I kosa treba posebnu njegu zimi – evo što ne treba činiti

Čim se živa na termometru spusti ispod 5 stupnjeva, možemo reći da kreću izvanredni vremenski uvjeti za našu kožu. No, to se isto odnosi i na kosu, iako smo to skloni smetnuti s uma. Tijelo štitimo debelim slojevima odjeće, mažemo ga bogatim njegujućim kremama i maslacima za tijelo, lice štitimo serumima, uljima i hranjivim kremama, zaboravljajući pritom da i naša kosa treba poseban zimski režim.

Naime, s prvim mrazom, a naročito s prvim snijegom, pada i količina vlage u zraku, što će neminovno dovesti do sušenja kose, ali i njezinog pucanja i raznih drugih oštećenja. Neće pomoći ni suhi zrak u grijanim prostorijama gdje provodimo veći dio vremena. Sada je trenutak da krenemo u bitku za lijepu i njegovanu zimsku kosu i da kažemo zbogom neželjenom petljanju, elektricitetu, ugasloj boji i beživotnosti.

Već male promjene u svakodnevnoj rutini njege kose mogu dovesti do zadivljujućih rezultata. Osnovne smjernice: hidratacija, vraćanje elastičnosti i volumena te živosti.

Za početak, prisjetimo se nekih od pogrešnih stvari koje redovito činimo zimi. S obzirom na hladnoću vani, kosu peremo toplom, nerijetko vrućom vodom, što ne odgovara ni vlasištu, ni samoj kosi  te potiče isušivanje. Koliko god mi žudile za toplinom, zimi se preporučuje pranje kose mlakom vodom. Posljednji korak pranja trebalo bi biti ispiranje regeneratora ili maske – hladnom vodom jer ćete tako osigurati zatvaranje kutikule vlasi i prodiranje hranjivih sastojaka u kosu.

Brzina, manjak vremena, hladnoća i nošenje kape, tjeraju nas da kosu stalno oblikujemo i stiliziramo sušilom ili nekim drugim uređajem za toplinsko oblikovanje. Osim toga, prosinac je mjesec najluđih partyja i želimo da je naša kosa uvijek na visini zadatka. Ne moramo ni napominjati koliko kosa pati uslijed takvog tretmana. Upotreba pegle, figara pa i sušila za kosu bez adekvatnih proizvoda za stiliziranje i zaštitu, izvući će vlagu iz vlasi i kumovati njihovom pucanju. Dugoročno, doći će i do pucanja vrhova, što će cijeloj kosi dati neuredan i zapušten izgled. Ne zaboravite da valove na kosi možete napraviti i bez toplinskih uređaja – raznim uvijačima, trakama pa čak i improviziranim dijelovima odjeće oko kojih ćete omotati vaše uvojke prije spavanja.

Kosu zimi kosu peremo češće nego u toplom dijelu godine, točnije – svakodnevno. Ako je kapa koju nosimo napravljena od poliestera ili nekog drugog neprirodnog materijala, posljedice će snositi i kosa. No, ni vunene kape nisu idealan odabir – mogle bi iz vaše kose izvući tako potrebnu vlagu. Stoga, pokušajte nabaviti kape ili šešire podstavljene svilom koja je najbolja tkanina za nježan dodir s vašom kosom. Također, neka kape koje birate budu oversize, kako bi što manje pritiskale kosu i vlasište.

I na kraju, možda najgori ‘big no-no’ zimi predstavlja izlazak iz kuće s mokrom kosom. Taj postupak neće štetiti samo našoj kosi, već i ukupnom zdravlju. Dio o mogućnosti navlačenja ozbiljne prehlade nećemo elaborirati jer vjerujemo da je to svima jasno, već ćemo se fokusirati na dio priče o kosi. Izlazak s mokrom kosom, kao i sušenje kose na zraku tijekom zime  donijet će vam samo jednu i to lošu stvar – pucanje vlasi. Ako je temperatura vani oko ili ispod nule, zaledit će se i vaša kosa, a to, složit ćete se, nikako nije dobro. Zimi nije uputno ni sušiti kosu na zraku, u grijanoj prostoriji. Suhi će zrak izvući svu vlagu iz vlasi, što joj nikako neće goditi. Stoga tijekom zimskih mjeseci koristite ručnik od mikrofibre za upijanje viška vlage. Kosu zaštitite od topline specifičnim preparatima, a svoje sušilo uključite na najslabiju postavku.

Pročitajte još i ...