Stižu hladniji dani – što to znači za trajnost vašeg parfema?

Osim što parfeme često dijelimo na zimske i ljetne pa tako ljeti preferiramo citrusne, svježe i vodene kreacije, dok zimi radije posežemo za gurmanskim, drvenastim i začinskim mirisima, razlika u temperaturi u ovim godišnjim dobima, odrazit će se i na trajnost vašeg omiljenog parfema. Naime, tijekom zimskih mjeseci parfemi će na vašoj koži trajati kraće nego ljeti.

S padom temperature, smanjuje se i postotak vlage u našoj koži, pa ona postaje isušena. Takvo se stanje pogoršava s porastom temperature zraka u zatvorenim prostorima, odnosno grijanjem. Parfemi se na suhoj koži jednostavno ne drže dobro pa će u ovom slučaju puno bolje proći dame s nešto masnijom kožom.

No, to nikako ne znači da ćete svoj omiljeni parfem pospremiti na suho i hladno mjesto gdje će pričekati iduće ljeto. Upravo suprotno, moći ćete ga i dalje nositi uz nekoliko isprobanih trikova.

Vlažite i hranite kožu

Svi znamo kako je tijekom hladnih zimskih dana ključni korak njege bogata hidratacija te ga nikako ne bi trebalo preskakati. Bogata emolijentna krema nakon tuširanja ili kupanja, zadržat će molekule vode na koži, pa će vaša koža, osim što će biti lijepa i sjajna, bolje i duže držati parfem.

Posebnu pozornost posvetite dijelovima tijela na koje ćete nanositi parfem – na njih umasirajte hidratantni losion ili kremu i dva puta dnevno, kako biste ih nahranili i hidratizirali.

Eau de parfum

Parfem je pravi izbor za jesenske i zimske mjesece dok su toaletne vodice bolji izbor za ljetne i proljetne mjesece. Eau de parfum, za razliku od eau de toilette, ima veću koncentraciju mirisnih ulja što znači da će se bolje i dulje zadržavati na koži, pa ako imate priliku, birajte parfem s najmanje 20 do 30% koncentracije ulja u sebi.

Bazne note

Cvjetni i citrusni mirisi često se nalaze u gornjoj bazi parfema, što znači da se osjete odmah pri prskanju, ali i da najbrže hlape kako bi se oslobodile tonove srednje i donje baze parfema. Stoga, kako biste osigurali dugotrajnosti parfema birajte parfeme s bogatijim donjim notama. Takvi parfemi su najčešće s mirisnim bazama drveća, mošusa i orijentalnih nota.

Poznato je da su najbolja mjesta za nanošenje parfema ona koja pulsiraju – dakle, zapešća, vrat i pozadina koljena. To su ujedno i najtoplija mjesta na tijelu pa se miris tu dulje zadržava. Parfeme ne treba utrljavati u kožu jer će to dodatno skratiti njihovo djelovanje i trajnost.

I ne zaboravite na odjeću! Ovdje podsjećamo na trik naših majki pa čak i baka – parfem nemojte nanositi izravno na omiljenu haljinu, već ga našpricajte u zrak pa potom ‘uđite’ u taj mirisni oblak. Tako ćete ga, kuda god krenuli, nositi sa sobom i predivno mirisati.

Pročitajte još i ...