Dr. Sopena: Cilj svakog dobrog estetskog tretmana je naglasiti prirodnu ljepotu, a ne pretjerati

German actress and model Diane Kruger poses for H.Stern Rock Season 2014 collection., Image: 201818059, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dr. Juan Sopena, jedan od najvećih španjolskih stručnjak za anti-age, edukator i trener koji prenosi svoje znanje s područja estetske medicine diljem svijeta, za turski Vogue dao je intervju o estetskoj medicini, trendovima i novitetima. Prenosimo ga u cijelosti.

Možete li nam pojasniti zašto vas u svijetu estetske kirurgije zovu „majstorom svih majstora“?
Nisam niti bio svjestan da su me tako prozvali. To je zaista velik kompliment i počašćen sam. Aktivno sam uključen u globalni program i u programe instruiranja gdje diljem svijeta dijelim svoje znanje i iskustvo. Strastven sam u vezi svog posla, u vezi estetike i edukacije, što je vjerojatno doprinijelo tom nadimku.

Svijet estetike ubrzano se mijenja se i razvija, donoseći brojne inovacije. Po čemu su današnje žene sretnice?
Za razliku od nekad, danas pacijenti estetske medicine, bilo da su muškarci ili žene, mogu biti sigurni jer se prakticiraju znanstveni kriteriji kontrole proizvoda. Za kompanije poput Galderme važan je i estetske rezultat koji vodi visokom zadovoljstvu klijenta, ali i sigurnost koja je konstantni prioritet.

American actress, singer and model Leighton Meester in the photo sessiong as Biotherm«s spokesperson., Image: 188474933, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) / 06 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Govorite o prirodnosti i prirodnom izgledu, a ipak vidimo mnogo slučajeva u kojima su fileri i botox vrlo očiti. Gdje se krije najveća pogreška?
Pogreške se događaju kada je estetski tretman degradiran kao jednostavni kozmetički postupak i kada se na njega ne gleda kao na dio estetske medicine. Primjerice, vjerujem da je jedan od glavnih razloga loših rezultata taj što klijenti zahtijevaju da se radi prema njihovim uputama, iako nemaju znanja o anatomiji lica, strukturi, genetici ili procesu starenja. S druge strane, objašnjavamo li liječniku kako da operira, primjerice, naše koljeno? Nažalost, ponekad pacijenti estetske medicine misle da znaju što im je potrebno pa zahtijevaju tretman koji će njihov izgled učiniti neprirodnim.

Zašto je za vas prirodnost ključna?
Krajnji cilj svakog dobrog estetskog tretmana je naglasiti prirodnu i individualnu ljepotu, a ne stvoriti nešto što nije postojalo. Sve se vrti oko toga da izgledamo najbolje što možemo za svoje godine radije nego da uludo pokušavamo izgledati godinama mlađe.

Ne radite ništa što bi za lice bilo previše. Postižete li to na temelju pomne analize lica? Treba li klijent provesti neko vrijeme s vama prije tretmana – promatrate li mimiku i kako personalizirate tretman?
Za izvrstan rezultat treba provesti dovoljno vremena sa svakim klijentom. Parametri lica, poput proporcija, kvalitete kože i znakova starenja svakako su odrednice kojima se definira dobar plan tretiranja koji će polučiti prirodnim rezultatima. Kako bi se to postiglo, ključno je procijeniti facijalne pokrete i ekspresije. Kako bih što bolje objasnio ono što želim napraviti, snimim “prije i poslije” fotografije i videa. Tako moji klijenti lakše razumiju što im objašnjavam i imaju bolju predodžbu rezultata.

Pobornik ste nekirurških metoda. Pružaju li takve metode trajno rješenje? Nije li trajnost rezultata nešto što klijenti žele jednako koliko i prirodan izgled?
Iako kirurški postupci i dalje igraju veliku ulogu za određene indikacije i očekivanja klijenata – ponekad je trajanje učinka predugo ili nepovratno. Kako starimo, tako se mijenja volumen lica, struktura kostiju i čvrstoća kože, stoga danas nekirurške metode omogućuju da klijent zadrži prirodnu ljepotu i stari dostojanstveno.

Što mislite, kako se kreće napredak industrije? Koje trendove donosi budućnost?
Danas nam sve mlađi klijenti dolaze u kliniku. Dostupni su tretmani prevencije koji usporavaju proces starenja, ali i tretmani uljepšavanja kod kojih se koriste različiti postupci, poput lasera, pilinga i injekcija, što je ključno u budućem napretku.

Što žele žene, a što muškarci?
Žele isto. I žene i muškarci žele izgledati dobro za svoje godine – trend je danas više fokusiran na atraktivan, svjež, odmoran i zanimljiv izgled.

Kada bi žene, u prosjeku, trebale početi koristiti filere? Godine ne bismo trebali potratiti, zar ne? Kako možemo poboljšati kvalitetu kože?
Široka ponuda usluga, koju kompanije poput Galderme nude, omogućuje da se injektivnim postupcima pomlađuje zrelija populacija, ali i da se uljepšavaju mlađe generacije. Poboljšanje kvalitete kože sa specijaliziranim proizvodima poput skin boostera prilagođeni su svim generacijama.

Woman holding arm in front of face, portrait, Image: 296302807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Čemu pripisujete porast interesa kod muškaraca?
I muškarci žele izgledati atraktivno i svježe, a dobar izgled uvelike doprinosi samopouzdanju.

Što pokušavate podučiti aktere u svijetu estetske medicine?
Pacijenti bi trebali znati da nekirurški postupci danas mogu pomoći podignuti samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva te učiniti njihov život jednostavnijim i sretnijim. Liječnici bi trebali imati na umu da je estetska medicina polje koje zahtijeva jednak nivo educiranja i znanstvene opreznosti kao i bilo koje drugo polje medicine.

Što bi klijenti trebali imati na umu prilikom odabira liječnika?
Svakako bi trebali voditi računa o edukaciji, specijalizaciji, iskustvu i partnerstvu s kvalitetnim kompanijama koje osiguravaju sigurne i inovativne proizvode.

Pročitajte još i ...