Tamni kolutovi i vrećice ispod očiju? Stručnjak otkriva kada operirati, kada popuniti, a kada zategnuti podočnjake

Lice čine starijim, zbog njih uvijek izgledamo umorno…. Jedan od najčešćih problema žena koje prođu kroz vrata Poliklinike Bagatin su izraženi podočnjaci, a da je riječ o tvrdokornom problemu, jasno je svakoj osobi koja je nakon stotinu isprobanih krema, hladnih obloga, promjene prehrane i životnog stila shvatila da se – kad je o njihovoj vidljivosti riječ – nije promijenilo gotovo ništa.

Piše kolumnist dr. Tomica Bagatin

Starenje, genetika, građa lica ili životni stil?

Iako se često svode pod zajednički nazivnik, estetski problem koji nazivamo podočnjacima zapravo se odnosi na nekoliko potpuno različitih pojava koje u regiji ispod očiju mogu nastati pod utjecajem starenja, genetike ili pak životnog stila.

Promjene koje nastaju estetskog su karaktera i događaju se jednako i kod muškaraca i kod žena. No, proces se ne odvija jednako brzo. Kada govorimo o “vrsti” podočnjaka, govorimo, zapravo, o fazama istog procesa starenja koje ovise o kliničkoj slici koja kod osobe dominira. Starenje područja oko očiju nije izoliran proces starenja, već se istovremeno događaju i promjene na obrazima i čelu. Stoga je nemoguće izolirano pomladiti kapak a da se pritom ne djeluje i na središnji dio lica, jer su jagodice svojevrsna potpora regiji oko očiju.

Mlađe pacijentice koje u Polikliniku Bagatin dolaze s problemom podočnjaka najčešće muče tamni kolutovi koje pripisuju umoru, no češće je riječ o sjeni koju stvara specifična građa i pozicija kosti očne šupljine.

Tamni podočnjaci – jedino rješenje je nadoknada volumena

Upale podočnjake neće umanjiti nijedan preparat, jer ne postoji problem s cirkulacijom, zadržavanjem tekućine ili pak obješenom kožom, već je riječ o posljedici građe kostiju. U tom je slučaju jedino zaista učinkovito rješenje nadopuna volumena iznad mjesta stvaranja sjene, kako bi pad svjetlosti na površinu kože bio ravnomjeran, a tamna sjena, odnosno tamni podočnjaci nestali.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Spanish model Blanca Padilla. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000843, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Korištenje filera u ovakvom je slučaju izvrsna opcija, jer ćemo injektiranjem hijaluronske kiseline neposredno iznad kosti očne šupljine izravnati i „ispeglati“ prijelaz između podočnjaka i jagodice, i tako ukloniti tamne podočnjake i omražen upali izgled očiju.

Jedan od filera koji koristim u tim slučajevima je Juvederm Volbella, a više o djelovanju samih hijaluronskih dermalnih filera možete pročitati ovdje.

Opuštena koža zategnuti se može čak i bez noža

Danas su nam dostupne i invazivne i manje invazivne metode, a prvi korak prilikom kontakta s pacijentom je detaljna analiza problematike, pri čemu je izrazito važno slušati osobu i saznati što je muči te s kakvim bi rezultatom bila najzadovoljnija.

Kad je u pitanju tanka, opuštena koža koja na području donjeg kapka tvori namreškane podočnjake, nevjerojatni rezultati u smislu zatezanja i podizanja postižu se frakcijskom plazmom. Riječ je o iznimno sofisticiranoj tehnologiji koja stvaranjem sitnih oštećenja potiče kožu na obnovu i proizvodnju velike količine kolagena kako bi se u procesu zacjeljivanja vidno zategnula.

Laetitia Casta attending the 'La Fille Inconnue' screening at the Palais Des Festivals in Cannes, France on May 18, 2016, as part of the 69th Cannes Film Festival., Image: 285738583, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Idealno rješenje za tanku, namreškanu kožu ispod očiju

Ovom se tehnologijom koristi uređaj Plasmage, a rezultatima tretmana svakodnevno smo oduševljeni i mi liječnici, a ne samo pacijenti. S razlogom nazvan i nekirurškom blefaroplastikom, ovaj se tretman koristi za korigiranje i pomlađivanje kapaka, a najbolje će djelovati upravo na tankim i opuštenim podočnjacima kod kojih nije prisutna velika količina potkožnog masnog tkiva.

Zahvaljujući plazmi koju koristi kao izvor energije, ne dolazi do izravnog kontakta s kožom, već samo do sitnog termičkog oštećenja čije će cijeljenje rezultirati „skupljanjem“ i efektom liftinga namreškane kože.

Marion Cotillard at arrivals for 2015 Film Independent Spirit Awards Nominee Brunch, BOA Steakhouse in West Hollywood, Los Angeles, CA January 10, 2015., Image: 215011504, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Xavier Collin/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Vrećice ispod očiju ili natečeni podočnjaci – riječ je o „najgoroj“ vrsti podočnjaka

Kako starimo, primjećujemo da su sve promjene na našem licu povezane – koža postaje opuštenija, masno tkivo se nakuplja, a mišićno gubi. Iako su ove neizbježne posljedice starenja vidljive na cijelom licu, najviše nam problema i nezadovoljstva zadaju u regiji oko očiju.

Moje se pacijentice često žale i na tzv. vrećice ispod očiju – područje opuštene kože na donjem kapku, uz koje se često veže i nakupljeni višak masnog tkiva. Kod njih je situacija ipak složenija, zbog čega zahtijevaju i ponešto drugačiji pristup. Smatra se kako je riječ o najtvrdokornijoj vrsti podočnjaka, koja se i danas najčešće rješava kirurškim putem.

Kada se operativni pristup ipak ne može izbjeći?

Dok se upali tamni podočnjaci, namreškana koža i obješeni kapci s iznimnim uspjehom mogu tretirati neinvazivnim ili barem manje invazivnim metodama, u nekim slučajevima pacijentima ipak preporučujem kirurško uklanjanje viška kože s donjeg kapka.

Korekcija očnih kapaka popularno se naziva blefaroplastika i vrlo često je izvodimo u Poliklinici, a više o tome saznajte ovdje.

U tim se slučajevima najčešće radi o izraženoj punoći donjeg kapka, koja je nastala kao posljedica viška masnog tkiva, ali i oslabljenog mišićnog zida. Ova pojava nema nikakve veze s viškom kilograma, a javlja se pod utjecajem starenja – tri masna jastučića koja se inače nalaze ispod očiju s godinama postaju sve vidljivija, a poznatiji su nam kao natečene vrećice, odnosno natečeni podočnjaci ili vrećice ispod očiju.

Premiere of "Storks". Regency Village Theatre, Westwood, California. Pictured: Jennifer Aniston. EVENT September 17, 2016 Job: 160917A1, Image: 300246154, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Uklanjanjem i preraspodjelom masnog tkiva s donjeg kapka ublažavamo prijelaz između donjeg kapka i obraza, čime dobivamo ne sjajan, već i odmah vidljiv rezultat. Dojam svježine i pomlađenog, otvorenog pogleda primjetan je odmah, jer šavovi prate prirodan pregib kapka, a višak kože i masnog tkiva zauvijek je nestao s lica.

Više o bogatoj ponudi neinvazivnih, invazivnih i kirurških zahvata te tretmana iz Poliklinike Bagatin, kojima možete riješiti podočnjake, višak kože na kapcima, bore i druge tragove starenja, dostupno je ovdje.

Pročitajte još i ...