Peptidi – zašto ovaj aktivni sastojak ima zvjezdani status u anti-ageu?

Kozmetička nas je industrija navikla da svako malo proglašava svoje ‘zvijezde’ – aktivne sastojke sa ‘super moćima’ koji postaju nezaobilazni u svim mogućim beauty proizvodima. Nakon hijaluronske kiseline i retinola, čini se da je zvjezdani status sada dodijeljen – peptidima.

Vjerujemo da vam njihovo ime nije nepoznato, budući da se u posljednje vrijeme nalaze na pakiranjima gotovo svakog anti-age proizvoda kojega je moguće nabaviti u parfumerijama ili ljekarnama. Osim toga, peptidi su doslovno poharali i društvene mreže, a naročito TikTok koji kao da je zadužen za definiranje i proglašavanje najnovijih beauty i skincare trendova. Naime, hashtag #peptides ima više od 147 milijuna pojavljivanja.

Peptide možemo pronaći u namirnicama bogatim proteinima – mlijeku, jajima, riži ili soji, a riječ je o malim molekulama sastavljenim od kratkih lanaca aminokiselina. Svoj novi zvjezdani status u kozmetičkoj industriji mogu zahvaliti činjenici da potiču proizvodnju kolagena, za kojega znamo da se u organizmu smanjuje nakon 25. godine života. No, to nije jedina uloga koju peptidi imaju – smatra se da blokiraju enzime odgovorne za hiperpigmentacije i tako omogućavaju ujednačen ten, ali i da mogu ublažiti bore ekspresije i pojavu linija. Uz sve navedeno, peptidi potiču i proces zacjeljivanja kože te stvaraju svojevsni štit protiv oksidativnog stresa.

S kojim aktivnim sastojcima možemo kombinirati peptide?

Velika prednost peptida leži u tome što ih odlično tolerira svaki tip kože pa ih stoga slobodno možemo kombinirati s drugim moćnim aktivnim sastojcima. Primjerice, kombinacija peptida i hijaluronske kiseline odlična je za osjetljivu kožu koja ima potrebu za dodatnom hidratacijom. Ako ih spojimo s vitaminom E, zaštitit će kožu od slobodnih radikala, dok će u kombinaciji s vitaminom C tenu donijeti blistavost i sjaj.

U nastavku donosimo nekoliko sjajnih proizvoda s peptidima koje s lakoćom možete uključiti u svoju beauty rutinu.

 

The Ordinary Multi-Peptide+HA Serum

Ova anti-age formula spaja sve benefite hijaluronske kiseline, 4 peptidske tehnologije i aminokiseline. Nezaobilazna je za jačanje epidermalne čvrstoće, za usporavanje gubitka elastičnosti i pojave ‘kokošjih nožica’ na rubu očiju.

Lancôme Rénergie H.P.N. 300-Peptide

Ogroman interes koji vlada za ovom kremom, posve je opravdan. Zaglađuje bore za 21%, smanjuje pojavu hiperpigmentacija za 22%, a koža je 27% čvršća. Sve ove sjajne učinke duguje formuli koja je nastala kao rezultat 40 godina istraživanja, a spaja čak 300 peptida, hijaluronsku kiselinu i niacinamid.

 

SVR Laboratoires la crème Pepti Biotics

Peptidi s protuupalnim svojstvima ovdje se kombiniraju s čitavim nizom drugih aktivnih sastojaka: vitaminom C za čist ten te pasteriziranim probioticima koji će kožu zaštititi od svakodnevnih agresivnih čimbenika. Sve je ‘zapakirano’ u prozračnu formulu koja se odmah upija u kožu i ostavlja mat finish.

 

 

Pročitajte još i ...