Dr. Mladen Duduković: Što godine čine licu i kako ga pomladiti

Za razliku od ranih 20-ih kada ćete možda otići dermatologu radi suzbijanja akni ili plastičnom kirurgu radi naglašavanja usana hijaluronskim filerima, ili 30-ih kada je koža još uvijek dovoljno elastična da ćete možda poželjeti jedino botox radi korekcije prenaglašenih bora na glabeli, čelu ili području oko očiju uz eventualnu korekciju nazolabijalnih bora (ako ste ih razvili) ili dopunjavanja volumena obraza, u 40-ima se stvari dosta kompliciraju i često je potreban veći angažman kako biste zadržali svježinu i atraktivan izgled.

dr. Mladen Duduković
Kolumnist dr. Mladen Duduković

Kako starimo?

Starenje lica događa se u tri zasebna sustava koja se odvijaju istovremeno i, naravno, u skladu s genetskim obilježjima te su karakteristični za svaku pojedinu osobu. To su starenje same kože u smislu dehidracije kože, gubitka kolagena i elastičnosti, odnosno tonusa kože te pojave neravnomjernog tonaliteta. Istovremeno dolazi i do starenja u potkožnom sloju gdje se događa atrofija masnih jastučića koji se s vremenom smanjuju i spuštaju, a lice poprima ispuhan, umoran i obješen izgled. Nakon 30. godine također se mijenja i skelet lica gdje se s polako produbljuju očne šupljine, spuštaju supraorbitalni lukovi, a kosti lica općenito gube na volumenu te se mijenjaju konture obrva, nosa i gornje čeljusti.

Kako se radi o više sustava koji se istovremeno mijenjaju, prava bi rejuvenacija trebala biti sveobuhvatna i trebalo bi se pozabaviti svim razinama u kojima su promjene nastale.

Dvadesete

Ako promatramo površinu kože kroz godine, s nostalgijom ćemo se prisjetiti puberteta i 20-ih godina kada smo zbog suviška masti u koži i pojačane aktivnosti lojnih žlijezda često imali problema s aknama i neujednačenom teksturom kože, a njega kozmetičkim ili dermatološkim preparatima najčešće je bila dovoljna da ponovo sjajimo i blistamo.

Celebrity Social Network Photos!

Tridesete

U 30-ima obično primjećujemo prve znakove starenja kože, a naš životni stil i navike iz adolescencije polako dolaze na naplatu pa se tako pojavljuju određene nepravilnosti u tonalitetu kože u smislu sunčevih pjega ili hiperpigmentacija i melazmi koje se najbolje rješavaju upotrebom medicinske kozmetike s eksfolirajućim i peeling učinkom dok se pucanje pojedinih kapilara, najčešće na područjima oko nosa i na obrazima, jednostavno rješava laserskim tretmanima. Osim navedenih promjena žene su sve više zabrinute i oko pojave prvih finih bora, najčešće na području oko očiju i između obrva (tzv. crow’s feet i glabelarna regija) te dolazi do prve prave potrebe za botoxom kojim se te bore vrlo lako i elegantno korigiraju. Od brendova botulinum toksina na raspolaganju imamo nekoliko opcija od kojih su svakako preporučljivi Vistabel, Bocouture i još poneki brend.

Četrdesete

Došli smo i do problematičnih 40-ih kada se koža počinje jače sušiti što dovodi do pojave izraženijih bora na čelu i umnožavanja finih linija regije oko očiju, oko usta i na kraju i obraza. Kako je koža izgubila i veći dio kolagena, postaje opuštenija i uslijed gravitacije se spušta i visi (eng. sagging). Hidrataciju kože najčešće nije više dovoljno obnavljati kremama pa se uz kreme često provode i tretmani mezoterapije tzv. skin boosterima ili obogaćenom plazmom. Fine linije i teksturu kože najbolje ćemo korigirati medicinskom anti age kozmetikom od koje je najpoznatija ZO skin by Zein Obagi, a tonus kože možemo pokušati vratiti laserskom, UZV ili radiofrekventnom energijom nekih od novijih linija anti ageing aparata. Za dublje bore i fine linije kombiniramo i tretmane dermalnih filera i botoxa, a skin sagging u početnoj fazi možemo korigirati aplikacijom dermalnih filera veće gustoće u duboke specifične točke lica, o čemu više možete pročitati kasnije u tekstu.

Premiere of "Storks". Regency Village Theatre, Westwood, California. Pictured: Jennifer Aniston. EVENT September 17, 2016 Job: 160917A1, Image: 300246154, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Za srednje stadije preporučuju se tenzijske niti poput Silhouette Soft konaca koji rade na principu neokolageneze koja koži daje oslonac i vraća elastičnost, a time i umanjuje viseće nabore. U slučajevima u kojima postoji izraženiji višak kože i kada je ona opuštena više nego je konzervativni tretmani mogu zategnuti, preporučuje se klasični kirurški ili mini face lifting, ovisno o regiji koju je potrebno zategnuti.

Kada govorimo o volumnim promjenama dubljih slojeva lica, ponovo se prisjećamo 20-ih kada je lice bilo puno i čvrsto. U prijelaznim 30-ima već se primjećuju prvi znaci volumnog gubitka, većinom iz srednjeg dijela lica i brade pa lice postaje mršavije i uglatije i to je trenutak u kojem su poželjne nadoknade volumena hijaluronskim filerima veće i srednje gustoće ili pak aktivacijom stvaranja novog kolagena koju dokazano potiču punila poput brenda Ellanse. U navedenom razdoblju mogu se započeti i korekcije nazolabijalnih brazdi all around hijaluronskim filerima tipa Restylane – Perlane ili Juvederm Ultra koji su nešto pristupačniji po cijeni.
Daljnjim starenjem potkožne masti koja se i dalje resorbira i spušta, a najeksponiranije regije lica se sve više prazne i koža koja ih pokriva više nije elastična i napeta, lice u 40-ima poprima više ili manje ispuhani i obješeni karakter.

BEVERLY HILLS - FEBRUARY 26: Amy Adams attends the Vanity Fair Oscar Party 2017 on February 26, 2017 in Beverly Hills, California., Image: 322659525, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Što s izrazito velikim volumnim gubitkom lica?

Kako se radi o izrazito velikom volumnom gubitku i atrofiji masnih jastučića specifičnih regija lica, dobar rejuvenacijski proces zahtijeva veću volumnu nadoknadu. Ona se najbolje izvodi dermalnim filerima srednje i veće gustoće od kojih su najpoznatiji i tehnološki najnapredniji brendovi Juvederm Voluma i Volift, a čiji su vodeći liječnici razvili 8-points face lift kao preporučenu opciju zatezanja lica. Navedeni postupak ustvari je blagi nekirurški lifting lica hijaluronskim punilima koji se u bolusima apliciraju u točno određene anatomske točke lica, duboko u masne jastučiće ili direktno na skelet. Time se ujedno korigiraju i posljedice koštane atrofije koju smo ranije spomenuli. Sličan efekt se postiže i spomenutim koncima Silhouette Soft, koji također podižu i zatežu kožu lica, a najbolji rezultati ostvaruju se kombinacijom s dermalnim filerima kojima se dodaje volumen na potrebna mjesta.

Nicole Kidman

Pomlađivanje centralnog dijela lica

Centrofacijalna rejuvenacija, odnosno pomlađivanje centralnog dijela lica (regije oko očiju, nosa i usta) esencijalna je u kvalitetnom održavanju odmorenog i svježeg izgleda s obzirom na to da je to regija koja se prva zamjećuje u svakodnevnoj komunikaciji pa je, uz gore navedeno, važno pozabaviti se i podočnjacima koji se pojavljuju također zbog atrofije i premještanja masti i postaju sve izraženiji. Treba obratiti pažnju i na usne koje se s vremenom ispuhuju te na nos čiji se vršak uslijed godina malo spušta. Navedene korekcije također se izvode dermalnim filerima veće ili manje gustoće, ovisno o preferenciji vašeg liječnika, a preporučuju se također all around fileri (Restylane, Belotero, Juvederm…). Važno je napomenuti da se usne u tretmanu ne moraju nužno značajno povećati, nego će im rehidratacijsko osvježenje npr. jednim mililitrom hijaluronskog filera manje ili srednje gustoće (primjerice Juvederm Volbella) vratiti potrebnu svježinu i mladenačku drskost.

Cate Blanchett

Tema je kompleksna i široka, ali se nadam da će vam ovaj kratki osvrt pomoći u prepoznavanju potreba vašeg lica te u prepoznavanju stadija starenja lica u kojem se nalazite. Također se nadam i da ćete uz pomoć vašeg estetskog liječnika, čiji su izbor i stručnost od presudne važnosti, zajedno napraviti algoritam i plan pomlađivanja koji će vam dati potrebni glow kojim ćete jednostavno blistati u vašem razredu kronološke starosti, a izgled i svježina vašeg lica više neće odavati vaše godine.

Stay beautiful and keep on shining!

Pročitajte još i ...