Osip, crvenilo, svrbež i oticanje na zimskim temperaturama? To je alergija na hladnoću!

Iako su najkritičnija godišnja doba za alergičare proljeće i kasno ljeto, i zima svog alergijskog konja za utrku ima. Istina, zimi ambrozija ne cvate, u zraku baš i nema peludi, nema ni zamamnog mirisa lipe koja također može iritirati mnoge nosove, a ni oni preosjetljivi na sunce nisu na udaru. No, sada je vrijeme za možda najneobičniju od svih alergija – onu na hladnoću.

Možda niste ni znali da takvo što postoji, a ako mislite da na hladnoću i niske temperature zapravo ne možemo biti alergični, ni to nije daleko od istine. Naime, stručnjaci su složni oko toga da zapravo nije riječ o pravoj alergiji, već o pretjeranoj reakciji kože na kontakt s hladnim predmetima, zrakom, niskim temperaturama, hladnom vodom i snijegom.

Različite kože, različite reakcije

Isto tako, možda ste već i imali neke od simptoma ove alergije, a da toga niste bili ni svjesni. Moguće je da ste imali blaži oblik koji podrazumijeva lagani osjećaj svrbeža ili blago crvenilo koje se pojavilo nakon duljeg boravka na hladnom. Primjerice, zimska šetnja Sljemenom nakon koje ste okrjepu potražili u toplini nekog planinarskog doma te ste se suočili s kožom lica i tijela koja svrbi, a obrazi i šake su vam se naglo zarumenili. Možda ste to sve pripisali promjeni temperature, odnosno poznatom hladno-toplo efektu, ali zapravo ste upravo tada iskusili alergiju na hladnoću.

Osim ovih blagih reakcija, postoje i one snažnije koje sa sobom nose i oticanja kože, ali i jače urtikarije. Što točno uzrokuje ove reakcije, još se pouzdano ne zna, ali ono što sa sigurnošću znamo jest da su znatno učestalije kod žena nego kod muškaraca, vjerojatno zbog veće osjetljivosti ženske kože.

Kako dođu, tako i prođu

Zbog širenja i skupljanja sitnih krvnih žila prilikom promjena temperature, promjene na koži kao reakcija na hladnoću nastaju iznimno brzo, ponekad u samo nekoliko trenutaka. U većini će se slučajeva, tvrde dermatolozi, jednako brzo i povući – čim nestane hladni podražaj, no ponekad se pojedinačne lezije mogu zadržati najviše do 24 sata.

S obzirom na to da je riječ o simptomima koji nisu ugodni, a naročito ako ih prati i svrbež ili oticanje, takvim se osobama savjetuje što kraći boravak na hladnoći. Drugim riječima, zaboravite na sniježne izlete, duga sanjkanja i grudanja s klincima ili ozbiljnije skijanje. Naravno, osim ako vas svi navedeni simptomi previše ne uznemiruju i ne smetaju.

Najizraženije se reakcije, očekivano, javljaju na dijelovima tijela koje ni na hladnoći ne prekrivamo – licu i vratu, a ni usne nisu pošteđene pa mogu oteći, upravo kao i uši i nos.

Pomoć iz kozmetičke torbice

S obzirom na to da nije riječ o „pravoj“ alergiji, već o izrazitoj netoleranciji na hladne podražaje,  važan korak u borbi s ovim problemom jest tretiranje i smanjenje simptoma. Iako je riječ o pojavi koja će vas, ako ste je iskusili jednom, vjerojatno pratiti čitav život, to nikako ne znači da simptome ne možemo znatno umanjiti, a svakodnevni život učiniti bitno ugodnijim, čak i usred zime.

Jedan od najučinkovitijih načina za kontroliranje neugodnih posljedica izlaganja hladnom vremenu je adekvatna priprema i zaštita kože specijaliziranom dermokozmetikom. Topikalna primjena umirujućih i antiupalnih sastojaka može pogođenima donijeti veliko olakšanje. Stoga birajte provjerene proizvode koji su namijenjeni osjetljivoj koži sklonoj iritacijama, bez mirisa, parabena i ostalih aditiva koji vašu kožu neće dodatno nadražiti.

Birajte proizvode s peptidima, niacinamidom i hijaluronom, tuširajte se uljima i sindetima, a nakon svakog tuširanja kožu tijela i lica hranite gustim mlijekom ili losionom te hranjivim kremama koje će zaštititi kožnu barijeru, spriječiti isušivanje i perutanje.

Nikako ne zaboravite usne koje tijekom cijele zime moraju dobitvati dodatnu vlagu i hranjive sastojke pa pronađite njegujući balzam ili stick koji ćete uvijek imati uz sebe.

Isto tako, vodite računa o njezi i zaštiti i inače vrlo osjetljivog područja oko očiju. Lagane formulacije i fluidne teksture sada više nisu dovoljne pa stoga posegnite za hranjivim i raskošnim kremama koje će spriječiti isušivanje i nastanak borica.

Pročitajte još i ...