Iza estetike: Zašto debljina predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju

Često debljinu doživljavamo samo kao estetski problem i zapravo ne shvaćamo koji utjecaj ovo stanje ima na naše cjelokupno zdravlje. Istina je puno drugačija i prekomjerna tjelesna težina ima dublje posljedice na zdravlje nego što možemo zamisliti. Debljina nije samo pitanje izgleda, ona je ozbiljna kronična bolest koja zahtijeva pažljivo liječenje i mijenjanje životnih navika iz temelja kako bismo se osjećali bolje u svojem tijelu, doveli ga u ravnotežu i živjeli zdravim životom.

Zdravstvene posljedice debljine

Naše se tijelo zbog prekomjerne tjelesne težine mijenja, a sve veći broj kilograma može dovesti do razvoja niza zdravstvenih problema, koji mogu uvelike utjecati na kvalitetu našeg života. Neki od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju osobe koje se bore s debljinom su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, povišeni krvni tlak, visoki kolesterol, određene vrste raka, anksioznost i depresija.

Image by mego-studio on Freepik

Kardiovaskularne bolesti

Ove bolesti uključuju bolesti srca i moždani udar, a debljina je snažno povezana s njihovim razvojem. Prekomjerna težina opterećuje srce i krvne žile, povećavajući rizik od srčanog udara, srčanog zatajenja i drugih srčanih problema. Također može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, što dovodi do suženja protoka krvi i potencijalnih krvnih ugrušaka.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 je još jedan ozbiljan problem povezan s debljinom. Debljina povećava otpornost na inzulin i dovodi do visokih razina šećera u krvi. To stanje može dugoročno oštetiti organe poput bubrega, očiju ili srca. Kontrola tjelesne težine i zdrav način života ključni su za prevenciju i kontroliranje dijabetesa tipa 2.

Image by senivpetro on Freepik

Povišeni krvni tlak

Poznat još kao hipertenzija, povišeni krvni tlak također je česta posljedica prekomjernog broja kilograma. Višak masnog tkiva uvelike utječe na rad krvnih žila, što u konačnici rezultira povišenim tlakom. Ovo stanje zatim osobu stavlja u veći rizik od razvoja već ranije spomenutih srčanih bolesti, moždanog udara i oštećenja bubrega.

Razvoj malignih bolesti

Debljina je također, nažalost, povezana i s povećanim rizikom od određenih vrsta raka poput raka maternice, bubrega i debelog crijeva. Do toga dolazi jer masno tkivo, kojega kod prekomjerne težine ima više nego što je uobičajeno, proizvodi hormone i tvari koje mogu potaknuti rast stanica raka i razvoj tumora.

Image by shurkin_son on Freepik

Anksioznost i depresija

Osobe koje se bore s debljinom također se često suočavaju s diskriminacijom isključivo na temelju njihove težine. Ovakva stigmatizacija u konačnici može dovesti do vrlo niskog samopouzdanja i pretvoriti se u osjećaj anksioznosti i čak, u krajnjim slučajevima, dijagnozu depresije koja itekako može utjecati na kvalitetu života.

Debljina nije samo površni estetski problem, već ozbiljno pitanje zdravlja. Pronalaženje pravilnih načina za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine prijeko je potrebno kako bismo se u vlastitom tijelu osjećali bolje, snažnije i zdravije te pozitivno utjecali na naše cjelokupno zdravlje.

Više savjeta za početak svojeg putovanja prema zdravim navikama potražite na portalu Istina o debljini.

Sadržaj nastao u suradnji s istinaodebljini.hr
Novo Nordisk Hrvatska d.o.o., Ulica D. T. Gavrana 17, 10020 Zagreb

Pročitajte još i ...