Cupping lica – djelotvoran tretman pomlađivanja ili opasan trend?

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, a naročito na TikToku, sigurno vam nije promakla priča o cuppingu. Iako je to već neko vrijeme ogroman viralni trend, on seže daleko u prošlost. Riječ je o alternativnoj tehnici iz kineske i bliskoistočne medicine koja se koristi čašicama kojima se stimulira koža i mišići. U nekim se dijelovima svijeta prakticira već stoljećima, a prvi slikovni tragovi o njoj sežu još do starog Egipta.

Usisavanje kože dovodi krv na njezinu površinu, popravlja cirkulaciju, opušta mišiće te potencijalno smanjuje bol na tretiranim dijelovima tijela. Sveukupno, smatra se kako cupping potiče i obnovu stanica te doprinosi regeneraciji organizma.

Je li cupping lica isto što i cupping tijela?

Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Iako se temelje na istom principu regeneracije, cupping lica i tijela drugačije se izvode. Naime, na tijelu, cupping podrazumijeva apliciranje staklenih ili silikonskih čaša na mokru ili suhu kožu, što stvara učinak usisavanja kože. Na tijelu, cupping se prvenstveno koristi za ublažavanje i uklanjanje boli.

Cupping lica je nešto nježniji i uključuje mnogo manje i mekše čaše. Pravilno izveden tretman trebao bi pojačati cirkulaciju i pomladiti kožu, a da pritom ne ostavi tragove čašica na koži. U posljednje vrijeme ova tehnika postala je trend jer se smatra da silikonska ili staklena čašica izvlači hranjive tvari na površinu kože s ciljem postizanja zdravijeg izgleda. Na TikToku možemo vidjeti primjenu čaša u kombinaciji s proizvodima za njegu kože kao što su ulja, serumi ili maske, koji pomažu da one lako klize po koži.

Koji su benefiti ovog tretmana

Dokazano je da ovaj tretman potiče cirkulaciju i pojačava dotok kisika, osnažuje kožu i tkiva, stimulira stanice odgovorne za proizvodnju kolagena, opušta mišićnu napetost. Redovite korisnice cuppinga tvrde kako primjećuju da im je koža svjetlija, ožiljci, male bore i linije znatno su ublažene, pojačan je tonus brade, vrata i dekoltea te smanjena podbuhlost lica.

No, osim navedenih prednosti i učinaka, ovaj tretman smatra se i prilično rizičnim. Iako cupping lica ne bi smio za sobom ostaviti modrice, one se mogu pojaviti ako čašica na istom mjestu stoji predugo. Stoga dermatolozi upozoravaju da ovaj tretman svakako valja raditi kod pouzdanih i stručnih osoba, po mogućnosti liječnika koji će se pobrinuti da kući odete samo s njegovim prednostima.

Osim modrica, određene korisnice prijavljuju i druge neželjene nuspojave, poput blage vrtoglavice, mučnine ili hladnog znoja. Osim toga, cupping lica nikako se ne preporučuje osobama s osjetljivom i upaljenom kožom, aknama, rozacejom ili psorijazom. Zato, i ovdje, kao i za sve druge tretmane lica, vrijedi isti savjet – prije bilo kakvih konkretnih koraka, konzultirajte se s dermatologom od vašeg povjerenja i prepustite se isključivo u ruke stručnjacima.

Cupping kod kuće?

Iako na tržištu postoje setovi za DIY cupping, stručnjaci vam to nikako neće preporučiti, i to upravo iz svih gore navedenih razloga. No, ako se za to ipak odlučite, dobro proučite tehniku, a po mogućnosti se i savjetujte sa stručnjakom. On će vam moći pružiti odgovore na pitanja koja vas zanimaju, a možda vam i preporučiti kvalitetan kućni set za cupping.
Odaberite radije silikonske, a ne staklene čašice kako biste smanjili mogućnost nastajanja modrica i pucanje kapilara.Svakako imajte na umu da provođenjem ovog tretmana u vlastitoj kupaonici, rizik od modrica postaje veći, barem dok ne usavršite tehniku. Osim toga, postizanje rezultata može dulje potrajati, a nema garancije da u procesu neće biti i neželjenih nuspojava.

Pročitajte još i ...