Koliko obilno i često nanositi SPF? Dermatologije otkrivaju povodom nacionalnog dana krema za sunčanje

Zaštititi kožu od UV zračenja – najvažnije je ljetno pravilo, ne samo u segmentu ljepote i anti-ageinga, već i u segmentu zdravlja kože i prevencije oštećenja i malignih promjena na koži.

Kreme sa zaštitnim faktorom, popularno nazvane SPF formule, spadaju među najprodavanije skincare proizvode na svijetu, a jedna su od rijetkih kategorija oko čijeg korištenja su složni i liječnici, i kozmetolozi i svi profesionalni iz beauty industrije.

Glavni čimbenik rizika u nastanku melanoma

Osim preranog starenja kože, pretjerano izlaganje suncu, kao i izlaganje bez zaštite – iznimno je opasno za zdravlje, jer su upravo UV zrake glavni rizični čimbenik za razvoj melanoma, najzloćudnijeg tumora kože, od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli više od 900 ljudi.

Kako bismo podigli svijest o važnosti pregleda madeža i zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, portal Estetica.hr pokrenula je nacionalnu inicijativu #safesummer, koja pod motom „Sigurni i lijepi pod suncem“ okuplja više od 40 dermatologa diljem Hrvatske koji tijekom svibnja i lipnja u svojim ordinacijama našim čitateljima osiguravaju više od 170 besplatnih pregleda madeža.

Više o inicijativi pročitajte OVDJE.

Koja količina SPF-a je dovoljna i koliko često ga je potrebno nanositi?

S obzirom na to da je melanom u velikom broju slučajeva izlječiv ako se otkrije na vrijeme, podizanje svijesti o prevenciji i zaštiti iznimno je važno, a upravo su pregledi madeža i korištenje kreme s visokim zaštitnim faktorom ključni koraci koje možemo poduzeti.

Kad je u pitanju nanošenje proizvoda sa SPF-om, često se susrećemo s pitanjima – „koja je količina proizvoda dovoljna i koliko često ga je potrebno nanositi“? Po odgovore smo se zaputili kod triju dermatologinja iz poliklinika uključenih u projekt #safesummer – dr. sc. Željane Bolanče iz Poliklinike Bolanča, dr. Saide Rezaković iz Specijalne bolnice AGRAM i dr. Ivane Hlevnjak iz Poliklinike Dermalis. Donosimo njihove odgovore – koje definitivni želite upamtiti.

Dr. sc. Željanu Bolanču upitali smo: Koja je količina SPF-a potrebna za zaštitu cijelog lica? Ovisi li potrebna količina o visini faktora i kako znati jesmo li nanijeli dovoljno?

„Sredstva sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi tijekom cijele godine, kako bismo spriječili dugotrajne neželjene posljedice izlaganja Suncu – kao što su tumori kože, fotostarenje, ali i alergijske reakcije. Prilikom odabira kreme, potrebno je birati one koje pružaju zaštitu od UVB i UVA zračenja, a osobe koje imaju melazmu moraju se zaštititi i od vidljivog dijela spektra. Naravno, u ljetno doba potrebno je tijekom dana nadopuniti faktor na koži lica, jer je tada osobito visoko UVB zračenje – želimo spriječiti pojavu akutnih oštećenja kao što su crvenilo kože i opekline. Kad je u pitanju potreba količina SPF-a za zaštitu kože, računa se da je optimalno nanijeti 2 grama po cm2 kože. Za površinu lica, to je otprilike istisnuta količina krema koja pokriva dva cijela prsta ruke“, otkriva nam dr. sc. Željana Bolanča, vlasnica Poliklinike Bolanča.

O potrebi ponovnog nanošenja i korištenju SPF-a u gradu, upitali smo dr. Saidu Rezaković iz Specijalne bolnice AGRAM.

Moramo li SPF ponovno nanijeti svaki puta kada izađemo iz mora ili se oznojimo? Ako smo u gradu, a ne na moru, je li jedno nanošenje SPF-a ujutro prije posla dovoljno za cijeli dan? 

„Ako je osoba na moru i kupa se, naravno da treba odmah nakon izlaska iz mora ponovno nanijeti sredstvo za zaštitu, a ako se ne kupa – treba ga reaplicirati svaka dva sata. Čak i ako ne ulazi u more, znoji se i boravi na otvorenom, pa je važno naglasiti potrebu za reapliciranjem čak i za vrijeme boravka u hladu. Što se tiče boravka u gradu, velik broj ljudi još uvijek ne razumije da veliku količinu UV zračenja dobije tijekom boravka u gradu. Naravno, ako netko ide isključivo na posao i boravi u uredu i kod kuće, dovoljno je nanijeti SPF 50 i ne mora ga stalno reaplicirati. No, ako se osoba bavi sportom ili boravi na otvorenom duže vrijeme, znoji se ili boravi na mjestu s visokim postotkom vlage, nužno je reaplicirati zaštitni faktor nakon dva sata. Nije važno boravi li osoba na moru ili u gradu – i u gradskoj sredini izloženi smo velikoj količinu UV zračenja, kao i tijekom aktivnosti na otvorenom, zbog čega je nužno adekvatno zaštititi kožu“, naglašava dr. Rezaković.

Možemo li sami procijeniti kada je vrijeme za ponovno nanošenje – i što ako ne ulazimo u more – objasnila nam je dr. Ivana Hlevnjak.

Je li vrijeme zaštite isto kod svakog SPF-a, ili ovisi o visini faktora? Ako smo nanijeli propisanu količinu proizvoda sa SPF-om i nismo ulazili u more niti se znojili, moramo li ga ponovno nanijeti?

„Proizvodi za zaštitu od UV zračenja vrlo su učinkovit način zaštite od oštećenja koja uzrokuju brojna oboljenja kože vezana za pojačano izlaganje sunčevim zrakama. Zaštita kože podrazumijeva i izbjegavanje izloženosti suncu u periodu od 10h do 16 h u ljetnim periodima te nošenje zaštitnih naočala i odjeće, a ne samo nanošenje kreme. Za postizanje adekvatne zaštite, SPF je potrebno koristiti ispravno i svakako prema uputi proizvođača – svaki je proizvod drugačiji i važno je koristiti ga prilagođeno teksturi proizvoda, ovisno o tome je li riječ o losionu, kremi, ulju... Potrebno je uzeti u obzir i tip kože te uvjete u kojima se nalazite – boravite li u zatvorenom prostoru, jeste li direktno izloženi suncu uz kupanje u moru, znojite li se pojačano, brišete li se ručnikom i slično. Nekakve opće preporuke koje mogu biti zajednički nazivnik za sve SPF proizvode su korištenje zaštite od minimalno SPF 30+ te nanošenje kreme 15 do 20 minuta prije izlaska na sunce. Adekvatna količina proizvoda za cijelo tijelo odrasle osobe je oko 35 ml, a posebnu pažnju je potrebno obratiti na lice, vrat i dekolte. Svakako je potrebno proizvod nanositi svaka dva sata te naravno, nakon kupanja u moru, brisanja ručnikom ili jačeg znojenja. Svakako je potrebno naglasiti – nisu svi proizvodi isti te je najvažnije se držati uputa proizvođača i voditi računa da proizvod sadrži minimalno UVA i UVB zaštitu“, ističe dr. Hlevnjak.

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski svjetski brendovi Allergosan, Dermalogica, jane iredale i Kérastase – zahvaljujući čijim ćete proizvodima svoje ljetovanje, ali i ostatak ljeta u gradu provesti u najboljem izdanju.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu zrelu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože.

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen bezbojni je puder u prahu, a karakterizira ga efekt zdravog sjaja koji ostavlja na licu. Ovaj je proizvod najbolji dokaz kako nije svaka praškasta formula namijenjena matiranju, a osim nježnog glow efekta, licu pruža UV zaštitu i učinak ujednačavanja tena. Koristiti se može na licu i tijelu, a izvrsno će izgledati na ramenima i dekolteu. Posebno nas raduje činjenica da i puder može postati saveznik u zaštiti od štetnog UV zračenja.

 

Prekrivanje koje pruža ovaj puder lagano je, jednostavno se nanosi i u trenu stapa s kožom, zbog čega odgovara i osjetljivoj koži. Jedinstveni sastojak Montmorilonit njeguje i umiruje kožna oštećenja, dok borov nitrid reflektira svjetlost te omogućava lakšu aplikaciju pudera na kožu.

Kérastase Soleil sprej dvofazno ulje

Da je tijekom ljeta i kosi potrebna zaštita i obnova, nije novost. Zato je projekt #safesummer podržao i brend Kérastase, svojim Soleil dvofaznim uljem u spreju. Proizvod je namijenjen kosi izloženoj suncu, a koristi se bez ispiranja. Sadrži jedinstvenu kombinaciju zaštitnog ulja i slanog spreja za stiliziranje, a kosu oblikuje u samo nekoliko pokreta, posebno naglašavajući “beachy waves” valove.

Ovaj se proizvod brzo upija i trenutačno omekšava kosu, kako bi se oporavila od štetnog učinka sunca, visokih temperatura, slane vode i vjetra. Aktivno štiti kosu od oštećenja od sunca i naglašava njen prirodni sjaj. Na kosi ne ostavlja masne ostatke, a ova nježna, suha i lagana izmaglica štiti kosu kationskim polimerima, UV filtrima i Filter Photo-Defence tehnologijom. 

OMNiBiOTiC® Putovanje

Osim sunčanja i kupanja u moru, ljeto karakteriziraju i česta putovanja, a kako bismo tijekom njih bili sigurni i zdravi, pobrinuo se OMNiBiOTiC® Putovanje. Na putovanjima naš probavni sustav može biti vrlo lako uznemiren vanjskim čimbenicima poput hrane na koju nismo navikli, kao i promjenama u dnevnom ritmu.

Konzumiranje stranih mikroorganizama iz vode, leda, salate ili voća može našem probavnom sustavu uzrokovati probleme, a naša se crijeva pokušavaju očistiti – što uzrokuje znatne probavne smetnje. Ljeto je poznato i po crijevnim i želučanim virozama – od koji neke mogu na organizam ostaviti značajne posljedice. Dođe li do infekcije salmonelom, šigelom ili kampilobakterom, problemi će biti još i veći. Zbog toga, uz ostale pripreme za putovanje, ne biste trebali zaboraviti pripremiti i svoja crijeva – stručnjaci preporučuju posebne višesojne sinbiotike, poput OMNiBiOTiC® Putovanje.

Pročitajte još i ...