Jesen je pravo vrijeme za limfnu drenažu – otkrijte sve njezine benefite

Ako redovito odlazite na tretmane u kozmetičke salone ili dermatološke ordinacije, vjerujemo da ste primijetili kako je potražnja za jedinim tretmanom ovih dana naglo porasla. Riječ je o limfnoj drenaži koju biramo upravo u ovo doba godine, kada smo posebno svjesni važnosti brige o tijelu, zdravoj prehrani, vježbanju i učinkovitim tretmanima.

Iako je riječ o vrlo jednostavnom tretmanu koji je posve neinvazivan i oslanja se na ritmičnost i vještinu ruku terapeuta/masera, ona ima jako puno benefita na čitav organizam. Naravno, mi žene biramo je jer je snažan saveznik kada je riječ i o oblikovanju tijela. Njezina popularnost ne čudi, ako uzmemo u obzir da donosi konkretne i vidljive rezultate, naročito ako se kombinira s ostalim elementima zdravog lifestylea.

Odakle ime limfna drenaža?

Limfni sustav predstavlja glavni dio krvožilnog sustava našeg tijela. On je zapravo mreža organa, limfnih čvorova, limfnih kanala i limfnih žila koji uravnotežuju razinu tjelesne tekućine i štite tijelo od infekcija. Protok limfe odlično možemo potaknuti i ako pijemo dovoljno tekućine, no, budući da su limfni čvorovi smješteni vrlo blizu površine kože, izuzetno učinkovito stimuliramo ih ciljanim i vještim dodirom.

Iako je svijest o važnosti hidratacije organizma danas veća nego ikad, još uvijek postoji velik postotak stanoviništva koji ne konzumira dovoljno tekućine, a upravo je to jedan od važnijih elemenata čišćenja tijela.

Stoga ne čudi da potražnja za limfnom drenažom raste i među muškarcima. Naime, stručne osobe mogu ručno očistiti naše limfne čvorove i potaknuti protok limfe, povećavajući prirodni proces uspostavljanja homeostaze (održavanje biološkog sustava koje osigurava normalno funkcioniranje stanica i tkiva).

Kako izgleda tretman?

Koristeći losion ili ulje, wellness terapeut rukama prelazi svakom stranom tijela, uvijek gurajući u smjeru “L” prema gore (kažiprstom i palcem). Na svakom području koje se tretira zadržat će se otprilike pet minuta – na leđima, stražnjim dijelova bedara, trbuhu i licu. Iako masaža zahtijeva pritisak, nije bolna i obično se osobe nakon nje osjećaju vrlo dobro.

Korist od limfne drenaže može imati svaki dio tijela s obzirom na to da je limfni sustav rasprostranjen po cijelom tijelu, no noge i trbuh često su najviše skloni oticanju.

Budući da na svijetu ne postoje dva ista tijela, i limfna će drenaža na svakoga od nas djelovati drugačije. No, ono što je sigurno jest da će svaki organizam na ovaj tip masaže odreagirati vrlo brzo, no ne nužno na isti način.

Limfna masaža smanjuje oticanje, poboljšava probavu, potiče cirkulaciju, proizvodnju krvi, ali i limfe. Uz sve to – poboljšava izgled. Većini osoba koje žele detoksicirati organizam preporučuju se mjesečni paketi, dok se onima koji žele smanjiti težinu ili ublažiti celulit savjetuje da na masažu odu barem jednom u sedam dana.

 

Pročitajte još i ...