Intervju sa stručnjakinjom: Kako znati hoće li transplantacija kose uspjeti i ima li nade i za potpuno ćelave muškarce?

Svaki se liječnik u karijeri specijalizira za pojedina područja, a njihova se usmjerenja s godinama nastavljaju razvijati – dermatolozi nikako nisu iznimka. Ipak, neki se među njima posebno ističu, jer osim predanog rada i cjeloživotnog učenja, kao jednu od glavnih karika uspjeha ističu i neprestanu želju za unaprjeđenjem.

Čitav odjel posvećen zdravlju i kvaliteti kose – jedinstvena usluga na tržištu

Uljuljkati se u naučene metode, obrasce i postupke bez uvođenja noviteta nikako ne bi smio biti opis liječničkog posla, a s tim se slaže i jedna od omiljenih zagrebačkih liječnica, dr. Ivana Nola.

Ova simpatična dermatologinja u dugogodišnjoj se karijeri istaknula kao jedna od vodećih domaćih stručnjakinja u području anti-ageinga i tretiranja najrazličitijih problema kože, a posljednjih se godina nametnula i kao „the place to go“ kad su problemi s kosom i vlasištem u pitanju.

Dr. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije

Kako bi se pacijentima s problemima prorjeđivanja i ispadanja kose mogla posvetiti na najprofesionalniji mogući način, Dermatologija Nola čitav je odjel posvetila upravo zdravlju kose, a pod prikladnim nazivom Medicinski centar za kosu obračunava se čak i najtežim oblicima ćelavosti. U želji da od vrsne liječnice saznamo sve o najnovijim metodama tretiranja prorijeđene kose, dr. Ivani Noli postavili smo pitanja na koja svi želite saznati odgovore, a ona je na njih odgovorila – bez rukavica.

Ako osoba oduvijek ima rijetku kosu – koja, dakle, nije posljedica stresa, hormonalnog disbalansa ili nekog drugog zdravstvenog problema – koje se metode primjenjuju kako bi vlasi postale gušće? Kojim sve metodama tretirate prirodno rijetku, slabu kosu?

Broj folikula kose genetski je određen, i koliko god pokušavali, niti jednim ga tretmanom ne možemo brojčano povećati. Jedini način na koji možemo djelovati na povećanje broja korijena vlasi određene regije jest tretmanom transplantacije kose – on nam omogućuje preraspoređivanje zdravih folikula s više „obraslog“ dijela vlasišta na prorijeđen dio.

Ideja da će osoba imati veći broj folikula i gušće „zbijene“ folikule jednostavno je mit, jer ne postoji način da dodatnu količinu korijena vlasi „proizvedemo“. Može se postići samo preraspodjela korijena kose s mjesta gdje korijena ima više na mjesto gdje ih ima manje ili uopće nema.

Premda na broj folikula ne možemo djelovati, na opći dojam gustoće, čvrstoće i debljine kose itekako možemo. Primijetimo li osobu bujne, čvrste i zdrave kose, može se raditi o osobi koja ima vrlo velik broj folikula, ali jednako je tako moguće da osoba ima prosječan, pa čak i ispodprosječan broj folikula, no njene su pojedinačne vlasi deblje, čvršće i kvalitetnije.

Upravo je kvaliteta vlasi faktor na koji možemo djelovati – tretmani mezoterapije, tretmani matičnim stanicama (PRP) i karboksiterapija, baš kao i individualno primijenjene recepture za lokalnu terapiju vlasišta u vidu losiona, mogu nam pomoći u postizanju čvršće i deblje vlasi, a poboljšanje kvalitete vlasi rezultira povećanjem volumena kose – iako se broj folikula nije povećao, obujam konjskog repa jest.

Ispadanje kose nakon porođaja uobičajeno je – no, može li se išta učiniti kako bi se faza oporavka ubrzala? Koliko kose ispada u tom periodu, koliko joj treba da se sama oporavi i može li se dogoditi da je stanje nepopravljivo, da kosa zauvijek ostane slaba? Što biste u tom slučaju preporučili?

Istina, nakon poroda kosa gotovo u pravilu pojačano ispada, a objašnjenje te pojave vrlo je jednostavno. Tijekom trudnoće, zbog utjecaja hormona, neke su vlasi „preskočile“ fazu ispadanja, pa će nakon poroda i one ući u taj ciklus, zajedno s vlasima koje su „na redu“ za ispadanje. Kod svake je osobe ovo stanje drugačije, a brzina oporavka i povratka u normalne cikluse rasta i opadanja ovisi o brojnim faktorima.

U slučaju da stanje oslabljene, prorijeđene kose traje dugo nakon trudnoće i poroda te se ne popravlja „samo od sebe“, svakako savjetujem kontrolu krvne slike, prije svega vitamina i minerala, a za postupnu nadoknadu nutrijenata i oporavak vlasišta savjetujem tretman mezoterapije te tretman matičnim stanicama koje se provode iz krvi, a u najnovijem postupku, čak i iz tkiva.

Nade ima čak i za potpuno ćelave muškarce

Ima li nade i za muškarce koje muči ćelavost? Postoji li metoda koja može pomoći čak i potpuno ćelavim muškarcima – ima li transplantacija kose smisla kod potpune ćelavosti i postoje li ikakve druge metode?

Ćelavost kod muškaraca može se korigirati transplantacijom kose, čiji rezultat ovisi o količini kose na donorskoj regiji. Ako je donorska regija također prorijeđena ili su vlasi na njoj vrlo tanke, transplantacija kose se može provesti, no rezultat će biti slabiji nego kod osoba koje na donorskoj regiji posjeduju veći broj kvalitetnijih vlasi.

David Beckham attending the Belstaff House Opening Event, New Bond Street, London, UK. 15/09/2013., Image: 172166329, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

U slučaju prorjeđivanja kose samo na jednom dijelu glave, transplantacija je izvrstan odabir, a najmodernija metoda dokaz je kako postupak presađivanja kose može biti minimalno invazivan, a rezultati više nego prirodni – u Dermatologiji Nola primjenjujemo FUE metodu, koja zbog minimalne invazivnosti ne zahtijeva šivanje te ne ostavlja vidljive ožiljke.

Tretmani koji pomažu kod ispadanja, prhuti, ali i pretjerane suhoće vlasišta

Što se može učiniti kod alopecije u slučaju kad je uzrok ispadanja vlasi nepoznat?

Ako ne postoji medicinski dokazan uzrok ispadanja kose, ovisno o tipu prorjeđenja vlasi, primijeniti možemo različite metode u cilju poticanja rasta dlake iz postojećih folikula.

Osim terapije posebno formuliranim losionima, na raspolaganju su nam mezoterapija, terapija matičnim stanicama, intralezinalne injekcije kortikosteroida, oralna terapija inhibitorima 5 alfa reduktaze, karboksi terapija, kao i Rigenera tretman matičnim stanicama iz tkiva. Izbor tretmana se provodi na temelju kliničke slike i anamnestičkih podataka, no vrlo često se navedeni kombiniraju i nadopunjuju.

Oct. 21, 2015 - New York, New York, USA - Gigi Hadid and Kendall Jenner attend the Balmain x H&M collection show at 23 Wall Street on October 20, 2015 in New York City., Image: 263462534, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Kada se kosa presađuje i može li se predvidjeti hoće li zahvat uspjeti? Kada možemo očekivati uspješan rezultat i postoje li slučajevi u kojima znamo da nema smisla presađivati kosu?

Presaditi kosu uvijek ima smisla, ako osoba donese odluku o transplantaciji i ako će je čak i skroman rezultat usrećiti. Kao što smo komentirali kod muške ćelavosti, tanke i prorijeđene vlasi na donorskoj regiji polučit će slabiji rezultat nego kvalitetne, deblje vlasi. U tom smislu ne možemo govoriti da transplantacija nije uspjela, jer će se folikule „primiti“, no činjenica da ih nema mnogo znači da kosa niti nakon presađivanja neće biti gusta – u takvim je slučajevima ključno da pacijent u postupak krene s realnim očekivanjima.

Što je mezoterapija za kosu? Kako ona djeluje i kome najviše može pomoći?

Mezoterapija predstavlja direktno unošenje u kožu vlasišta minerale, vitamine, hijaluronsku kiselinu i aminokiseline koje djeluju na regeneraciju korijena dlake i tkiva oko korijena. Vitamini ubrzavaju mikrocirkulaciju u predjelu korijena dlake, potičući stvaranje pigmenta u vlasi. Aminokiseline su, pak, važne za stvaranje keratina dlake, dok hijaluronska kiselina aplicirana u vlasište hidratizira i regenerira vezivno tkivo kože vlasišta.

Sept. 20, 2015 - London, England - Topshop Unique..FASHION MODEL ON BACKSTAGE, PAP READY TO WEAR LONDON SPRING SUMMER 2016 COLLECTION , DEFILE , PRET A PORTER, FR�œHLING SOMMER FRUEHLING, ENGLANG, GREAT BRITAIN,.LONSS16, Image: 261772851, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Osim na rast kose, mezoterapija djeluje na reguliranje masnoće vlasišta, nastajanje prhuti i seboreje. Iznimnu će korist od ovog postupka imati osobe koje povremeno gube kosu te su pogođene periodima pojačanog ispadanja, ali i izraženom prhuti i suhoćom vlasišta kojoj čak niti posebni šamponi ne pomažu.

Što se može učiniti za prorijeđene i pretjerano stanjene obrve?

Kad je riječ o transplantaciji – mogu li se obrve transplantirati? Kakav je postupak, treba li ga ponavljati, kakav uspjeh se očekuje?

Baš poput kose, i obrve se mogu transplantirati. Postupak se izvodi jednako kao kod transplantacije kose, a uspjeh ovisi prvenstveno o estetskom poimanju obrva, koje se može razlikovati kod pacijenta i liječnika.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Derek Lam Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355896680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Ima li smisla dolaziti u Dermatologiju Nola u slučaju neuspjelog japanskog iscrtavanja obrvi? Mogu li se dlačice presaditi na mjesta gdje trajni make-up nema učinka?

Ovisno o tome kako su obrve iscrtane, tako se mogu i eventualno korigirati. Transplantiranjem dlačica popuniti se mogu neujednačene obrve, kako bi rezultat bio skladan i potpuno prirodan. Dlačice se, naravno, mogu presaditi i na mjesta na kojima trajni makeup nema učinka, poput sitnih ožiljaka na obrvama na kojima su dlačice prestale rasti.

Pročitajte još i ...