Djeluju li proizvodi za izbjeljivanje zubi kod kuće?

Ako ste jednom u Google upisali „kako izbijeliti zube“, prilično smo sigurni da su vas na svim društvenim mrežama „izbombardirali“ oglasi za preparate koji će „vaš osmijeh učiniti holivudskim“.

Naime, bisernobijeli zubi oduvijek su visoko na listi najpoželjnijih osobina kad je o izgledu riječ. I ne samo to – oni, osim dobre genetike, otkrivaju i zdrave životne (i higijenske) navike… No, što ako pušimo, svaki dan pijemo kavu ili si s vremena na vrijeme priuštimo čašu vina? Jesmo li osuđeni na žućkaste zube?

Nismo! Postoje, naime, učinkoviti tretmani izbjeljivanja zubi, od kojih se neki obavljaju u dentalnim klinikama, a neke pak možete napraviti uz pomoć preparata dostupnih na tržištu. Naravno, nije sve jednostavno kako se na prvu čini – iskusni stomatolozi često upozoravaju da – čak i ako postignete nijansu zubi kojom ćete biti zadovoljni – agresivni postupci izbjeljivanja mogu napraviti više štete nego koristi. Stoga smo nekoliko pitanja postavili dr. med. dent. Hani Kralj, spec. parodontologije iz Dentalne poliklinike K2.

Dr. Hana Kralj, spec. parodontologije iz Dentalne poliklinike K2

„Izbjeljivanje zubi mogli bismo usporediti s blajhanjem kose – štetno je onoliko koliko se s tim postupkom pretjera“, odgovorila nam je naša sugovornica, naglasivši na samom početku da je u redu izbijeliti zube do jedne prirodne razine, kad su oni osvježeni i izgledaju ljepše, ali se ne preporučuje pretjerati i potpuno oslabiti caklinu. Zanimalo nas je i kakvi se sve postupci primjenjuju u ordinacijama…

Jesu li najbrži rezultati ujedno nabolji?

„Izbjeljivanje u ordinaciji svakako je učinkovitija i brža metoda. Lampom se učinak postiže najbrže, ali je to i agresivnija metoda. To je instant efekt, pacijent iziđe iz ordinacije s bijelim zubima, no mislim da je takva varijanta preagresivna za zube“, smatra dr. Hana Kralj, koja nam je prokomentirala i učinke paste s ugljenom, koja se vrlo često primjenjuje u „kućnoj radinosti“.

„Uz pomoć paste s ugljenom mogu se postići svjetliji zubi, no to je samo optički efekt“, govori ova zagrebačka specijalistica parodontologije, objašnjavajući da, kad se spoje crna pasta i žutilo sa zuba, postigne se sivkasta, prihvatljivija nijansa, ali i to je učinak koji – kratko traje.

Većinu ostalih pasti koje služe za izbjeljivanje smatra vrlo abrazivnima i agresivnima jer skidaju caklinu i oštećuju zube, a ne preporučuje ni kupnju neprovjerenih preparata s bombastičnim reklamama preko interneta, koji mogu dovesti čak i do oštećenja zubnog mesa.

“Ako su to abrazivna sredstva, ona mogu mehanički ostrugati caklina ili zubno meso ili, još gore, ogoljene vratove zuba, koji su najnježniji. A ako su to kemijska sredstva na bazi hidrogena, onda može doći i do opeklina. Zato se u ordinaciji jako pažljivo izoliraju meka tkiva prije aplikacije sredstva za izbjeljivanje”, govori dr. Hana Kralj, koja na svom Youtube kanalu Doktorica četkica daje odlične savjete, primjerice kako detektirati i ukloniti zubni plak, kako pravilno oprati zube, što učiniti kad zub boli “na hladno” ili “na toplo”…

Nadraženost koja se javlja pri izbjeljivanju najčešće prođe, dodaje dr. Hana Kralj, ali zna biti vrlo neugodna.

Hrana koja boji zube

Nakon izbjeljivanja treba izbjegavati svu jako obojenu hranu, primjerice aceto balsamico, ciklu, kurkumu, crno vino, kavu, špinat… Sve što bi moglo obojiti bijelu majicu, može obojiti i svježe izbijeljene zube” – opisuje.

“Boja postignuta blažim načinima izbjeljivanja – a to su kućna izbjeljivanja s udlagama – u principu je postojanija i učinak traje dulje od onog nakon brzih i jačih tretmana u ordinaciji”, govori spec. parodontologije, koja pritom upozorava da se kao nuspojava agresivnih tretmana može pojaviti preosjetljivost zubi.

Ta pojava, ističe, može biti u rangu od potpuno blage do poprilično jake, a tretirati se može gelovima protiv preosjetljivosti i pastama koje se mogu kupiti u drogerijama. “To će stanje proći samo od sebe, ali neko vrijeme zna gnjaviti”, iskreno nam je rekla dr. Hana Kralj, ističući važnost temeljitog uklanjanja plaka, naslaga i kamenca, ali to, naravno, nema veze s izbjeljivanjem.

Pasta na prirodnoj bazi

Čime, dakle, prevenirati žutilo? Brend Apivita u svojoj ponudi ima Pastu za izbjeljivanje zubi s mastikom i propolisom, namijenjenu njezi i održavanju oralne higijene, koja sadrži 98 posto prirodnih sastojaka.

Pasta sadrži natrij bikarbonat i siliku koji obnavljaju prirodnu bjelinu zubi bez oštećivanja cakline, eterična ulja propolisa, smole tršlje i limuna sprječavaju nakupljanje zubnih naslaga, propolis, eterična ulja limuna i smole tršlje, čajevac, fluorid 1450 ppm, kalcijev glicerofosfat i ksilitol zube štite od nastanka karijesa, a bonus paste je i ugodan okus.

Dakle, prvi korak je svakako dobra prevencija i – možda – koja kava dnevno manje!

 

Pročitajte još i ...