Dr. Nevia Delalle: Zašto je retinol specijalac u misiji protiv tamnih mrlja

S obzirom na brojne studije, znamo da lijepa koža nije samo stvar genetike, već i rezultat kontinuiranog ulaganja i brige. Istraživanja pokazuju kako koža, kao naš najveći organ, odražava sve što unosimo u sebe, kako se osjećamo i kako se brinemo o sebi. Stoga, kada idući put razmišljate o svom licu kao platnu, sjetite se da svaki potez četkicom, svaka kapljica vode i svaka krema čine razliku.

Ukratko, blistava i čista koža nije samo estetski ideal, već odraz unutarnje harmonije i zdravlja. Dok svaka linija i pjegica priča o proživljenim avanturama, nitko od nas ne želi trajne podsjetnike od previše sunčanja ili zanemarivanja vlastite kože. Mrlje od sunca i nepravilnosti nisu samo vizualni podsjetnik na minule sunčane dane, već i na važnost prevencije, posvećenosti pravilnoj njezi, zdravoj prehrani i, što je najvažnije, edukaciji.

Jedan od najčešćih estetskih problema na svijetu

Hiperpigmentacije se smatraju jednim od najčešćih estetskih problema na svijetu, jednako su im skloni oni svijetle i tamne puti, kao i osobe svih životnih dobi, a jednom kad se pojave, uklanjanje nije uvijek jednostavno. I, naravno, nisu sve mrlje iste niti su im isti “okidači”. Upravo zato, o ovom problemu razgovarali smo s dr. Neviom Delalle, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike Dermalife, koja nam je otkrila kako ih se najefikasnije riješiti i na što obratiti pažnju želimo li na njih djelovati preventivno.

“Kad me ekipa iz Estetike nazove da napišem nešto o hiperpigmentacijama, to je znak da se ljetu, na žalost, bliži kraj. I uvijek od početka negodujem zašto uvijek isto moram pisati, ali uvijek ima smisla iznova podsjetiti na jedan od najučestalijih poremećaja na koži koji se javlja tijekom ljeta, a rješava tijekom cijele zime.

dr. Nevia Delalle

Među brojnim poremećajima pigmentacije su najčešće postinflamatorne koje vidimo nakon neke traume, ali u dermatologiji su to najčešće promjene nakon liječenja akni ili kroničnih dermatoza. S druge strane, imamo melazmu. Obje su izazvane brojnim endogenim i egzogenim faktorima koji utječu na aktivnost melanocita i produkciju melanina. Ali to već svi dobro znamo, a cilj je naučiti kako izbjegavati tu aktivaciju jer je liječenje značajno napornije”, objašnjava dr. Delalle.

Melazma ili Chloasma je, kako kaže naša stručnjakinja, frustrirajući poremećaj karakteriziran smeđim ili sivim pigmentom, najčešće u obliku maske na licu, a zahvaća češće žene, pogotovo tijekom trudnoće, ali i bilo kojeg drugog hormonalnog disbalansa. Nije teško zaključiti koliko ovaj poremećaj utječe na kvalitetu života.

Što nam je činiti? Uz fotoprotekciju, lokalne preparate, sistemske medikamente imamo i mogućnost brojnih estetsko dermatoloških intervencija i protokola.

“Uz retinoide, najčešće korišten lokalni pripravak je hidrokinon. Dugo vremena je postupak broj jedan bila triple kombinacija hidrokinona, fluocinolon acetonida i tretinoin. Još uvijek je na tronu. Lokalno se primjenjuje i azelaična kiselina, epidermalni faktor rasta, niacinamid, traneksamična kiselina i druge kiseline te aktivne supstancije. Novija, obećavajuća terapija je cisteamin hidrokloridom poznat više od 40 godina kao sredstvo za izbjeljivanje. Što još možemo učiniti? Pred znanošću su brojni izazovi i vjerujemo u buduća nova i učinkovitija rješenja”, zaključuje dr. Nevia Delalle.

Među najčešćim sastojcima, kako je spomenula i naša stručnjakinja, u tretiranju pigmentacijskih mrlja su retinoidi. Ovaj put referirat ćemo se na retinol, derivat vitamina A, jedan od najpopularnijih sastojaka u proizvodima za tretiranje ne samo hiperpigmentacija nego i bora, neujednačenog tena, sivila kože, stvaranja novog kolagena… Nakon svih tih referenci, jasno je zašto se proizvod s tim referencama mora naći u jesenskoj rutini njege kože. Naravno, da smo pronašli najbolji!

Što je retinil palmitat i zašto će ga koža obožavati

Retinil palmitat je ester vitamina A, koji se često koristi u kozmetičkim proizvodima. Ima slična svojstva kao i retinol, ali se smatra blažim oblikom retinoida. Kad je riječ o tretiranju hiperpigmentacija, retinil palmitat ima nekoliko potencijalnih koristi.

Poboljšava obnavljanje kože

Kao i retinol, retinil palmitat potiče proces obnove kože. Potiče eksfolijaciju mrtvih stanica kože i stvaranje novih. To rezultira ravnomjernijim tonom kože i smanjenjem vidljivosti hiperpigmentacija. Također, djeluje na inhibiciju enzima odgovornih za proizvodnju melanina. Time se smanjuje pretjerana proizvodnja melanina i smanjuju hiperpigmentacije.

A313 za blistav ten bez mrlja i bora

Slavna francuska krema već je godinama razlog blistavog i mladolikog tena brojnih zvijezda, a iznimno djelovanje duguje specifičnoj kombinaciji sastojaka – retinolu i makrogolu. U njenom se sastavu nalazi retinil palmitat, derivat retinoične kiseline koji se u nju pretvara desetak minuta nakon nanošenja, a kako bi apsorpcija bila potpuna, pobrinuo se sastojak naziva makrogol.

Poznat kao molekula koja djeluje putem osmotskog mehanizma, makrogol je svojevrstan magnet za vlagu, što znači da privlači vodu na površinu kože i pomaže u njenom zadržavanju. Rezultat je puniji izgled kože, površinska zategnutost i nevjerojatno glatka tekstura lica.

Osim toga, ova će supstancija omekšati kožu, pridonijeti njenom zdravlju i hidrataciji, što omogućuje vitamin A bolje prodiranje u kožu – i time doprinosi njegovoj učinkovitosti. Gusta konzistencija ove pomade djeluje kao zaštitni sloj na koži, zadržavajući vlažnost i zaustavljajući transepidermalni gubitak vode tijekom noći, no osobina A313 kreme koja najviše oduševljava skincare entuzijastice njena je multifunkcionalnost.

Nakon apliciranja A313 krema, na površini kože stvara se tanki svilenkasti film, koji privlači vodu na površinu kože i stvara barijeru prema vanjskom svijetu – sprječavajući tako prekomjerni transepidermalni gubitak vlage, koji inače očekujemo kod upotrebe preparata s retinolom. A znamo da više vode u međustaničnom okruženju, znači i puniji, svježiji izgled lica te zaglađena površinska tekstura. Upravo iz tog razloga, ova je formulacija pridobila simpatije ljubitelja kozmetike diljem svijeta – jer njen učinak zaista možete vidjeti već nakon prvog nanošenja.

Preporučuje se, baš kao i svaki pripravak s retinolom, koristiti u večernjoj rutini, na suhoj koži, uz obavezno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom preko dana.

A313 kremu s retinolom možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te u online trgovini Vaše zdravlje.

Pročitajte još i ...