Antioksidansi – moćni saveznici ljepote i zdravlja

Danas gotovo da nema kozmetičke ili prehrambene reklamne kampanje u kojoj nećete čuti pojam – antioksidansi. Riječ je o molekulama koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula u kojoj dolazi do nastanka slobodnih radikala. A oni su pak odgovorni za oštećenja ili uništenje stanica. Uz pojam antioksidansa često se vezuje i oksidativni stres, a on nastaje uslijed posljedica suvremenog načina života koji podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i prekomjerne količine alkohola, kave i cigareta.

Tu na scene stupaju antioksidansi, a najpoznatiji među njima su vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi.

Antioksidansi u kozmetičkoj industriji

Velike kozmetičke kuće svaki nas dan uveseljavaju brojnim novim formulacijama koje su često rezultat dugotrajnih laboratorijskih istraživanja, a donose gotovo čudesne rezultate zahvaljujući djelotvornim sastojcima.

Novih je proizvoda toliko da nam se ponekad doista teško snaći i odabrati najbolje za našu kožu ili problem. Kako bismo vam u odabiru barem malo pomogli, istražili smo kategoriju koja se u anti-age kontekstu najčešće spominje – antioksidanse.

Popravljaju ‘štete’

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, i popravljaju “štete“ na našoj DNA stanici uzrokovane suncem. Pritom je važno da se koriste adekvatni, farmakološki dokazani aktivni oblici antioksidansa, jer sama činjenica da se u kremi ili serumu nalazi nekoliko vitamina, nije garancija djelotvornosti formule.

Posebno mjesto na ljestvici antioksidansa zauzimaju vitamin C i vitamin A, potom vitamin E, koenzim Q10, niacinamid-B3, alfa-lipoična kiselina i karotenoidi.

Vitamini C i E

Vitamin C snažan je antioksidans. Neutralizira slobodne kisikove radikale koji nisu ništa drugo već molekule s jednim slobodnim elektronom viška koje imaju mogućnost oštećenja proteina unutar stanica, kao i oštećenja same DNA. Taj se mehanizam nastanka slobodnih kisikovih radikala i oštećenja stanica naziva oksidativan stres.

Niacinamid

Niacinamid ili nikotinamid je vitamin topiv u vodi, amid vitamina B3 (niacina). Najčešće se koristi u tonicama i kremama za tretiranje akni, ali i kao anti-age njega, no njegova je najvažnija upotreba za ublažavanje hiperpigmentacija kože.

Vrlo je učinkovit sastojak za obnavljanje kože koji pruža višestruke prednosti koži koja stari. Među tim prednostima je sposobnost vidljivog poboljšanja izgleda proširenih pora, nejednake boje kože, hiperpigmentacija, sitnih linija, sivkaste boja kože i neelastične površine kože.

Vitamin A

U skupinu retinoida spadaju svi derivati vitamina A u službi njege kože. Iznimno su važni za kožu te značajno poboljšavaju status fotooštećene kože na više nivoa – epidermalnom i dermalnom – ispravljaju postojeća oštećenja i tako vraćaju „sat unatrag“.

Vitamin A nezamjenjivo je korektivno sredstvo koje se koristi za ublažavanje znakova starenja kože i prevenciji, ali i u liječenju fotostarenja, zatim u liječenju akni, hiperpigmentacija ili melazme.

A313 krema sadrži retinil palmitat. Održava mladenački izgled kože štiteći je od starenja. Smanjuje vidljivost sitnih linija i bora na koži. Poboljšava neujednačenu boju, posvjetljuje i prevenira hiperpigmentacije i zaglađuje površinu kože. Poboljšava izgled kože. Smanjuje prištiće odstranjujući odumrle stanice kože dajući pritom koži zdrav i gladak izgled

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina jedna je od najjačih poznatih anti-age, antioksidativnih i protuupalnih tvari. Topiva je u vodi i u mastima, što znači da će se odlično apsorbirati s površine kože i boriti se protiv slobodnih radikala.

Svojim protuupalnim djelovanjem popravlja štetu nastalu od UV zraka te smanjuje sitne bore i velike pore, stoga je čest sastojak hidratantnih krema.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 (CoQ10, poznat kao ubikinon) vrlo je važan element prisutan u gotovo svakoj stanici živih organizama. Starenjem se smanjuje prirodna proizvodnja CoQ10, a nakon 50-e godine opada gotovo za 50%.META-CARE Koenzim Q 10 je dodatak prehrani s koenzimom Q1O, kurkuminom, ekstraktom crnog papra i vitamina C i E. Potiče metabolizam te štiti tijelo od oksidativnog stresa, a idealan je kod povećanih potreba za energijom. Sadrži idealno usklađenu kombinaciju visokokvalitetnog koenzima Q10, kurkumina, vitamina E, biljnog vitamina C iz ekstrakta acerole i crnog papra. Vitamin C podržava normalan metabolizam stvaranja energije i pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Klinički dokazan ekstrakt crnog papra povećava bioraspoloživost koenzima Q10 u tijelu. Formula je optimizirana vrijednim kurkuminoidima iz korijena biljke Curcuma longa

Karotenoidi

Karotenoidi su antioksidansi koji upijaju štetne tvari s kojima se naša koža svakodnevno susreće zbog sunčevih zraka, onečišćenja iz zraka, pušenja…

Karotenoidi (beta-karoten, likopen, astaksantin) i oralno i topički pokazuju svoja fotoprotektivna svojstva, mogu smanjiti UV induciranu razgradnju kolagena, povećavaju rast fibroblasta i sintezu kolagena.

Pročitajte još i ...