poput izlaganja suncu ili solariju, nošenje uske odjeće ili previsokih potpetica.

Kao što znamo, zadaća je vena voditi krv iz tkiva prema srcu – i to isključivo u tom smjeru. Zahvaljujući venskim zaliscima, koji svladavaju silu gravitacije, krv mogu “tjerati” prema gore te spriječiti njeno vraćanje. Ipak, zalisci se od krvnih žila razlikuju po jednoj bitnoj karakteristici – nisu rastezljivi, zbog čega se pod utjecajem svakodnevnog stajanja i sjedenja naprežu. Kada zalisci počnu “popuštati”, krv počinje slijediti silu gravitacije i vraćati se prema dolje. Tada vene postaju prepunjene krvlju koja ne može normalno cirkulirati – u tim okolnostima povećava se promjer vene, dolazi do njenog izduljivanja i vijugavosti vene, kao i njenih ogranaka.

Peckanje, bol, svrbež, grčevi, edemi i oticanje

Bez obzira na to što te promjene nisu odmah vidljive golim okom, osobe mogu godinama prije osjećati simptome koji upućuju na nastanak venskog oboljenja – osjećaj težine u potkoljenicama, peckanje, bol, svrbež, grčevi, edemi i oticanje. Kad su u pitanju vizualno prepoznatljivi simptomi venskog oboljenja, prvi znakovi su pojava manjih venskih konglomerata oko gležnjeva prema stopalu, promjena boje kože, nastanak ekcema, izražena vidljivost vena pa sve do pojave venskih ulkusa različitih stupnjeva. Ova svakodnevna pojava koja pogađa milijune ljudi sad više ne zvuči tako bezazleno, zar ne?

Osim što predstavljaju zdravstveni rizik za razvoj bolesti poput venske tromboze, proširene vene velik su estetski problem – žene se zbog ove pojave ne osjećaju ugodno u svojoj koži, a najčešće se odriču i omiljenih haljina samo kako svijetu ne bi otkrile plave linije koje se protežu duž potkoljenica, a nerijetko i po čitavim nogama. 

Iako je moguće prekriti ili smanjiti njihovu vidljivost, bitno je napomenuti kako pravog lijeka nema te se preporučuje uklanjanje proširenih vena pjenom, laserom ili pak kirurškim putem. Upravo zato, provjerili smo koje su poliklinike najbolje kada je riječ o operaciji vena i koje su cijene zahvata.

Klasičnim zahvatom vene se odstranjuju “čupanjem”: tehnika se sastoji od provlačenja “sajle“ kroz površnu venu i njezinog izvlačenje kroz rez u preponi, nakon podvezivanja ušća površne u duboku venu. Podvezivanjem se zatvori glavni površni venski zalistak koji je popustio i zapravo uzrokovao bolest. Ipak, ova se tehnika sve rjeđe primjenjuje zbog jake postoperacijske boli, velikog postotka recidiva, a i oporavak je znatno dulji nego kod endovenoznih tehnika te zahtijeva 6-8 tjedana nošenja kompresije.

Je li operacija nužna?

“U specijaliziranim ustanovama koje se bave liječenjem venske patologije (proširenim površinskim venama) na raspolaganju mora biti više tretmanskih metoda liječenja. Liječnik pacijenta mora upoznati sa svim mogućnostima liječenja varikoznih vena, sa svim mogućim komplikacijama i prednostima određene vrste liječenja. Sama odluka o metodi je na pacijentu”, otkriva doc. dr. sc. Slaven Suknaić iz Poliklinike Venes.

Doc. dr. sc. Slaven Suknaić, specijalist kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije iz Poliklinike Venes

Endovenozne tehnike

U odnosu na klasičnu kiruršku operaciju, tzv. “stripping”, pri kojoj se vena fizički izvlači iz noge, modernim se metodama liječenja unutarnji sloj vena (endotel) “oštećuje” termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u venama prestaje protok i organizam ih s vremenom apsorbira te se pretvaraju u vezivno tkivo. U poliklinici Venes koriste nekoliko načina minimalno invazivnog liječenja.

Cijena: obje noge oko 17.400 kn 

U Poliklinici Sinteza vene možete ukloniti EVLT laserskom terapijom. Riječ je o plasiranju katetera koji vodi lasersku nit u venu koju se želi tretirati, pri čemu se koristi tzv. Seldingerova tehnika, koja zahtijeva punkciju vene iglom i plasiranja katetera kroz mali rez na koži. Tretman se provodi pod tzv. tumescentnom anestezijom – lokalni anestetik pomiješan s fiziološkom otopinom se aplicira na više mjesta duž vene. Nakon davanja anestezije aktivira se laserski sustav i pod kontrolom ultrazvuka prati se djelovanje lasera na venu. Također se istovremeno prati kolika je energija aplicirana unutar vene. Kad se na taj način tretira čitava vena, kompletan se sustav izvuće iz vene.

U većini slučajeva, nakon što se magistralna vene zatvori laserkom energijom, uslijedit će sklerozacija pjenom ili mini-fleblektomija da bi se riješio problem manjih, varikoznih ogranaka glavne vene. Na poslijetku se na područja koja su tretirana stave kompresivne gaze te preko njih kompresivne čarape, koje se nose prva 3 dana 24 sata, a nakon toga samo danju 4 tjedna. Nakon procedure proporuča se hodanje od cca 20 minuta, a na putu kući automobilom trebalo bi svakih sat vremena stati i prošetati 10 minuta.

Cijena: obje noge u istom aktu 14.800 kn – 15.800 kn

UGFS ili ultrazvukom navođena sklerozacija pjenom

Dr. Zlatko Čačić iz Specijalne bolnice Arithera, spec. radiologije i prvi licencirani hrvatski stručnjak za primjenu unaprijeđene, modernizirane UGFS metode prema standardima Britanskog instituta za vene, objasnio nam je kako je prvi kriterij za odabir idealne metode određivanje stupnja venske bolesti – u prvom stupnju vidljive su sitne, paučinaste vene te venule ili retikularne vene, u drugom stupnju varikozne (vrećaste) vene širine od 4 mm, treći stupanj karakteriziraju edemi (otekline na nogama), dok se u četvrtom stupnju vide i promjene na koži uzrokovane bolešću vena, poput pigmentacija, venskim ekcema, otvrdnuća i zatamnjenja kože. Dr. Zlatko Čačić objasnio nam je što podrazumijeva najpoznatija metoda – UGFS (ultrazvukom navođena sklerozacija pjenom).

Dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, voditelj Centra za liječenje proširenih vena

“Riječ je o metodi koja uključuje ubrizgavanje pjene u venu i njene pritoke putem igle ili kanile, i to pod kontrolom ultrazvuka. Aplikacijom pjene na više različitih područja na veni postiže se brže, preciznije i potpunije zatvaranje vene – pjena unutar vene dovodi do sljepljivanja stijenki vena i variksa koje zatim nestaju – razgrađuju se i pretvaraju u vezivno tkivo. Time bolesna vena nestaje, a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene”, objašnjava stručnjak iz Specijalne bolnice Arithera, koja je prva u Hrvatskoj počela primjenjivati UGFS metodu, danas već davne 2008. 

Cijena: od 2900 do 4100 kuna

Pročitajte još i ...