Dr. Milojević: Što fileri mogu učiniti za tanku i zrelu kožu, a što za debelu kožu opuštenog tonusa?

Kao što neki tip odjeće bolje stoji određenim osobama, tako i određenim licima „bolje stoje“ fileri. Primjerice, na našem smo portalu imali lice osobe u ranim 40-ima za koje je bila preporučena blefaroplastika, a za neka lica koja su čak i u 60-ima, dovoljni su fileri. Koji tip kože od filera dobiva ono najbolje, a koji ne, pomoći će nam odgonetnuti specijalist za filere i liječnik koji ima najviše iskustva u apliciranju i ponašanju filera – dr. Nikola Milojević.

25.10.2016., Zagreb - Dr. Nikola Milojevic, vlasnik Poliklinike Milojevic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
dr. Nikola Milojević

Naglašene jagodice

Dr. Milojeviću, pretpostavljamo da će visoke i naglašene jagodice, koje sprječavaju da se koža objesi i da se stvore izražajne nazolabijalne bore, u određenim godinama biti veliki plus licu. Jesmo li u pravu?

Potpuno ste u pravu. Naime, ovaj primjer lijepo objašnjava proces starenja. Jedna od prvih zona u kojoj gubimo masne naslage su maleni jastučići koji se nalaze u samom obrazu i na jagodicama. Ubrizgavajući dermalni filer poput Restylane Volyme ili Juvederm Voluma u područja jagodica, nadoknađujemo izgubljeni volumen, radimo svojevrsni lifting  i tako smanjujemo nazolabijalne bore.

Današnji pristup pomlađivanju podrazumijeva „whole face approach“, odnosno sagledava sve regije lica. U prošlosti smo rješavali jednu po jednu problematičnu zonu – nazolabijalne bore smo gledali kao zaseban problem, ne uzimajući u obzir da gubljenje volumena u obrazima zapravo rezultira dubljim i vidljivijim nazolabijalnim brazdama. Danas znamo da apliciranjem filera iznad nazolabijalne bore vraćamo izgubljeni volumen, zatežemo cjelokupno područje i rješavamo se umornog i ispijenog izgleda.

Tko je barem malo upućen u apliciranje filera, zna da su upravo nazolabijalne bore rezultat pada tonusa kože te da se podizanjem jagodica utječe na njihov nestanak. Mogu li se korigirati i tako da se baš bore tretiraju filerima ili je potrebna korekcija obraza?

Naravno, možete direktno tretirati i same bore, no moderan pristup tretiranja ove zone je vraćanje izgubljenog volumena obrazima, čime se utječe i na ispravljanje nazolabijalnih bora.

Prije i poslije (iz arhive dr. Nikole Milojevića)

Postoji li razlika u tretiranju muškog i ženskog lica?

Muška i ženska lica imaju sličnosti i razlike. Sam oblik muškog lica drugačiji je od ženskog, pa su različite i karakteristike koje ističemo kao lijepe. Pri tretiranju sagledavamo drugačije proporcije. Primjerice, „idealan“ omjer usana u kojem je donja usna duplo veća od gornje, više se odnosi na žene. Muškarci imaju jače crte lica i to nastojimo istaknuti – dakle muškarcu koji ima slabo istaknutu bradu, oblikovat ćemo je filerima kako bismo dobili izraženije i muževnije crte lica, dok ćemo kod žena često botoxom sužavati čeljust i vilicu.

Muškarci se često odlučuju i na korekciju podočnjaka kako bi izbrisali umoran izgled. Žene pak žele izgledati mlađe, žele se riješiti bora, pa se uglavnom koristimo metodama za pomlađivanje kože i vraćanje volumena jagodicama. Dok je kod žena poželjno pojačati jagodice, kod muškaraca ih nećemo pojačavati (one su, naime, odlika modela).

Prije i poslije (iz arhive dr. Nikole Milojevića)

Kakva je koža najpodložnija starenju?

Često čujemo da masnija i deblja koža kasnije stari od tanke i suhe kože. Možete li nam to objasniti?

Deblja, masnija koža ima puno žlijezda lojnica te je otpornija na vanjske utjecaje, poput sunca i zagađenja. Takva koža se neće isušivati što znači da će se i manje borati pa takvi ljudi puno sporije stare. Jedan od primjera je afro-karipska rasa koja ima puno deblju i masniju kožu i koja u 50-im, 60-im i 80-im godinama izgleda puno mlađe nego bijela rasa u istom razdoblju.

Pacijenti s masnom i debljom kožom podložniji su aknama, no zahvaljujući konstrukciji kože koja je puna hijalurona i elastina, dulje će izgledati mladoliko.

Tanja koža s godinama će postajati još tanja pa su na njoj vidljivija i oštećenja od sunca, pušenja, stresa itd. S obzirom na to da s vremenom gubi i ono malo masnih naslaga, na tanjoj će se koži prije stvoriti bore i udubine, dok će masnija i deblja koža taj problem odgoditi.

Debela i teška koža lica u 40-ima, koju je sila gravitacije počela „potezati“ prema dolje i jagodice koje nisu izražene, sigurno otežavaju pomlađivanje. Možete li nam objasniti pomlađivanje ovakvog lica?

Kod ovakvog slučaja je „whole face approach“ vrlo poželjan, naročito s novom „more is less“ teorijom. Novim metodama, i pacijentima u kasnim 40-ima možemo aplicirati 6 ili čak 12 ampula dermalnog filera. Tako vraćamo izgubljeni volumen i podižemo tj. zatežemo cijelo lice. Injektiramo filere iza sljepoočnice, u podočnjake, potom apliciramo filer dublje u jagodicu, nazolabijalne bore i čeljust. Male doze apliciramo u više točaka po cijelom licu. Debelu, tešku kožu koja „pada“ na ovaj način možemo podignuti i vratiti joj mladenački sjaj. Ovaj neinvazivan pristup vrlo je lijep način pomlađivanja koji daje izvrsne rezultate.

Prije i poslije (iz arhive dr. Nikole Milojevića)

Kada pričamo o „whole face approachu“, važno je napomenuti kako 8 do 12 ampula filera stane u jednu jušnu žlicu, što nije velika količina. Problem ranijih metoda pomlađivanje bili su pogrešno aplicirani fileri – ubrizgavali smo ih superficijalno u masne naslage, a česta su pogreška bile i prevelike doze u jednoj točci. Putem „whole face approacha“ možemo staviti puno ampula filera, podići spušteno lice, vratiti volumen te postići puno prirodniji izgled. Većina klinika za ovakve „more is less“ tretmane omogućava posebne ponude i popuste.

Mnogi su primjeri poznatih dama u kasnim 50-ima čija tanka koža nažalost izgleda još starije, iako se na njihovim licima vidi da su bile predivne. Što savjetujete kod ovakvih slučajeva?

Kad tanka koža izgleda još tanje u 50-ima, osim vraćanja volumena i podizanja lica, uklanjanja podočnjaka i slično, moramo se baviti i samom kožom. Naime, kožu je potrebno popuniti hijaluronom, vratiti joj elastičnost i potaknuti stvaranje novog kolagena.

Izvrstan način za nadomještanje hijaluronske kiseline koju je tijelo prestalo prirodno proizvoditi je tretman skinboosterima kao što su Restylane Vital ili Juvederm Volite. Mezoterapijskim injekcijama distribuiramo ih po cijelom licu, tako vraćajući debljinu i svježinu tankoj koži.

Taknu kožu možemo tretirati i microneedlingom tj. dermastampom, ili pak krvnom plazmom punom faktora rasta i matičnih stanica koje prokrvljuju i koži vraćaju strukturu i sjaj iz mladosti. U ovoj fazi bitno je tretiranje same kože u kombinaciji s dermalnim filerom i botoxom.

Što mogu napraviti fileri za dame u ranim 60-ima s tankom kožom lica?

Što kasnije pacijent krene s tretmanima njege i pomlađivanja kože, više je problema koje moramo riješiti, a teže nam je i vratiti koži onaj sjaj i izgled koji je nekad imala. Ni u 60-ima nije prekasno krenuti s dermalnim filerima, ali u tom slučaju je „whole face approach“ još važniji. No što kasnije krenemo s filerima, potrebne su veće količine kako bismo ostvarili dobar rezultat.

Zbog toga su nužne kombinacije tretmana skinboosterima, krvnom plazmom i microneedlingom, jer je osim filera koji će podignuti i zategnuti kožu, potrebno pomladiti kožu iznutra, vratiti joj svježinu i sjaj.

Za pacijente u 60-ima karakteristične su i pigmentacije, gubitak elastičnosti i vidna opuštenost lica. U slučaju da pacijenti ne žele stavljati veće količine filera, rješenje je frakcijski laser – tretman putem kojeg potičemo kožu da se sama obnavlja, čime se stvara novi kolagen, a pigmentacije nestaju. Oporavak nakon frakcijskog lasera malo je dulji, oko tjedan dana, no rezultati su fantastični.

Zamke filera mogu se izbjeći

Primijetili smo da pretjerano naglašavanje jagodica dovodi do efekta „stisnutih i malih očiju“, gdje je onda mjera?

Riječ je o problemu koji je u prošlosti bio češći nego što je danas. Danas ga izbjegavamo pomoću modernih tehnika apliciranja filera. Naime, previše se ampula filera apliciralo u obraze, čak ne na jagodice, već ispod samih očiju – u srednji dio obraza koji nije najbolje mjesto za staviti previše filera.

Apliciranje filera u masne naslage, superficijalno, dovodilo je do efekta povećanih obraza, što je stvaralo udubine oko samog oka – riječ je jednostavno o lošoj tehnici injektiranja filera. Modernim tehnikama, prema kojima filer apliciramo više lateralno, u same jagodice i sljepoočnice, izbjegavamo neželjeni efekt.

Prije i poslije (iz arhive dr. Nikole Milojevića)

Preporučujete li apliciranje 7, 8 ml filera odjednom ili postepeno? Kakva je razlika?

Savjetuje se umjeren tretman koji će rezultirati prirodnim izgledom već nakon prvih apliciranih ampula. Preporuka je dakle apliciranje 3 ampule po tretmanu, a već za mjesec dana ili dva mjeseca ponavljamo još 3 ampule te nakon istog razdoblja pauze ponovno 3 ampule.

Tako dolazimo do 9 ampula kojima se postiže nekirurški facelift. U rijetkim se slučajevima može aplicirati 4 ili više ampula odjednom, a tada filere distribuiramo i u podočnjake, iznad obrva, u nos, usta i obradu. Zaključak je, dakle, aplicirati 3 do 4 ampule u prvom tretmanu, a nakon toga postepeno graditi dalje.

Već smo imali temu „Zamka 1 ml filera“, kada je svoj prvi ml filera pacijentica stavila u usne koje su izgledale predivno, ali je ona bila nezadovoljna jer je izgledala starije. Koje su još zamke filera?

Za mnoge zone jedna ampula filera nije dovoljna kako bi se ostvario zadovoljavajući rezultat. Moje je mišljenje da s jednom ampulom možemo napraviti prekrasne rezultate pri korekciji nosa, uklanjanju bora iznad usana i uljepšavanju, čak i povećavanju brade. Ono čega se mi liječnici moramo pridržavati su obećanja realnih rezultata. Zamka je u očekivanjima od jedne ampule.

Naime, jednom ampulom apliciranom u više zona, ne možemo postići puno. S obzirom na cijenu ampule, mnogi pacijenti žele njome riješiti probleme na različitim regijama lica. U takvim su situacijama nekada i 2 ampule filera premalo. Svakom se pacijentu trudim objasniti kako je, želimo li pomladiti cijelo lice, potrebno tretirati specifične zone, poput podočnjaka, usana i brada. Samim time moramo koristiti i više ampula, pa je „more is less“ moderno rješenje koje obećava vrhunske rezultate pomlađivanja.

Prije i poslije (iz arhive dr. Nikole Milojevića)

Filer vs. skupa krema

Možemo li načelno reći da 1 ml filera pomlađuje 1 godinu, a, primjerice, 7 ml 7 godina?

Ne možemo to reći jer takva računica nije pouzdana. Vijek filera u koži nije univerzalan te varira od pacijenta do pacijenta, a ovisi i o mnogim parametrima, poput zdravlja pacijenta i njihovim navikama. Tako će se, primjerice, fileri brže razgraditi kod osoba koje imaju brži metabolizam, a rezultati ovise i o količini izlaganja suncu, pušenju i bavljenju sportom.

Napravimo li „whole face approach“ s 12 ampula filera, rezultati će trajati dulje, a nakon godinu dana nije potrebno aplicirati istu količinu filera, već s jednom ili dvije ampule napraviti malu nadogradnju. Ako se ipak odluče na pomlađivanje s jednom ili dvije ampule, morat će dolaziti češće.

Ni rezultati faceliftinga nisu vječni, zahvat je potrebno ponoviti nakon 10 – 15 godina, a govorimo o zahvatu čija je cijena otprilike 30 000 kuna. Kod dermalnih filera, ako uložite 20 000 kuna, rezultati su zapravo dugoročni. Fileri će potaknuti novi kolagen, elastin, a uz male nadopune rezultati su puno dugoročniji.

Dr. Milojeviću, za što biste se odlučili: 1 ml filera ili 1 skupa krema za lice?

Odlučio bih se za oboje, ali ako moram birati, ipak bih odabrao 1 ampulu filera. Kao što sam već rekao, 1 ampulom filera možete korigirati nos, podočnjake ili pak pušačke bore. Kreme za lice kao što su Skinceuticals, Dermalogica ili Mesoestetic, koje su nastale na temelju istraživanja, apsolutno pomažu njezi kože i očuvanju mladosti.

Kućna njega koja uključuje navedene medicinske kreme bitan je korak u zaštiti kože od vanjskih faktora, prevenciji preranih znakova starenja te prividnom „vraćanju kazaljki na satu“. Ipak, napominjem kako sama krema neće riješiti sve one probleme koje može riješiti jedna ampula dermalnog filera.

Pročitajte još i ...