Istražili smo: kako koristiti retinol ljeti!

Čini se kako se proljeće ipak prikrada, unoseći toplinu u naše živote. I bolje raspoloženje jer izlaganje suncu potiče tijelo na proizvodnju serotonina, hormona sreće. Dakle, živjelo sunce! Međutim, kao i svako godišnje doba, proljeće i ljeto iziskuju prilagođenu njegu kože. Baš kao što skidamo sa sebe teške slojeve odjeće, koža vapi za prozračnijim teksturama.

S toplijim danima i sve češćim izlaganjem sunčevim zrakama, potrebno je prijeći na laganiju skincare rutinu koja će koži pružiti dovoljno hidratacije bez dodatnog opterećenja. Osim toga, upotreba proizvoda s visokim zaštitnim faktorom je ne samo preporuka već i imperativ. Ali, kako se u sve to uklapa retinol, sastojak poznat po svojoj efikasnosti u borbi protiv znakova starenja, akni i hiperpigmentacija?

Ponajprije, što je zapravo retinol. Riječ je o jednom od glavnih oblika vitamina A. Koristi se za tretiranje akni, brojnih znakova starenja, od fotostarenja i hiperpigmentacija do ublažavanja bora, a poznata je i njegova moć u zaglađivanju teksture kože. Također, dokazano pojačava sintezu kolagena i sprječava njegovu razgradnju, što pojačava kompaktnost dubljih slojeva kože i utječe na površinsku čvrstoću.

Ali, to nije sve. Obožavaju ga i žene koje nisu pogođene borama niti aknama, ali nisu zadovoljne grubom teksturom kože – ovaj će sastojak, naime, ujednačiti teksturu tena i ukloniti sivkast, beživotan izgled lica. Međutim, nekoliko je uvriježenih mišljenja vezanih uz korištenje retinola tijekom sunčanih zimskih razdoblja, a evo i zašto nisu prepreka u korištenju ove zvijezde skincarea u svim godišnjim dobima.

Retinoidi su nestabilni i osjetljivi na UV zračenje: Ovisno o retinoidu koji koristite i, naravno, formuli, većina retinoida ne reagira dobro na sunčevu svjetlost. Zato se preporučuje njihovo korištenje noću, jer je izloženost UV zračenju jednaka tijekom ljetnih i  zimskih noći. Tijekom dana općenito izbjegavajte proizvode koji sadrže ovaj sastojak kako biste smanjili rizik od iritacija i hiperpigmentacija.

Retinol povećava osjetljivost kože na sunce: Retinol, baš kao i kemijski piling, pomaže u odbacivanju odumrlih stanica kože. Gusti sloj mrtvih stanica kože osigurava određenu zaštitu od UV zraka, ali to doista nije razlog za prestanak korištenja ovoga derivata vitamina A. SPF će, naime, osigurati mnogo bolju zaštitu nego što bi to ikad mogao sloj mrtvih stanica kože.

Ipak, nekih se pravila treba pridržavati:

  • Koristite ih navečer: Retinoide je najbolje koristiti navečer jer su tada najaktivniji.
  • Nanesite ih na očišćenu kožu: Prije nanošenja retinoida, osigurajte da je vaša koža dobro očišćena i osušena.
  • Koristite kremu za sunčanje: Retinoidi mogu učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce. Stoga je važno koristiti kremu za sunčanje s SPF-om od najmanje 30 tijekom dana, čak i kada je oblačno.
  • Počnite polako: Ako ste novi u korištenju retinoida, počnite s korištenjem proizvoda s niskim postotkom aktivnog sastojka dva do tri puta tjedno. Postepeno možete povećavati učestalost korištenja i koncentraciju retinoida kako vaša koža postane tolerantnija.
  • Budite strpljivi: Rezultati korištenja retinoida neće biti vidljivi preko noći. Potrebno je nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se vide značajne promjene.

Dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, dermatovenerologinja iz Poliklinike Meštrović Štefekov, naglašava važnost pravilnog pristupa korištenju retinola tijekom ljetnih mjeseci.
dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov

“Retinol pojačava fotoosjetljivost kože, a sama molekula je fotonestabilna, što znači da se preporučuje njegova upotreba isključivo navečer. Zbog toga što retinol stimulira obnovu stanica epidermisa, koža postaje suha i osjetljiva tijekom njegove upotrebe. Stoga je ključno koristiti emolijense, osobito ujutro, uz neizostavan visoki faktor UV zaštite”, savjetuje dr. Meštrović Štefekov.

A313 krema s retinil palmitatom

Slavna francuska krema iznimno djelovanje duguje specifičnoj kombinaciji sastojaka – retinolu i makrogolu. U njenom se sastavu nalazi retinil palmitat, derivat retinoične kiseline koji se u nju pretvara desetak minuta nakon nanošenja, koji sprječava da se pore zatvore te djeluje tako da uklanja nepravilnosti na koži – pore, bore, hiperpigmentacije i prištiće.

A da bi apsorpcija bila potpuna, pobrinuo se sastojak naziva makrogol. Poznat kao molekula koja djeluje putem osmotskog mehanizma, makrogol je svojevrstan magnet za vlagu, što znači da privlači vodu na površinu kože i pomaže u njenom zadržavanju. Rezultat je puniji izgled kože, površinska zategnutost i nevjerojatno glatka tekstura lica.

Kako se koristi?

A313 nanosi se isključivo navečer na čistu i obvezno suhu kožu. Ovisno o tome koliko je koža osjetljiva, potrebno je neko vrijeme da se navikne na retinol. Krema A313 može se koristiti svaku večer. Osjetite li peckanje i svrbež, to je normalna reakcija kože na retinol. Ako ne možete izdržati, preko A313 kreme nanesite svoju hidratantnu kremu ili Cicaplast.

Postepeno smanjujte hidratantnu kremu i nastojte nanositi A313 kremu svaku večer. Dermatolozi preporučuju nanositi retinol najprije jednom tjedno, pa dva puta tjedno te povećavati do nanošenja svaku večer. Nakon što nanesete A313 kremu, ne trebate koristiti dodatnu večernju njegu. A313 se ne koristi u kombinaciji s kiselinama.

A313 kremu s retinolom možete nabaviti u ljekarnama te u online trgovini Vaše zdravlje.

Pročitajte još i ...