Još jedan trend iz Azije: jeste li čuli za traneksamičnu kiselinu?

Nakon niacinamida, retinola i hidrokinona, svijet dermokozmetike dobio je novu zvijezdu kad je u pitanju posvjetljivanje diskoloracija i mrlja na koži. S obzirom na to da je ujednačen ten ultimativni cilj svake kreme, seruma i pudera, ne čudi činjenica kako su upravo sastojci namijenjeni ujednačavanju nepravilnosti postali najpopularniji u skincare svijetu.

Bilo da je riječ o ožiljcima od davno izliječenih akni, o hiperpigmentacijama od sunca ili pak svježim oštećenjima kože, mrlje na licu nikad nisu poželjne i neprestano smo u potrazi za novim sastojcima koji će ih ukloniti ili barem vidno ublažiti.

Revolucionarni rezultati

Jedan od sastojaka koji u posljednje vrijeme privlači iznimno mnogo pažnje kad su diskoloracije kože u pitanju je traneksamična kiselina.

Uporne mrlje na obrazima i čelu, kao i one oko usana, najčešće se tretiraju estetskim tretmanima poput microneedlinga, lasera i mezoterapije, no iz Japana i Južne Koreje proširio se trend korištenja sintetičkog sastojka koji na mrlje djeluje iznimno snažno, a za kožu je navodno nježniji i od retinola i niacinamida koji predstavljaju standard u tretiranju hiperpigmentacija.

Celebrity dermatolozi poludjeli su za ovim sastojkom

Gina Marí, celebrity estetska liječnica iz Los Angelesa, već se godinama drži posebnog protokola osmišljenog za tretiranje mrlja koji uključuje kemijske pilinge i lasere, a odnedavno je u svoj protokol, koji slavne dame obožavaju, uključila i traneksamičnu kiselinu. O njenim je tretmanima i protokolima svojedobno pisao i Vogue.

Iako se ovaj sastojak inače koristio u liječenju bolesti srca i krih žila, ideja koja stoji iza korištenja ove kiseline u topikalnim proizvodima je da kožni problemi imaju vaskularnu komponentu, a iza svega se kriju upale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gina Mari Skincare (@ginamariskincare) on

Kako točno ublažava pigmentacije?

Na kojem principu funkcionira ovaj revolucionarni sastojak i kako je moguće da ublaži vidljivost čak i okorjelih pigmentacija koje na licu imate i po nekoliko godina? Odgovor leži u procesima koji se odvijaju u koži.

Na mjestima na kojima se hiperpigmentacije pojavljuju, melanociti su aktivirani na pojačanu proizvodnju melanina, čak i onda kada nisu izloženi ultraljubičastim zrakama, zbog čega mrlje ponekad ne blijede same od sebe čak ni godinama nakon što su nastale.

Istraživanja su pokazala da su stanice kože u područjima pogođenima hiperpigmentacijama u trajnom stanju svojevrsne kronične upale, zbog čega su melanociti neprestano aktivirani, baš kao da se odvije zacjeljivanje svježe ozljede kože.

Dutch model Doutzen Kroes y spanish model Andres Velencoso star in Massimo Dutti Limited Edition spring 2016 campaign. ©DJ / LAN - 17/2/16 *Hands out pics*, Image: 274595525, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 14 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Gotovo trenutačno protuupalno djelovanje

Traneksamična kiselina djeluje upravo na ublažavanje te upale, kako bi inhibirala aktivaciju melanocita, postepeno smanjujući tamne mrlje. Riječ je vrsti aminokiseline koja smanjuje enzime odgovorne za upale, zbog čega je njeno protuupalno djelovanje vrlo snažno i gotovo trenutačno.

Zbog tih je svojstava ova kiselina stekla veliku popularnost u proizvodima za tretiranje hiperpigmentacija, posebice  Aziji, gdje je svijetla, ujednačena koža apsolutni imperativ.

Posljednjih se godina ovaj moćni sastojak probio na svjetsko tržište, dokazujući kako je jedan od najpouzdanijih u borbi protiv tvrdoglavih mrlja.

Pročitajte još i ...