Zašto je za tretiranje akni često potrebna suradnja dermatologa, ginekologa i endokrinologa?

U potrazi za savršenom kožom ponekad se osjećamo kao u vrtiću – plače nam se i ide doma, gdje mama zna kako riješiti sve naše probleme. Loša vijest je da, na žalost, isti scenarij prolazimo periodički kroza sve faze života. Dobra vijest je – imamo na raspolaganju cijelu vojsku skrbnika koji su obučeni nositi se sa svim problemima naše kože. A među onima koji su nam definitivno najgora noćna mora su akne nakon adolescencije. 

Akne koje se jave nakon 25. godine jedna su najgorih ženskih noćnih mora (kada je riječ o ljepoti, naravno). Statistika govori da su prisutne kod 70% žena u dobi od 16 godina, 50 % žena u 20-ima, 25 % žena u 30-ima, i nešto više od 10% žena u 40-ima. Ali ne brinite, postmenopauza donosi olakšanje jer tada učestalost akni opada na manje od 5 %.

Otkrivanje “okidača” nastanka akni uvelike olakšava liječenje i stoga je iznimno detektirati i otkloniti uzroke, pogotovo ako je u podlozi hormonalni disbalans ili uzimanje nekog lijeka. Ovaj put stavljamo naglasak na hormonski disbalans, a kako ga prepoznati, kako on utječe na nastanak akni te možemo li ih se riješiti, upitali smo vrsne stručnjakinje s bogatim iskustvom u rješavanju tegoba problematične kože. 

Dr. Gaby Novak-Bilić iz Poliklinike BINOVA, dr. Lidia Nežić Kosanović iz Dermatovenerološke ordinacije dr. Lidia Nežić Kosanović, dr. Joško Miše iz Zdravstvene ustanove Vaš Pregled i dr. Suzana Levarda Mornar iz Specijalne ordinacije za dermatologiju i venerologiju DerMal  sudjelovale su u nacionalnoj kampanji #pokazise i spremno odgovaraju na sva naša pitanja. 

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože koji preporučuju dermatolozi širom svijeta.

Kada se javljaju mlade žene kojima stalno izbijaju nove akne, potkožni prištevi, osobito na donjem dijelu lica i vrata koji traju dulje od običnih prištića, bolni su i neugodni, moramo pomisliti na hormonalni disbalans, policistične jajnike kao uzrok takvih tegoba, objašnjava nam dr. Gaby Novak-Bilić iz Poliklinike BINOVA.

“Hormoni potiču stvaranje sebuma (loja) u žlijezdama lojnicama. Ako prevagne utjecaj androgena, povećavaju se žlijezde lojnice uz hiperprodukciju sebuma. Moramo spomenuti i stres koji stimulira nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju hormona stresa (kortizol) čija povećana razina također utječe na pojačano lučenje sebuma. On se nakuplja u porama i potencira nastanak upalnih promjena, akni. Sama činjenica da stalno izbijaju nove akne, da postojeće dugo traju i da nakon toga ostaju ožiljci vodi do frustracija i možemo govoriti o začaranom krugu”, kaže dr. Novak-Bilić i dodaje kako je pri liječenju akni važan individualan pristup.

“Moramo uzeti dobru anamnezu (podatke kada i gdje se najviše javljaju prištići, kakvi su ciklusi kod djevojaka i žena, čime se koža tretirala, jesu li pacijenti već liječili akne i na koji način, kakvi su bili rezultati i slično) jer tako znamo je li potrebna dodatna obrada kako bi liječenje bilo što uspješnije. Kod sumnje na policistične jajnike, uvijek je važno napraviti UZV jajnika, odrediti hormonalni status te po potrebi, u suradnji s ginekologom ili endokrinologom, uključiti oralnu hormonalnu kontracepciju. Uz adekvatnu lokalnu terapiju te hormonalnu kontracepciju, rezultat sigurno neće izostati”, zaključuje naša sugovornica.

Kako hormonalne promjene utječu na pojavu akni i zašto je suradnja s ginekologom važna u njihovom liječenju, odgovorila nam je dr. Lidia Nežić Kosanović iz Dermatovenerološke ordinacije dr. Lidia Nežić Kosanović. 

“Akne su često povezane s hormonalnim promjenama, zato se najčešće prvi put pojavljuju u tinejdžerskim godinama, kada tijelo luči višak muških hormona koji potiču proizvodnju sebuma u žlijezdama lojnicama, a prekomjerno lučenje sebuma vodi do pojave akni. Kod žena menstrualni ciklus izaziva rast i pad hormona te koža, odnosno žlijezde lojnice su pogođene na različite načine tijekom mjeseca. Predmenstrualne akne obično buknu sedam do deset dana prije menstruacije. I trudnoća je razdoblje u kojem je velika fluktuacija hormona, kada se povisi razina androgena, što može prouzročiti pojavu akni”, kaže dr. Lidia Nežić Kosanović.

“Osim estrogena i progesterona, na pojavu akni utječe i hormon stresa kortizol, čija pojačana razina utječe na jače lučenje sebuma i nastanak upalnih akni. Kod žena sa sindromom policističnih jajnika, nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva se češće pojavljuju akne. Teži oblici akni zahtijevaju ginekološku, dermatološku i endokrinološku obradu i liječenje odgovarajućom terapijom”, objašnjava dr. Nežić Kosanović.

Koje endokrinološke poremećaje treba uzeti u obzir prilikom dijagnosticiranja i liječenja akni te kako to može pomoći učinkovitom liječenju, objasnio nam je dr. Joško Miše iz Zdravstvene ustanove Vaš Pregled.

“Na endokrinološke poremećaje, koji mogu uzrokovati akne, prvenstveno treba pomisliti kod adultnog oblika akni, stanja koje zovemo acne adultorum. Odraslim aknama smatramo akne koje se prvi put pojave poslije 21. godine života, a traju i poslije 25. godine. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Karakteristika im je zahvaćenost donje trećine lica, odnosno brade, čeljusti i vrata (tzv. U-zona lica), kao i pogoršanje kliničke slike za vrijeme predmenstrualnog perioda”, kaže dr. Miše.

“Najčešći endokrinološki poremećaj kod žena koje imaju odrasle akne je sindrom policističnih jajnika (PCOS). Od ostalih endokrinoloških uzroka odraslih akni, valja izdvojiti inzulinsku rezistenciju, pretilost, kroničan stres, kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju, hiperprolaktinemiju i intrauterinu kontracepciju progestinom. Iako liječenje odraslih akni prati iste principe kao i akne u pubertetu, kod žena s odraslim oblikom akni važno je identificirati moguće endokrinološke uzroke primjerenom dermatološkom, internističkom i ginekološkom obradom te, ako postoje, adekvatno ih liječiti.”

Iz svega gore navedenoga, jasno je kako je za cjelovit i učinkovit pristup tretiranju akni često potrebna suradnja dermatologa, ginekologa i endokrinologa, što nam je dodatno pojasnila dr. Suzana Levarda Mornar iz Specijalne ordinacije za dermatologiju i venerologiju DerMal. 

“Uzrok nastanka akni često  je hormonalni disbalans, uključujući povišenu razinu prvenstveno slobodnog testosterona, koji nastaje zbog psihičkog i fizičkog napora, te kod bolesti policističnih jajnika i poremećaj rada štitne žlijezde te povišene razine hormona stresa prolaktina”, kaže dr. Levarda Mornar i dodaje kako u tretiranje akni zahtijeva sveobuhvatan pristup koji često uključuje suradnju dermatologa, ginekologa i endokrinologa. 

Naravno, niti jedan oblik akne ne može se riješiti preko noći te su potrebni strpljenje, upornost u provođenju terapije i adekvatne njege kože, dobra suradnja s dermatologom.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njega, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

La Roche Posay Effaclar Ultra koncentrirani serum

U potrazi za rješenjem protiv nepravilnosti i mrlja na koži, La Roche Posay osmislio je Effaclar Ultra koncentrirani serum, saveznika u borbi protiv nesavršenosti i neujednačenog tena. Ovaj serum kombinira visoku koncentraciju triju kiselina – glikolne, salicilne i LHA.

Serum djeluje kroz nježan mikropiling koji pospješuje obnovu stanica kože, omogućujući zaglađivanje teksture kože već nakon prvog korištenja. Nekomedogena formula ne začepljuje pore, čime se dodatno smanjuje rizik od nepravilnosti. Također, odčepljuje pore i smanjuje lučenje sebuma. Istovremeno, mrlje postupno blijede, a ten postaje ujednačeniji i sjajniji zahvaljujući keratolitičkom djelovanju salicilne kiseline.

Dobitna kombinacija sastojaka

Glikolna kiselina: Dobivena prirodnim putem iz nekoliko vrsta šećerne trske, potiče obnavljanje kože, povećava blistavost i kožu čini čišćom uz vidljivi efekt na ožiljke.
Salicilna kiselina: Dobivena prirodnim putem iz biljaka i voća, prodire duboko u epidermis, kako bi očistila pore i spriječila nakupljanje sebuma.

LHA (lipo-hidroksi kiselina): Derivat salicilne kiseline kojim se uklanjaju mrtve stanice kože osigurava nježan mikropiling, štiti stanice kože i omogućava mikro ljuštenje kože, pomažući u smanjenju komedona i sitnih linija te ujednačujući ten.
Niacinamid: Prirodno se nalazi u ljudskom tijelu, poznat i kao vitamin B3, ojačava kožnu barijeru te smanjuje izgled pora i tamnih mrlja.
Termalna voda La Roche-Posay: Umiruje kožu i smanjuje osjećaj neugode.
Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr.

Pročitajte još i ...