Danas se rade personalizirani nosevi

Jedna od najznačajnijih estetskih operacija je rinoplastika – tisuće žena diljem svijeta svakoga se dana odlučuju na operaciju nosa.

Konfekcijski nosevi nisu u modi

Prije 15-ak godina bilo je sasvim očekivano da se glumice, pjevačice i druge zvijezde s „A-liste“ podvrgnu rinoplastici kako bi njihova lica izgledala skladnije – a svjedočili smo činjenici kako im je karijera naglo krenula uzlaznom putanjom upravo nakon korekcije nosa.

Zbog centralnog mjesta koje zauzima na licu, nos je najčešće prvo što primijetimo na licu – kako svojem, tako i tuđem. Želja za skladnim proporcijama na licu nije nestala, no dogodila se jedna velika promjena – „konfekcijski“ nosevi definitivno su izašli iz mode.

Kako je moguće personalizirati nos?

U kulturi „zapadnjačke“ ljepote, nametnuli su se određeni ideali – a jedan od njih svakako je mali, uski i savršeno pravilni nos. Pa iako nam mali nosevi djeluju ženstveno, isti oblik nosa nikako ne može odgovarati svakom licu. Zamislite ženu uskog, duguljastog lica, a nasuprot nje ženu okruglog lica, širokih obraza i uvučene brade – identični nosevi nikako ne pristaju njihovim licima.

Srećom, u posljednjih nekoliko godina svjedočimo pomaku prema personalizaciji rezultata rinoplastike, ovisno o obliku i građi lica, prirodnim konturama, pa čak i dobi pacijenta. Što to točno znači i kako je moguće „personalizirati“ nos – upitali smo jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka u ovom području, renomiranog plastičnog kirurga iz Poliklinike Arcadia, mr. sc. Bojana Ignatovskog.

mr.sc. Bojan Ignatovski, izvor: Facebook Poliklinike Arcadia

Usklađenost s ostatkom lica je ključna

Neke od temeljnih karakteristika „pravilnog“ nosa svakako se povezuju s estetski privlačnim izgledom, poput ravne nosne kosti bez „grbice“, pravilnog septuma (nosne pregrade) i simetričnih hrskavičnih dijelova nosa (tzv. triangularnih i alarnih hrskavica), no jedina je istina kako – pravila nema.

Tijekom godina edukacije i specijalizacije, plastični kirurzi navikli su gledati operacije koje teže postizanju „idealnog“, simetričnog nosa, pri čemu se posebna pozornost posvećuje proporcijama svakog pojedinog dijela nosa.

Rinoplastika, prije i poslije, Poliklinika Arcadia

No, aspekt koji je ponekad „pao u drugi plan“ je usklađenost novog izgleda nosa s ostatkom lica. Samo zato što je pacijent poželio malen, uzak nos podignutog vrška, ne znači da će takav nos izgledati dobro na njegovom licu. Kreirajući „presavršene“ noseve, brojni su svjetski kirurzi stvorili identične noseve svim pacijentima, što je dovelo ne samo do neskladnog izgleda, već i do neželjene prepoznatljivosti da se radi o operiranom nosu.

Mr. sc. Ignatovski: „Cilj operacije je uvijek skladan, a ne savršen izgled“

Jedna od činjenica koju iskusni kirurg ističe kao presudnu u konačnom rezultatu rinoplastike je otvoren razgovor s pacijentom i postavljanje realnih očekivanja.

Težimo kreirati sklad na licu, a ne savršenstvo – svako je lice jedinstveno i tu individualnost moramo zadržati. Rezultat koji uvijek želimo postići je skladan, pravilan nos i uklanjanje mane koja je pacijentu smetala, no pritom ne smijemo podleći kreiranju nosa „po šabloni“ – jer ništa na ljudskom licu nije po šabloni, a takav bi rezultat kreirao vrlo neprirodan izgled.

„Nakon što saslušam želje pacijentice i obavim detaljni pregled, preporučim što je za nju najbolje te je upoznam sa svim detaljima operacije i očekivanog rezultata. Tu svakako i meni i pacijentici pomaže računalna animacija, no uvijek naglašavam da ću je operirati ja – a ne računalo te je zbog toga važno saslušati pacijenticu i upoznati je s cjelokupnim procesom rinoplastike“, ističe mr. sc. Ignatovski.

Rinoplastika, prije i poslije, Poliklinika Arcadia

Nos je forma, a lice sadržaj

„Ne stoji svakom licu mali nos, a kod osoba čiji je nos izrazito velik, potrebno je napomenuti da će možda biti potrebna još jedna operacija u budućnosti“, objašnjava.

Kad su u pitanju trendovi u rinoplastici, zanimalo nas je traže li danas pacijentice Poliklinike Arcadia prirodnije rezultate i jesu li se odmaknule od „malih i savršenih noseva“?

„Svaki trend ima ograničeno trajanje, pa se isto dogodilo i s korekcijom nosa. Danas većina pacijentica već na prvom pregledu ističu kako žele prirodan izgled nakon operacije, i dalje žele biti prepoznatljive. Čak su prestale i nositi fotografije noseva kakve priželjkuju, što znači da su definitivno svjesnije da nos mora biti prilagođen njihovom licu.

Rinoplastika, prije i poslije, Poliklinika Arcadia

Riječ stručnjaka – kako odabrati oblik nosa i što ako rezultat nije zadovoljavajuć?

Kako kirurg može prilagoditi oblik i veličinu nosa ostatku lica?

„Nos se uzima kao forma, a lice kao sadržaj. Cilj korekcije nosa je da se ta forma ukomponira u sadržaj. Operaciju nosa smatramo uspješnom kada se ne primjećuje – odnosno kada nema vidljivih znakova operacije“, objašnjava nam kirurg.

Rinoplastika, prije i poslije, Poliklinika Arcadia

Iako nakon operacije nos ne smije izgledati operirano, moraju se vidjeti razlike – kada postoji izražena deformacija nosa, anatomske anomalije ili kada za to postoje estetski razlozi, poput veličine ili oblika nosa koji pacijentici nije bio estetski prihvatljiv.

Zanimalo nas je i izvodi li često reoperacije, odnosno sekundarne rinoplastike – u kojima je cilj popraviti neuspješni ishod prve operacije?

„Prije svega, ne volim koristiti termin neuspješne operacije, no postoje nezadovoljavajući estetski rezultati. Također, ponekad mišljenja pacijentice i plastičnog kirurga nisu ista, jedino se slože oko toga da je nastala komplikacija – koje su, doduše, vrlo rijetke“, ističe mr. sc. Ignatovski.

Objasnio nam je i da u slučaju da je potrebno napraviti korekciju nakon prve operacije, važno je da se korekcija radi nakon najmanje 6 mjeseci, jer je finalni rezultat vidljiv tek nakon cijeljenja.

Naposljetku, naš je iskusni sugovornik dodao kako su operacije nosa istovremeno jednostavne i vrlo, vrlo zahtjevne – „na malom prostoru potrebno je napraviti mnoštvo postupaka kako bismo dobili dobar funkcionalni, ali i estetski rezultat“, zaključuje kirurg.

Pročitajte još i ...