Jeste li znali da vas ove navike mogu vizualno postarati?

Iako smo prihvatili da je starenje sastavni dio života te da nam se s prolaskom vremena mijenjaju i lice i tijelo, uvijek rado poslušamo savjete uz čiju pomoć znakove sterenja možemo ublažiti ili umanjiti, a naš izgled (barem vizualno) pomladiti.

Određene ‘nuspojave’ starenja, kao primjerice promjene na tijelu, prilično dobro možemo kamuflirati odjećom, no dijelovi tijela koji su stalno izloženi pogledima nepogrešivo će odati stvarnu kronološku dob. A upravo oni među prvima i počinju pokazivati znakove umora i starenja.

Na godine i na datum rođenja ne možemo utjecati, no na naš izgled i vanjsku percepciju našega lika donekle možemo. U nastavku članka otkrit ćemo vam neka od doista jednostavnih rješenja kojima možete značajno utjecati na izgled lica i tijela, a da pritom niste ni pokucali na vrata ordinacije estetskog liječnika. Točnije, fokusirat ćemo se na neke od čestih pogrešaka koje činimo, a da ih, uglavnom, nismo ni svjesni.

Pretežak make-up

Iako ga koristimo kako bismo ujednačile ten, postigle blistavost i zdravi glow, prije svega je važno odabrati kako pravilnu nijansu, tako i odgovarajuću teksturu. U protivnom bismo mogle dobiti kontraefekt. Naime, ako je puder kojega ste odabrali pregust i pretežak, brzo će ući u sve vaše pore, uvući se u bore i borice te tako pogoršati postojeće nepravilnosti. Osim toga, cijelo će lice poprimiti neprirodan izgled maske ispod koje koža neće disati, a može i dehidrirati.

A znamo da je dehidrirana koža samo korak prije nastajanja novih bora i ostalih znakova starenja. Stoga, prilikom odabira pudera valja jako dobro paziti da proizvod za koji se odlučimo bude hidratantan i lagan te da ima teksturu druge kože. Odabirom lakših, hidratantnih formula koje koži donose i dermatološke benefite, istaknut ćete lijepu teksturu kože te zadržati prirodan izgled i hidratiziranost kože.

Nedovoljna njega usana

Usne i područje oko njih posebno su osjetljivi, a na njima se znakovi starenja počinju primjećivati već nakon 30. godine života. S godinama, koža usana se se više stanjuje zbog pada razine kolagena, ali i zbog činjenice da taj dio kože ne izlučuje sebum.

Nedostatak dubinske vlage ističe sitne bore i linije na usnama, čini ih vizualno još tanjima, a takvu dubinsku isušenost nije moguće riješiti balzamima ili stickovima. Izvrsne su rezultate u dubinskom hidratiziranju usana pokazali tretmani dermalnim filerima hijaluronske kiseline. Već je odavno poznato da fileri nisu namijenjeni samo povećanju volumena usana, već vraćanju hidratacije duboko u usne, kako bi se zagladile sitne bore, a usnama vratila mladenačka svježina i sjaj.

Pogrešna njega lica

Vjerojatno su vam mame i bake pričale kako se u njihovo vrijeme za njegu lica koristila jedna jedina, možda najpoznatija krema na svijetu. No, danas srećom znamo da nije svaka koža ista te da nema univerzalne formule za kremu koja bi odgovarala svima. Dakle, svakodnevnu njegu lica važno je prilagoditi tipu kože i specifičnim potrebama lica. Masnoj koži potrebna je dubinska hidratacija, dok će suhoj više odgovarati bogatija njega koja sadrži prirodne lipide.

Nedovoljna količina vlage pogodovat će nastaknu bora i linija, što je moguće izbjeći pravilnim odabirom kreme.  Uvođenjem snažnih aktivnih sastojaka poput vitamina C, retinola, hijaluronske kiseline i kolagena u svakodnevnu njegu lica, znakove starenja možemo odgoditi na čak nekoliko godina.

Opuštena koža nadlaktica

Koža tijela također je podložna znakovima starenja, a osim celulita i opuštene stražnjice najviše nas smeta opuštena koža nadlaktica. Ovo je područje tijela izrazito teško zategnuti samo tjelovježbom, jer se višak kože neće povući niti nakon gubitka viška kilograma. Čak i kada nam je ostatak tijela zategnut, opuštene nadlaktice mogu nam dodati godine.

Ovaj se frustrirajući problem vrlo uspješno rješava neinvazivnom metodom krioterapije, poznatijom kao Coolsculpting. Njome se masne naslage eliminiraju tako što ih se krio aplikatorom izlaže vrlo niskim temperaturama, nakon čega se masne stanice raspadaju i postupno izlučuju iz organizma. Rezultati tretmana na nadlakticama su trajniji od drugih metoda, jer se masne stanice trajno eliminiraju iz organizma.

Hiperpigmentacije na rukama

Iako smo navikli njegovati lice i čuvati ga od sunca, kada je o rukama riječ, na to kao da zaboravljamo. Stoga su one često prave izdajnice koje bez pardona odaju naše stvarne godine. Stručnjaci savjetuju korištenje krema ili losiona sa SPF-om, ali i njegu specifičnim proizvodima za hiperpigmentacije koje mogu značajno ublaživi njihovu vidljivost.

Pročitajte još i ...