Dr. Matija Miletić: Pomlađivanje lica u 60-ima+

Nevjerojatne mogućnosti moderne estetske medicine danas nam omogućavaju da lice osvježimo, ali i pomladimo za desetak godina u samo nekoliko minuta. Tretmani hijaluronskim filerima, botoxom, pomlađivanje krvnom plazmom, tretmani za poticanje proizvodnje kolagena… Nebrojeni su načini na koje možemo vrlo uspješno tretirati znakove starenja, osvježiti ten i pomladiti izgled lica, i to sve bez vremena oporavka.

dr. Matija Miletic
dr. Matija Miletić, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

Mogu li se vrlo izraženi znakovi starenja ukloniti bez noža?

Kada govorimo o neinvazivnoj anti-age medicini, najčešće pomislimo na dame u 40-ima, eventualno u ranim 50-ima, koje su poželjele obračunati se sa znakovima starenja poput obješenih kapaka, izgubljenim volumenom obraza, istanjenim usnama i sivkastim tenom bez sjaja. Neinvazivne metode takve znakove starenja uspješno rješavaju dok još nisu izraženi, no što je u 60-ima i 70-ima, kada su znakovi starenja vrlo izraženi?

Zrelije godine sa sobom, osim bogatog životnog iskustva, nose i neke neugodnije pojave, a kad je estetika lica u pitanju, pacijentice se najviše žale na višak kože i opušten tonus lica. Može li se nešto učiniti za vrlo izražene znakove starenja, a ipak izbjeći dug oporavak nakon kirurških metoda?

Kirurški pristup daje trajne i najočitije rezultate

Iako nam je estetska medicina omogućila izvrsne metode kojima je lice moguće pomladiti bez noža i vremena oporavka, treba biti svjestan da su mogućnosti neinvazivnih tretmana ograničene. Istina je da će tretman filerima dati lijepe rezultate, posebice ako se radi o osobi koja je održavala lice tretmanima ili o osobi koja nema previše opuštene kože, no za trajne rezultate kirurški je pristup najbolji izbor.

Facelifting i korekcija gornjih i donjih kapaka zahvati su koji daju najočitije rezultate, a u kombinaciji s filerima, botoxom i PRP tretmanom pomlađivanja kože, pomlađuju i lice i do 15 godina.

141530, Galen Drever and Sharon Stone attend the Fourth Annual Hotbed Gala at The Drever Estate in Tiburon. Tiburon, California - Saturday August 22, 2015., Image: 256374032, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news

Neinvazivne metode – u pravim rukama daju izvrsne efekte

Iako  pruža trajnije rezultate, razumljivo je da se za kirurški pristup teže odlučiti. Zato mnoge dame čak i u 60-ima i 70-ima odabiru neinvazivne postupke koji također pružaju izvrsne rezultate. Najveće prednosti neinvazivnih tretmana su jednostavnije izvođenje, mnogo kraći oporavak, ali i trenutačno vidljivi rezultati, čak i kod osoba s vrlo izraženim znakovima starenja.

Korištenjem pravilne tehnike možemo i kod žena zrelije dobi postići izvrstan rezultat, što pokazuje i primjer moje pacijentice čija je želja bila pomlađivanje cijelog lica u dobi od 71 godine.

70-e donose opuštenu čeljust i manjak volumena u obrazima

Najizraženiji znakovi starenja na njenom licu bili su opuštena linija čeljusti, gubitak volumena u jagodicama i izraženi podočnjaci, a sve navedene probleme tretirao sam isključivo filerima hijaluronske kiseline, bez kirurškog noža.

Pomlađivanje lica započeo sam vraćanjem kontura liniji donje čeljusti, koristeći 5 ml hijaluronskih filera, čime je donjem dijelu lica vraćen volumen, a opuštena koža čeljusti prirodno je postala napetija, dajući čitavom licu pomlađen efekt.

Kako bi vratio balans u gornju regiju lica i tretirao pad tonusa u obrazima, hijaluronskim filerom oblikovao sam i jagodice, koristeći svega 1 ml sa svake strane. Naposljetku, izražene podočnjake koji su pacijentici davali još umorniji izgled, tretirao sam sa 0.5 ml filera sa svake strane, što je rezultiralo vrlo prirodnim, ali učinkovitim uklanjanjem duboke sjene ispod očiju.

Prije i poslije (čvršće konture vilice)

Volumen i efekt liftinga – rezultati se s vremenom poboljšavaju

Učvršćivanjem čeljusti i blagim podizanjem jagodica čitavom je licu vraćen dio izgubljenog volumena, no uz vrlo prirodni efekt. Koristeći svega 8 ml dermalnih filera nisam utjecao na fizionomiju niti narušio prirodne proporcije lica pacijentice, što smatram ključnim dijelom pomlađivanja tehnikama koje koristim.

Vraćanjem volumena koža se ponovno „napinje“ na nekadašnje konture, što rezultira i efektom blagog liftinga, pa iako se pravi facelifting postiže kirurškim putem, filerima je moguće privremeno osigurati efekt zategnute kože lica, a posebice čeljusti. Ovaj primjer jasno pokazuje kako se pravilnim tehnikama, čak i kod žena zrelije dobi s izraženim znakovima starenja, može postići zadovoljavajuć rezultat bez posezanja za kirurškim nožem.

Prije i poslije (zategnutija linija čeljusti, naglašeniji i podignutiji obrazi)

Hijaluronski fileri na kožu djeluju višestruko – osim što vraćaju izgubljeni volumen, hijaluronska će kiselina s vremenom nastaviti poboljšavati izgled i kvalitetu kože, utječući na dubinsku hidrataciju i povećanje proizvodnje kolagena. Posebno će dobre rezultate pokazati u kombinaciji s drugim metodama pomlađivanja, poput PRP terapije koja će potaknuti prirodno pomlađivanje i obnovu kože.

Odaju godine čak i prije vremena

Istim se tehnikama mogu pomladiti i ostali najvidljiviji dijelovi tijela, koji se često nalaze na popisu „bolnih točaka“ mojih pacijentica. Osim lica, vrata i dekoltea, godine nam čak i prije vremena odaju šake. Iako ih nije uvijek jednostavno pomladiti, na tržište je tek izašao jedan od najiščekivanijih filera – Luminera HArmony Ca, a trenutno je dostupan isključivo u ordinaciji plastične kirurgije MM Medestetica.

Riječ je o fileru koji zahvaljujući dvjema komponentama sa sinergističkim učinkom – hidroksiapatitom i hijaluronskom kiselinom, pruža mnogo dugotrajniji učinak. Aplikacijom ovog filera u šake rezultira brisanjem obrisa krvnih žila i kontura tetiva, čime šake dobivaju mladolik i hidratiziran izgled.

Ready to wear fashion shows, autumn-winter 2017-2018, Street Style//Z-PIXEL-FORMULA_D_053/Credit:PIXELFORMULA / SIPA/SIPA/1702111955, Image: 320546875, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Vraćanje kontura, ali i produžen učinak na čvrstoću kolagena

Zahvaljujući mikročesticama kalcijevog hidroksilapatita, dolazi do aktivacije fibroblasta i povećane proizvodnje kolagena i elastina. S vremenom će tijelo apsorbirati gel i metabolizirati kalcijeve mikrosfere, a ostat će gusta mreža kolagenskih vlakana, zbog čega je Luminera HArmony Ca u svijetu prepoznat kao izvrstan filer koji osim vraćanja kontura, djeluje i na kolagensku indukciju.

Takva svojstva čine ga idealnim odabirom za područje šaka, dekoltea i vrata, a često ga koristim i za konturiranje jagodica. Tretman Luminera HArmony Ca filerom moguće je napraviti u ordinaciji MM Medestetica po promotivnoj cijeni od 3 199 kn za dozu od 1.25 ml.

Pročitajte još i ...