Donosimo top transformacije za koje je zaslužna jedna od najboljih edukatorica u anti-age industriji

Doktorica medicine i forenzičarka dr. Maria Škornjak istinska je vizionarka domaće estetske scene. Obrazovanje je započela na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, da bi kasnije produbila znanje iz forenzične kemije i molekularne biologije. No, njezina strast ne staje tu. Nastavila je obrazovanje pohađajući poslijediplomske edukacije iz područja regenerativne, estetske i anti age medicine diljem svijeta.

Svestranost, educiranost i ekspertiza

Doktorica Škornjak nije samo liječnica, ona je i predana edukatorica. Nakon studija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, specijalizirala se iz dermatofarmacije i medicinske kozmetologije. Danas je licencirana edukatorica za mnoge ugledne medicinsko-estetske kompanije te predaje na Učilištu i Wellness Akademiji u Lovranu.

Pored svega, ona je i uspješna poduzetnica kao direktorica tvrtke Med-line, koja distribuira renomirane medicinsko-estetske brendove poput Suisselle filera te Linerase linija kolagena i biostimulatora. No, ono što je izdvaja je njen pristup – nenametljiv i profesionalan, s vjerovanjem da rezultati i postignuća govore više od riječi. Vođena je spoznajom važnosti preventive, jer, kako sama ističe, životnim navikama i prehranom možemo “prevariti” i svoju gensku kartu.

• Primijetili smo na društvenim mrežama da su vaše “transformacije prije/poslije” među najhvaljenijima. Unatoč tome, vi ste odabrali biti edukatorica, a ne raditi s pacijentima. Zašto?

– Možda je najpravedniji odgovor na pitanje zašto posvećenost edukacijama umjesto tretmanima i zahvatima s područja kozmetologije i estetike taj da, uz obveze koju pozicija direktora kompanije i regionalnog edukatora nosi sa sobom, ne preostaje dovoljno vremena za izvođenje tretmana koji se često rade u ciklusima, zahtijevaju ponavljanja, a pacijenti, koji nam daruju povjerenje te svoje lice i tijelo prepuštaju u naše ruke, zaslužuju našu kontinuiranu posvećenost, brigu i dostupnost. Trenutno ne nalazim vremena za razvoj takvih projekata. Možda u budućnosti, kad spremim kofere.

• Sve je, jednom ste rekli, počelo s vašim omiljenim – PRP tretmanom. Je li vam to i dalje favorit?

– Upravo tako. Sve je počelo još tijekom magisterija spoznajom koliku moć regeneracije nosimo unutar vlastitog tijela. Tako je počela moja ljubav prema matičnim stanicama, faktorima rasta, PRP-u, PRF-u. Nakon vlastitog iskustva s malignim melanomom, rane i opsežnog defekta na stopalu i hodanja uz pomoć štaka, danas s dubokim naklonom prema navedenim postupcima mogu sa sigurnošću reći da su ove metode pridonijele cijeljenju rane zaostale nakon odstranjenja tumora, zatvaranju defekta te obnovi tkiva, zbog čega danas bez poteškoća hodam. Ovo je i moj omiljeni tretman koji redovno primjenjujem u području vlastitog lica, vrata, dekoltea, šaka u svrhu regeneracije kože. Radim ga duže od 10 godina redovno.

• Kako je podučavati kolege? Koji vam je najveći izazov? Slušaju li?

– Iako medicinu volim iznad svega, zvijezde su se posložile tako da sam postala “učitelj”, a ne primarno liječnik, a potražnja za našim edukacijama daje mi dodatnu snagu i motivaciju. Moja najveća radost, sreća i zahvalnost proizlaze iz činjenice da 90% naših kandidata na edukacije dolaze na preporuku liječnika koji su prethodno pohađali naše edukacije.

Neizmjerno sam zahvalna svim kandidatima jer uz njih i mi kontinuirano učimo, zajedno rastemo i zajedno postajemo bolji. Vjerujem da svako ljudsko biće može osjetiti i prepoznati je li nam doista stalo i zauzimamo li se doista iskreno za njega. Moguće je da taj osjećaj čini razliku. Osim transfera znanja i informacija, učenja i zajedničkog rasta i napretka, brojna nova poznanstva i prijateljstva koja su započela tijekom edukacija od neprocjenjive su vrijednosti.

• Direktorica ste tvrtke Med-line, ekskluzivnog distributera brojnih medicinsko-estetskih brendova. Kako odabire brendove za portfelj tvrtke?

– Danas je ovaj proces značajno lakši nego prije 15 godina kad smo bili mala kompanija čije ime u svijetu estetske medicine nije značilo puno. Trebalo je pokucati na brojna vrata i dokazati stabilnost, kompetencije, podastrijeti planove za razvoj projekata. Danas druge kompanije kucaju na naša vrata i svakodnevno primamo ponude proizvođača dermalnih filera, botoxa, PLLA, aparata, itd.

• Kao liječnica, forenzičarka koja procese razumije i na nivou kemije i molekularne biologije, edukatorica… koji je po vama najbolji pristup ljepoti i starenju općenito?

– Koža je organ koji ima savršeno pamćenje kao i savršenu zahvalnost u smislu regeneracije ako joj u tome pomognemo. Svakako je najbolji individualni pristup (pregled, analiza kože i dijagnostika) nakon čega možemo dobiti uvid u stvarne potrebe kože i pristup koji je ne promatra kao izoliran organ, već organ na kom se manifestiraju promjene općeg stanja organizma.

Pokoji korak dnevno više će blagotvorno utjecati na naš krvožilni i lokomotorni sustav, te istodobno potaknuti cirkulaciju i opskrbu potrebnim hranjivim tvarima na nivou kože. Jednostavan obrok prepun antioksidansa, jedna cigareta dnevno manje u zamjenu za šaku bobičastog voća, dobar san i zdrava crijeva u kojima se sintetiziraju serotonin i dopamin, kao i optimalna hidracija tijela pomoći će zdravijem i svježijem izgledu kože.

Svaki liječnik estetske medicine, osim upotrebom injektivnih ili aparativnih metoda, savjetima i uputama vezanim uz odbacivanje štetnih i usvajanje korisnih životnih navika može učiniti dodatni iskorak u smjeru preventivne medicine i savjetovanja te tako stvoriti dodatnu vrijednost za život i zdravlje pacijenta, jer malo vrijede savršeno oblikovane usne i botoksirano čelo ako su krvne žile pacijenta prepune aterosklerotskih plakova.

• A ljepota?

– Ljepota je igra neurotransmitera, sloboda biti jedinstven, osjećaj i emocija koja daleko nadilazi nametnute standarde iskazane matematički u obliku omjera i proporcija.

• Imate li pred sobom neki novi izazov u bliskoj budućnosti?

– Početkom godine potpisali smo ugovor o zastupanju i distribuciji visoko kvalitetne linije proizvoda s retinolom EU porijekla koju ćemo, u skladu s novom EU regulativom vezanom uz upotrebu proizvoda s retinolom, ubrzo predstaviti na tržištu, a nadamo se da će i Estetica.hr kao vodeći regionalni portal s područja estetske medicine popratiti ovo predstavljanje i unaprijed vam zahvaljujemo na tome.

Pročitajte još i ...