Kome je namijenjen “djelomični lifting” i što od njega očekivati?

Ako smatrate da niste kandidat za cjelokupni lifting lica, a fileri i botox ne daju učinak kakav biste željeli, predstavljamo postupak kojim je moguće zategnuti kožu srednjeg i donjeg dijela lica, ukloniti višak kože i tako pomladiti lice.

Riječ je o miniliftingu lica, zahvatu čije samo ime upućuje na sličnost s faceliftingom. No, kome je namijenjen minilifting lica i kakve rezultate daje?

Srednja i donja trećina lica

Popuštanje muskulature lica i opušten tonus kože, lice koje „tone“, nabori uz rub donje vilice i naglašene nazolabijalne bore neki su od znakova starenja koji se pojavljuju s godinama. Ako svoje lice niste njegovali estetskim tretmanima ili pak često oscilirate u tjelesnoj težini, opuštena koža i oslabljen tonus gotovo su neizbježni. Minilifting lica zahvat je kojim se pomlađuju srednja i donja trećina lica, a namijenjen je za uklanjanje blagih i početnih znakova opuštanja kože, koji još nisu prikladni za klasični facelifting.

Odstranjujući manji višak kože, zahvat miniliftinga koristi se za podizanje tkiva donje trećine obraza. Tim se zateže lice, a podizanjem i učvršćivanjem lica, poprima mlađi i odmoreniji izgled te napetije konture. Rez se skriva u naboru uške i u vlasištu, a zahvat se izvodi u lokalnoj, tumescentnoj anesteziji sa sedacijom, dok oporavak traje do tjedan dana.

Za razliku od faceliftinga…

Iako zahtijeva značajno kraće vrijeme oporavka, i rezultati su, za razliku od klasičnog faceliftinga, ograničeni, a mogućnost primjene zahvata svodi se na blaže znakove starenja. Minilift je idealna metoda pomlađivanja osoba s blagim i početnim znakovima opuštanja kože na srednjoj i donjoj trećini lica, dok je kod izraženijih znakova starenja, poput značajnijeg opuštanja kože, potreban cjelokupni lifting lica.

Razvojem estetske kirurgije, razvile su se i različite tehnike izvođenja liftinga lica. Tako se pod faceliftingom podrazumijeva čitav niz zahvata među koje se uvrštava i zatezanje vrata, a nerijetko se izvodi i u kombinaciji s blefaroplastikom (podizanjem kapaka) kako bi lice bilo skladno pomlađeno, a rezultati potpuno prirodni.

Mnogi se kirurzi slažu da minilifting samo označava lifting lica za koji je „potrebno manje posla“, odnosno da je riječ o blažim znakovima starenja koji se mogu ukloniti jednostavnije u odnosu na klasični facelifting.

Vraćanje mladenačke punoće lica i pomlađivanje gornje trećine

Znakovi starenja ne obuhvaćaju samo opuštanje kože i pad tonusa lica. Smanjenje volumena obraza i brade, duboke nazolabijalne bore ili pak bore u gornjoj trećini lica, također su uobičajeni znakovi starenja.

Andie MacDowell attend 'The Killing Of A Sacred Deer' premiere during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 22, 2017 in Cannes, France., Image: 333259522, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Zato se sa zahvatom miniliftinga, za bolji učinak pomlađivanja, kombiniraju različite neinvazivne metode pomlađivanja poput tretmana hijaluronskim filerima ili lipofillinga lica kojima se nadoknađuje izgubljeni volumen i vraća mladenačka punoća, dok se opuštena koža na području vrata, kao i istaknuti podbradak, mogu tretirati laserskom lipolizom.

Botox je finalni touch koji osvježava gornju regiju lica, a za potpune rezultate na raspolaganju su različiti postupci pomlađivanja kože s kojima će lice zaista zasjati mladenačkim sjajem.

Pročitajte još i ...