Prim. dr. Zoran Veir – koliko konfekcijskih brojeva možemo izgubiti liposukcijom i što je s kožom nakon zahvata?

Victoria’s Secret

Hrvatskoj možda nedostaju mnoge stvari, ali to zasigurno nisu vrhunski kirurzi. U svijetu estetske i plastične kirurgije među domaćim stručnjacima nalaze se imena zaista visokog kalibra, koja vještinom, talentom i iskustvom pariraju najeminentnijim svjetskim kirurzima.

Jedan od najeduciranijih domaćih kirurga

Jedan od kirurga čije su ime svi ljubitelji estetike čuli svakako je prim. dr. sc. Zoran Veir. U njegovu Polikliniku Veir dolaze žene, ali i muškarci iz čitave regije – u potrazi za estetskim i funkcionalnim korekcijama lica i tijela. Ovaj plastični kirurg jedan je od najeduciranijih u Hrvatskoj, koji je nakon subspecijalizacije iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurge, znanje nadograđivao brojnim edukacijama u poznatim svjetskim medicinskim centrima – u Madridu, Beču, New Yorku, Baltimoreu, Washingtonu, San Diegu i LA-u.

Usavršavao se na polju rekonstruktivne kirurgije dojke, onkoplastične kirurgije i mikrokirurgije te sudjelovao na brojnim radionicama o estetskoj kirurgiji, a već je godinama sudionik i predavač na domaćim i međunarodnim kongresima.

Stručnjak kojem pacijenti vjeruju

Jedan je od najtraženijih kirurga u Hrvatskoj, a na listi čekanja nalaze se dame koje ovom kirurgu žele povjeriti brigu oko raskošnijeg dekoltea, ali i osobe koje žele ukloniti višak kože i zategnuti tijelo nakon mršavljenja ili trudnoće, kao i osobe koji žele kirurški pomladiti lice.

Ovoga smo puta dr. Veira htjeli upitati sve o zahvatima koje najčešće izvodi, očekivanim rezultatima, tehnikama i malim tajnama velikih majstora. Što nam je rekao o liposukciji, abdominoplastici, povećanju grudi, faceliftingu i mnogim drugim temama – saznajte u nastavku!

Liposukcija je zahvat koji se danas u svjetskim razmjerima popeo na visoko treće mjesto najtraženijih, odmah nakon rinoplastike i povećanja grudi –a američka istraživanja pokazala su kako razni oblici liposukcije danas čine gotovo 20% svih estetskih zahvata na svijetu. Koje vrste liposukcije izvodite u Poliklinici Veir?

Liposukcija je zaista sve popularnija, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Sve veći broj pacijenata javlja mi se upravo zbog ovog zahvata, a danas su nam na raspolaganju brojne opcije kojima možemo ukloniti lokalizirane masne naslage i ukloniti tijelo. U poliklinici izvodimo vibracijsku i lasersku liposukciju, koje nam pokazuju najbolje rezultate.

Koje su razlike među različitim vrstama liposukcije?

Vibracijska liposukcija je modernija verzija klasične, mehaničke liposukcije. Pomoću vibracija ubrzavamo postupak i olakšavamo odstranjivanje masti te možemo biti precizniji pri izvođenju zahvata.

Laserska liposukcija je bolja opcija za osobe koje generalno nemaju izražen višak kilograma, već imaju problem s lokaliziranim masnim naslagama na nekoj regiji, poput podbratka, stražnjice, bedara, trbuha, leđa i slično. Ovim se postupkom se mast otapa laserskim zrakama i priprema za lakšu ekstrakciju,  no važno je znati kako ovaj postupak zahtijeva iznimno stručnog, educiranog i iskusnog kirurga, jer nosi određene rizike za kožu i okolno tkivo. Također, ako želimo mast koristiti za lipofiling, onda moramo mast ukloniti klasičnom tehnikom, jer laserskim postupkom masne se stanice uništavaju i nisu prikladne za daljnju upotrebu. Kad je u pitanju lipofiling, odnosno korištenje vlastitog masnog tkiva za popunjavanje i oblikovanje drugih dijelova tijela, rezultati su zaista izvrsni.

Koliko konfekcijskih brojeva možemo izgubiti u jednom postupku liposukcije?

Ovisi o pacijentu, ne možemo govoriti o univerzalnom broju. No, okvirno mogu reći da se jednim postupkom liposukcije može izvaditi do 10 litara masti. Kad su u pitanju primjerice noge, to možemo prevesti u otprilike dva konfekcijska broja.

Jedno od čestih pitanje je i što se događa s kožom nakon liposukcije? Možete li unaprijed procijeniti čija koža će nakon zahvata izgledati zategnuti, a čija će ostati opuštena?

Za konačni rezultat je iznimno važna kvaliteta kože, odnosno njena elastičnost. Nakon liposukcije koža se često vrlo lijepo sama zategne prema novim konturama, no ne smijemo pretjerati – zato kirurg treba biti pažljiv poput kipara. Osobno volim koristiti manje sonde za izvlačenje masti, jer omogućuju preciznije oblikovanje. Zahvat treba izvoditi pažljivo, prilagođavati se konturama tijela te voditi računa o kvaliteti kože na tretiranom području. Unaprijed mogu procijeniti koliko masnog tkiva mogu odstraniti kod pojedinog pacijenta da bismo dobili optimalan rezultat – i važno je da pacijent ima tu informaciju prije zahvata. Svako pretjerivanje, odnosno odstranjivanje veće količine masti od onog što kože može podnijeti, rezultirat će mlohavim izgledom – zato je procjena kirurga iznimno važna.

Postoji li dobno ograničene za izvođenje liposukcije? Do koje godine se zahvat preporučuje?

Ne postoji dobno ograničenje – važna je jedino kvaliteta kože, stil života, opće zdravstveno stanje i elastičnost kože. Osoba može biti starije dobi ako zadovoljava druge preduvjete.

U području lipofilinga pojavili su se i brojni noviteti i tehnike koje pomažu u boljem očuvanju masnih stanica. Poboljšavaju li one rezultat?

Sam postupak ekstrakcije i pripreme masnih stanica za lipofiling ima određene finese i zahtjeva iskustvo. Iznimno je važna priprema, jer masne stanice trebaju preživjeti taj transfer i inkorporirati se u tkivo regije u koju apliciramo. Kad je u pitanju rezultat i životni vijek masnih stanica – ne postoji jednoznačan odgovor. Na lipofiling je potrebno ići više puta te između postupaka napraviti pauzu, jer se dio masti uvijek apsorbira – a mora se aplicirati između živog tkiva kako bi masne stanice preživjele transfer.

Iz arhive Poliklinike Veir

Često možemo čuti da se nakon lipofilinga lica, osobe počinju debljati u licu – i to nesrazmjerno u odnosu na tijelo. Može li takav ishod dogoditi nakon lipofilinga?

Prema mom iskustvu, takav se ishod ne može dogoditi. Problem može nastati ako se aplicira prevelika količina masti u lice – a količinu treba uvijek individualno prilagoditi svakoj osobi. Kad je u pitanju nesrazmjerno debljanje u licu, našim se licima određene promjene događaju i s godinama i procesom starenja. Lice pada, izgleda teže i opuštenije, gubi se vezivno tkivo, koža gubi elastičnosti – pa lice može izgledati obješenije.

U čemu se najčešće griješi kod lipofilinga?

U samom shvaćanju lipofilinga. Ovaj postupak ne znači samo ukloniti mast iz jednog dijela tijela i premjestiti je u drugi – iznimno je važno poznavati anatomiju lica i voditi računa o pravilnoj aplikaciji. Postoje komplikacije koje mogu nastati ako se mast aplicira preduboko u mišić, može doći do masne embolije i značajnih komplikacija. Taktika za uspješan lipofiling je umjerenost. Ne možemo u jednom postupku osobi popuniti stražnjicu kako bi izgledala poput Kim Kardashian. Zašto? Jer mast koju apliciramo mora preživjeti u tkivu – a ako apliciramo preveliku količinu, ne garantiramo bolji finalni rezultat, samo dobivamo dojam prenapunjene kože. Kad je u pitanju stražnjica, najbolji rezultat daje kombinacija tjelovježbe, prehrane i tek potom aplikacije filera, odnosno lipofilinga na ciljano područje.

Koliko traju rezultati?

Ovisno o uspješnosti preživljavanja masnih stanica, metabolizmu osobe, genetici, životnom stilu, stresu, ispijanju alkohola i drugim faktorima, no generalno možemo govoriti da rezultati traju jednu do dvije godine na licu te dvije do tri godine na području stražnjice.

U zapadnim zemljama, posebno  SAD-u, sve se češće izvode i hormonalne terapije u estetske svrhe, prvenstveno za poboljšanje kvalitete kože. Je li ova praksa prisutna u Hrvatskoj?

Tako je, sve češće se i hormonska terapija uključuje u proces pomlađivanja. Smatram kako nema boljeg rješenja za pomlađivanje kože iznutra i popravljanja njene kvalitete, posebno u razdoblju menopauze. Zato ćemo ovu uslugu uskoro ponuditi i našim pacijentima u Poliklinici Veir, naravno u suradnji s endokrinološkim timom.

Što mislite o dodacima prehrani u službi ljepote?

Svakako sam mišljenja da bismo trebali povremeno provjeriti vitaminsko-mineralni status organizma i po potrebi suplementirati one spojeve koji našem tijelu nedostaju. Nutricionisti imaju izvrsne preporuke oko dnevnih unosa za pojedine dobne skupine, stilove života i slično. No, nisam pobornik uzimanja velike količine različitih suplemenata „na slijepo“, jer pravilnom prehranom dobivamo većinu nutrijenata, a suplementirati treba ono što tijelu nedostaje. Kad su u pitanju dodaci prehrani namijenjeni kvaliteti kože, svakako određeni vitamini i minerali mogu pomoći, no nisam se do sada osobno uvjerio u učinkovitost suplemenata koji tvrde za zatežu kožu, pomlađuju lice i slično.

Što vam je najdraže raditi, što najčešće radite, a u čemu se smatrate top stručnjakom?

Kad su u pitanju složeniji zahvati, koji pred mene kao kirurga stavljaju izazov – ali i donose fenomenalan rezultat, najdraža mi je abdominoplastika. Najčešće pak izvodim operacije ušiju, grudi, kapaka, liposukciju, abdominoplastiku i facelifting.

Mora li se abdominoplastika uvijek kombinirati s liposukcijom?

Mora, uvijek je potrebno odstraniti višak masti prije abdominoplastike. Nikada nije u pitanju samo višak kože, uvijek je potkožna mast prisutna i nju je potrebno ukloniti prije odstranjivanja kože, kako bi rezultat bio idealan.

Iz arhive prim.dr. sc. Zorana Veira: liposukcija u kombinaciji s abdominoplastikom; Poliklinika Veir

Žene se često u srednjim 40-ima susreću sa specifičnim problemom. Već su u više navrata aplicirale filere, koža im je postala teška, počela padati, ne žele stavljati dodatne filere, a za facelifting su premlade. Može li se ovaj problem riješiti kirurškim koncima? Koje im opcije preostaju?

Ne mogu riješiti taj problem koncima. Pomlađivanje lica kirurškim koncima je dobar postupak, ali kad se koristi kod prave indikacije. U ovom slučaju neće riješiti problem. Osobe koje su već koristile veću količinu filera i lice im je počelo padati, imaju teže obraze i kožu – kod njih kirurški konci neće dati željeni rezultat. No, izvrsne rezultate daju kombinacije laserskih tretmana, mezoterapije i drugih aparativnih metoda.

Možemo čuti i za izraz poštedni facelifting – o čemu se radi?

To je postupak koji se naziva i mini-liftingom. Može se izvoditi na osobama u 40-ima ili ranim 50-ima kojima je pao donji dio lica, a nisu još kandidati za pravi facelifting. Ipak, volim naglasiti kako nije riječ o pravom faceliftingu pa niti rezultati nisu trajni. Poštednim postupkom zatežemo samo kožu, koja ponovno pada pod utjecajem gravitacije. Da bismo napravili lifting lica, moramo zategnuti potkožna tkiva, zato se zove deep plane facelifting.

S koliko godina je najbolje napraviti facelift te ovisi li rezultat o operateru ili koži pacijenta?

Optimalna dob za facelifting ne postoji – zaista ovisi o osobi, građi njenog lica i stanju kože. Neke osobe se zahvatu podrvgnu s 55, a druge sa 65 – i niti jedno nije pogrešno. No, ima onih koji ga rade i s 45 – a mislim da je to nepotrebno.

Koji vam je najbolji rezultat faceliftinga koji ste vidjeli?

Tereza Kesovija, apsolutno. Izgleda fenomenalno, ali ne i neprirodno, pravi je primjer odlično napravljenog faceliftinga.

Kojeg kirurga smatrate najboljim na svijetu, a koje domaće kolege najviše cijenite?

Među svjetskim imenima tu su dr. Andrew Jacono, Dr. Sherrell J. Aston, Mario Pelle Ceravolo, a među domaćim kolegama kao velike stručnjake istaknuo bih na prvom mjestu dr. Maria Zambellija, kojeg smatram najeduciranijim i najiskusnijim hrvatskim kirurgom te dr. Zorana Žgaljardića, čiji rad također cijenim.

Koliko rezultat operacije grudi ovisi o implantatima, postoje li neki implantati koji su sigurniji od drugih?

Svi implantati provjerenih proizvođača danas su izvrsne kvalitete – i vrlo slični karakteristikama. U posljednjih nekoliko godina ističu se Motivini glatki implantati, a i implantati proizvođača Mentor te GC Aesthetics su odlični.

Pročitajte još i ...