Biostimulatori i boosteri za lifting lica – zašto su najveći hit u estetici ove godine?

Ako upitate prosječnu četrdesetogodišnjakinju što bi voljela promijeniti na svom licu, odgovor će vjerojatno zvučati ovako: “Željela bih izgleda kao ja, ali pet godina mlađa!”

Istina je zapravo da rijetko želimo na svom licu vidjeti ishode pomlađivanja koji bi nas lišili naših prirodnih karakteristika, učinili nas manje prepoznatljivima ili odali dojam da smo nešto “popravljali”.

Odmoran, svjež i mladolik izgled nije jednostavno postići

Ono što možemo navesti kao zajednički cilj je – izgledati odmornije, svježije i jedrije. No, da je takav učinak jednostavno postići, a pritom ne izgubiti unikatnost vlastitog lica – danas ne bismo na licima mnogih viđali posljedice pretjeranog korištenja filera i botoxa. Činjenica je da pravu svježinu, zaglađenost i mladolikost licu može donijeti jedino visoka razina kolagena u koži.

Zvuči logično, s obzirom na to da je kolagen glavni gradivni “kotačić” u našem organizmu, zaslužan za čvrstoću, ali i fleksibilnost svih vezivnih tkiva. Iako ovaj protein nalazimo u cijelom tijelu, kad je u pitanju dugovječnost, ponajviše nas zanima njegova uloga u koži.

Biostimulatori su s razlogom najveći hit u estetskoj medicini

Kao i brojnim drugim komponentama, poput hijaluronske kiseline, elastina i lipida, i razina kolagena s godinama drastično pada, no za razliku od hijalurona, kolagen ne možemo baš direktno aplicirati u lice. Iz tog razloga čitava se regenerativna i anti-age medicina okrenula pronalasku najboljeg načina za prirodno poticanje sinteze kolagena u koži. Ako razmislimo – ne postoji bolji sastojak za obnovu i pomlađivanje kože od onog koji koža već sama sadrži, zar ne?

No, kako probuditi fibroblaste, stanice kože zadužene za sintezu novog kolagena, pogotovo nakon što su već godinama usporene? Odgovor nam stiže u jednoj riječi: biostimulatori!

Djeluju na glavni uzrok starenja lica – duboko u dermisu

S obzirom na to da mnogi o ovim preparatima ne znaju mnogo, a o njihovim učincima mogle bi se napisati knjige, odlučili smo se obratiti dr. Jeannette Gjurić, stručnjakinji poznatoj po prirodnim metodama pomlađivanja baziranima na regenerativnim sposobnostima našeg organizma.

U posljednje je vrijeme ova renomirana liječnica posvećena primjeni Longevity koncepta življenja, a njen centar Koncept 5 elemenata u kratkom je roku postao jedna od omiljenih zagrebačkih adresa za prirodno pomlađivanje i uspostavljanje zdravijeg životnog stila.

Kad su u pitanju biostimulatori, dr. Gjurić nam je otkrila kako je upravo ova kategorija anti-age preparata budućnost estetske i regenerativne medicine.

“Biostimulatori, poput Poli-L-laktične kiseline djeluju na glavni uzrok starenja lica – gubitak kolagena. Niti jednim filerom ne možemo direktno stimulirati kožu na obnovu prirodnih zaliha kolagena kao ovim preparatom, a njegova je najveća prednost reorganizacija unutarnje strukture kože – duboko u dermisu, u ekstracelularnom matriksu. Time nadoknađuje izgubljeni volumen, ali proizvodi još jedan učinak koji je inače gotovo nemoguće postići: vraća koži prirodnu elastičnost”.

Kombinacija koja kožu pomlađuje iznutra

U Konceptu 5 elemenata, dr. Gjurić koristi nekoliko vrsta biostimulatora, a među najpoznatijima je upravo poli-L-laktična kiselina koju nalazimo u preparatima Sculptra te AesPLLA, koje kombinira ovisno o tipu kože.

No, nakon pomnog razmišljanja i novih saznanja prikupljenih na svjetskim kongresima estetske medicine, naša je sugovornica u svoj zagrebački longevity centar uvela kombinaciju koja biostimulaciju kolagena podiže na sasvim novu razinu.

Stanični boosteri za produljeno djelovanje

“Odlučila sam tretmane poli-L-laktičnom kiselinom nadopuniti takozvanim staničnim boosterima, a posebno me oduševljavaju NCTF 135HA te Cellbooster linija proizvođača Suisselle. Sastavljeni od pomno odabrane kombinacije sastojaka koji odgovaraju prirodnoj fiziologiji kože – neumrežene hijaluronske kiseline, aminokiselina i vitamina, izvrsno nadopunjuju biostimulacijske injektivne tretmane”, objašnjava dr. Jeannette Gjurić.

Svi preparati Cellbooster linije imaju produljeno djelovanje, objašnjava nam doktorica, jer su njihove aktivne molekule “zapakirane” u svojevrsnu ovojnicu te postepeno otpuštaju aktivne sastojke.

Koži vraća tonus i čvrstoću, a ne mijenja prirodne crte lica

“Dugoročni rezultati su zaista izvanredni, već me dugo nijedan tretman nije oduševio kao kombinacija poli-L-laktične kiseline i Cellboostera, jer vidljivo licu vraćaju tonus, svježinu, podatnost i čvrstoću, a pritom ne mijenjaju prirodne crte lica”, ističe naša sugovornica.

U liniji Cellbooster, ističe, nalaze se tri preparate čije su namjene različite: Cellbooster Lift pruža učinak prirodnog liftinga i zateže lice, Cellbooster Glow – kako mu i samo ime govori – daje licu predivan glow efekt i blistavost koja dolazi iznutra, dok Cellbooster Shape omogućuje oblikovanje i konturiranje lica na regijama kojima želimo restorirati volumen. Posebno dobar učinak pokazuje na području linije čeljusti, jer u samo jednom tretmanu vidno konturira “jawline”, koji je mnogima prvi pokazatelj starenja lica i gubitka tonusa.

Koliko je tretmana potrebno napraviti za vidljive rezultate te jesu li potrebni tretmani održavanja?

„Odgovor ovisi o godinama i stanju kože, no moja generalna preporuka je sljedeća: kod prve aplikacije Poli-L-laktične kiseline, preporučujem napraviti tri do četiri tretmana u razmacima od četiri do šest tjedana, a zatim ponavljati jednom u 12 do 18 mjeseci za održavanje rezultata. Kod mlađih osoba jedna aplikacija godišnje dovoljna je za rezultate, jer je njihova produkcija kolagena i elastina prirodno viša“, objašnjava doktorica Gjurić.

Ako se želite iz prve ruke uvjeriti zašto su biostimulatori najveći hit u polju estetske medicine posljednjih godina, posjetite zagrebački centar Koncept 5 elemenata te se prepustite u stručne ruke iskusne liječnice.

Pročitajte još i ...