Dr. Nevia Delalle: Kako odabirem najkvalitetnije filere za pacijente?

Prosječna žena vjerojatno ne razumije razlike između različitih hijaluronskih filera, a specifične pojedinosti poput umreženosti hijalurona, kohezivnosti filera i različite viskoznosti preparata zvuče nam kao znanstvena fantastika. No, stručnjacima su upravo ti detalji presudni u odabiru preparata koji će koristiti u tretmanima na svojim pacijentima.

Jednu od najistaknutijih domaćih stručnjakinja, zagrebačku dermatologinju s iznimnim iskustvom u apliciranju filera, dr. Neviu Delalle, zamolili smo da nam objasni kako odabire filere, koje su joj karakteristike bitne te po čemu zapravo prosuđuje razlike u kvaliteti između dermalnih punjača različitih proizvođača.

Pročitajte što nam je otkrila.

Piše: dr.Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

Kao dugogodišnji dermatolog s velikim iskustvom u aplikaciji filera, mogu reći da je najvažnije imati proizvod koji je siguran, a sve ostalo su nijanse. Hoće li filer biti dugotrajniji ili ne, ovisi i o samom proizvodu, ali i o individualnoj razgradnji filera.

Neke druge posljedice poput eritema, edema, hematoma, dijelom ovise o nama, a dijelom i o osjetljivosti pacijenta, ali sam filer mora biti besprijekoran i siguran, da prilikom apliciranja znamo da injektiramo proizvod koji je sintetiziran po najvišim mogućim standardima.

Najvažnija stavka u proizvodnji filera je cross-linking proces.

Prikaz stabilizirane e.p.t.q.. HA – cross-linking

Pročitajte i: Dr. Nevia Delalle: Kako se mijenjala estetika u posljednjih deset godina?

Detalji koji čine razliku

Prilikom tog procesa koriste se kemijski katalizatori, a poznato je da upravo oni mogu biti glavni uzrok brojnim neželjenim reakcijama. Kolika će količina rezidualnog katalizatora zaostati u gotovom proizvodu, govori nam o kvaliteti filera te o njegovoj sigurnoj primjeni. Osim toga, bioprodukti koji se nakupljaju tijekom prerade također mogu izazvati neželjene reakcije. Drugim riječima – tijekom proizvodnje važna je svaka stavka, jer se nakupljaju mali elementi koji određuju razlike u fizikalnim osobinama samog filera, a tako i sigurnosti.

Prije i 14 dana nakon aplikacije S-300 EPTQ u područje suznog puta i gornjeg dijela obraza.

Prilikom odabira filera za svoje pacijente prije svega odabirem onaj koji zadovoljava sve gore navedene kriterije. Osim toga važno je i što je prethodno aplicirano (ako to nije prva aplikacija filera), a potom odabirem isti. U slučaju da se ne slažem s odabirom, na žalost odbijam pacijenta, jer ne znam kakve su moguće reakcije prethodnog filera s onim koji bih ja odabrala.

Ovo je ujedno i upozorenje, da uvijek morate znati i imati pismeni dokument svega što je neki liječnik (naglašavam liječnik) injektirao, jer ponekad ukrižene reakcije mogu biti burne.

Pročitajte OVDJE kako od hijaluronskih filera izvući maksimum.

Različite gustoće i karakteristike filera ovisno o regiji aplikacije

Zbog opreznosti i kako bih bila u tzv „comfort“ zoni, apliciram samo nekoliko vrsta filera, a kao i dugogodišnji edukator u aplikaciji najstarijeg filera na tržištu, znam koliko je važno dobro poznavanje proizvoda, modifikacije unutar istih vrsta (minimalna modifikacija je poželjna), ponašanja u tkivu različitih gustoća, koliko navlače vode na sebe (edem), na kojoj se dubini moraju i smiju aplicirati.  Dobro poznavanje filera nam omogućava i da odaberemo najidealniji za određeno područje, jer različite gustoće i fizikalne karakteristike filera se apliciraju u periokularnu regiju od onih kojima se definiraju konture ili popunjavaju usnice.

Prije, neposredno nakon aplikacije e.p.t.-q. S 300 i S 100 (usnice i perioralna regija) te rezultat 7 nakon aplikacije – ukupno 3 ml

Jedan od novijih filera na tržištu koji zadovoljava moje kriterije je E.P.T.Q. – Epitique, koji se za sada može naći u tri različite gustoće: S-100, S-300 i S-500, s anestetikom ili bez dodanog anestetika (lidokaina), medicinski proizvod iz palete tvrtke DnA Technologies. 

Stabilni, čisti hijaluron bez štetnih nusprodukata

Radi se o stabilnoj, čistoj hijaluronskoj kiselini bez štetnih nusprodukata koji mogu nastati tijekom proizvodnje. Dinamička viskoznost varira od proizvoda do proizvoda, a zahvaljujući elastičnoj saćastoj strukturi, lako se aplicira, modelira u tkivu te istovremeno i zateže kožu. Pri tome se ponaša prirodno i prilagođava mimičkoj muskulaturi. Kliničke studije potvrđuju njegovu postojanost, zadovoljstvo pacijenta te sigurnost.

Prije i neposredno nakon aplikacije e.p.t.q. S -100 filera

Najplići EPTQ 100 se može koristiti i za duboku hidrataciju kože. S obzirom na viskozitet, aplicira se u području periokularne regije, usnice, mentolabijalno, difuzno na obrazima i čelu.

Prije i neposredno nakon aplikacije 2 mililitra e.p.t.q. S -300 filera

EPTQ S-300 koristi se za konturiranje,  ali studije prikazuju njegovu primjenu i području temporalne regije te na čelu, ali se pri tome aplicira periostalno, a S- 500 služi za dodavanje volumena i lifting efekt, ukoliko se aplicira u bolusu.

Prije i 14 dana nakon aplikacije S-100 2 ml, S-500 2 ml – gornji dio obraza, donji dio obraza, perioralna i mentolabijalna regija

Očekivano trajanje rezultata će ovisiti o individualnoj razgradnji, premda je prema nekim studijama i na određenim lokalizacijama potvrđeno trajanje od 6-12 mjeseci.

Pročitajte još i ...