Kako prepoznati je li madež opasan? Kada treba postojati razlog za brigu?

Cindy Crawford signs copies of her new book 'Becoming' at Waterstones, Piccadilly, London on October 2nd 2015 PICTURED: Cindy Crawford, Image: 260794200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress
Iako se od davnina smatra ukrasom lica, o čemu svjedoče njegovi nazivi na engleskom (beauty mark) ili na talijanskom jeziku (punto di bellezza) – svaki madež može, a oko toga se slažu svi dermatolozi, biti i svojevrsni zdravstveni rizik. Posljednjih godina postajemo sve svjesniji štetnosti sunčevog zračenja pa su pregledi madeža postali dio godišnje medicinske rutine. Rana prevencija ključna je u liječenju karcinoma kože – melanoma te stoga nikada nije naodmet podsjetiti na važnost informiranosti i brige o zdravlju kože.

Osim na redovitim godišnjim posjetima dermatologu koji će pomoću dermoskopa pregledati vaše tijelo i lice i utvrditi postoje li suspektni madeži koje je potrebno dodatno analizirati, jako puno možete učiniti i sami. Naime, ako uočite da se vaši madeži mijenjaju – poprimaju drugačiji oblik ili boju ili pak rastu, ne odgađajte odlazak liječniku. No, kako prepoznati potencijalno opasan madež? Odgovor smo potražili kod uglednih dermatologinja, dr. sc. Željane Bolanče iz Poliklinike Bolanča,  prim. dr. sc. Ružice Jurakić Tončić iz Poliklinike Tončić, prim. dr. sc. Lene Kotrulje iz Poliklinike DermaPlus te Diane Ćesić, dr. med., specijalistice dermatovenerologije iz Poliklinike Medikol koje sudjeluju u inicijativi Safe Summer, usmjerenoj upravo na kontrolne preglede madeža prije izlaganja suncu.

Dr. sc. Željana Bolanča, Poliklinika Bolanča

dr. sc. Željana Bolanča
“U pravilu madeže trebaju redovito pregledavati osobe svijetle boje kože, plavih i zelenih očiju i svijetle ili narančaste kože, zatim osobe koje su zbog prirode posla ili hobija prekomjerno izložene Suncu, osobe koje imaju obiteljsku anamnezu melanoma ili tumora kože, transplantirane osobe ili osobe koje uzimaju neku imunosupresivnu terapiju, osobe s velikim brojem madeža, osobito ako su pojedini atipični, i osobe koje su u mladosti i djetinjstvu zadobile opekline kože ili koristile arteficijalne izvore svjetla (solarij).
Svi bi trebali redovito raditi samopreglede kože i jednom mjesečno pregledati kožu u ogledalu i primijeniti ABCDE (A-assimetri, B- border, C – color, D – diammeter, E – evolving) pravilo, odnosno pogledati je li se madež promijenio u boji i veličini ili obliku”, savjetuje dr. Bolanča.

prim. dr. sc. Lena Kotrulja, Poliklinika DermaPlus

prim. dr. sc. Lena Kotrulja

“Kada primjetimo da se madež mijenja potrebno se bez odgode javiti se na dermatološki pregled gdje  će se na temelju pregleda uz dermatoskopiju procjeniti potreba za operativnim odstranjenjem tvorbe uz slanje na patohistološku analizu. Rizičan madež mijenja veličinu, boju i/ili oblik, izgleda drugačije od ostalih madeža na tijelu (znak „ružnog pačeta“), asimetričan je i/ili nepravilnih rubova, nejednolike pigmentacije, promjera je većeg od 6 mm, a može biti prisutan svrbež”, pojasnila je dr. Kotrulja.

Dodala je kako najviše pozornosti treba posvetiti displastičnim madežima koji su najčešće veći od uobičajenih i nepravilnog su oblika te nejednoliko pigmentirani.

“Displastičan madež je obično veći od 6 mm u promjeru, neujednačene boje, asimetričnog oblika i nepravilnih rubova i predstavlja rizik za progresiju u maligni melanom. Melanom se može razviti iz već postojećeg atipičnog madeža u 30% slučajeva ili pak kao novonastala tvorba na koži na kojoj prethodno nije bilo madeža.

Ako se pravovremeno dijagnosticira i kirurški odstrani u ranom stadiju, maligni melanom je izlječiva bolest. Zbog toga svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti jer ona može biti znak pojave melanoma, te je potrebno bez odgađanja se javiti na dermatološki pregled”, zaključila je dr. Kotrulja.

prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, Poliklinika Tončić

prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić
“Madeži sami po sebi nisu opasni i predstavljaju dobroćudne promjene koje svi imamo na tijelu.
Većinom melanom nastaje kao novonastala promjena ( kako mi često kažemo “de novo”), dok oko samo 20% melanoma nastaje zloćudnom promjenom madeža.
U najranijoj fazi melanom izgleda kao madež, te je golim okom gotovo nemoguće razlikovati od običnog madeža. Danas dermatolozi raspolažu suvremenim uređajima koji se nazivaju dermoskopi, koji omogućuju povećanje te uvid u strukture u dubini kože, te time omogućuju prepoznavanje melanoma i u samom nastanku, kada je on 1-2 mm veličine.
Posebna je kategorija prirođeni madež, koji predstavlja madeže u kojima se može javiti melanom, te se ovo nažalost dešava najčešće u djetinjstvu ali može tijekom života. Pacijente s prirođenim madežima moramo pratiti cijeli život kako bismo na vrijeme primjetili promjenu”, rekla nam je dr. Jurakić Tončić.

Diana Ćesić, dr. med. spec. dermatovenerologije, Poliklinika Medikol

Diana Ćesić, dr. med. spec. dermatovenerologije

Dr. Dianu Ćesić pitali smo što kada dermatolog utvrdi da madež treba ukloniti. Naime, mnogi smatraju da je riječ o rutinskom zahvatu, no i tu, kao i kod bilo kojeg drugog zahvata, može doći do komplikacija.

“Ekscizija, odnosno uklanjanje madeža kirurškim putem, predstavlja manji zahvat. Iako se smatra rutinskim postupkom, važno je napomenuti da ga trebaju izvoditi kvalificirani liječnici –  specijalisti kirurgije i dermatologije.

Među najčešćim komplikacijama su infekcije kirurške rane koje se očituju pojačanom boli u području rane, crvenilom, oticanjem i gnojnom sekrecijom. Ako postoji sumnja na infekciju važno je što prije konzultirati liječnika. Također, može se pojaviti krvarenje iz rane, posebno kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Jedna od mogućih komplikacija je i sporije cijeljenje rane koje se može javiti kod većih i dubljih rana, kod pušača, pacijenata sa određenim kroničnim bolestima te kod nepravilne njege rane. Razdvajanje rubova rane, poznato i kao dehiscijencija može se javiti kao posljedica pretjeranog fizičkog napora, infekcije, loše cirkulacije i neprikladne tehnike zatvaranja rane. Kako bi se izbjegao ovakav ishod, pacijentima se savjetuje izbjegavanje fizičkog napora, dizanje teških predmeta i rastezanje operirane regije tijekom nošenja šavova, kao i određen period nakon uklanjanja šavova. Sve kožne rane pa tako i one nastale uklanjanjem madeža zacjeljuju stvaranjem ožiljka. Ponekad se može javiti i pretjerana proizvodnja vezivnog tkiva u procesu  cijeljenja što rezultira pojavom hipertrofičnih ožiljaka i keloida. Pravilna njega rane, a potom i postoperativnog ožiljka pridonose smanjenju ožiljka i poboljšavaju njegov izgled. Novoformirani ožiljci osjetljiviji su na štetne učinke sunčevih zraka te se pacijentima svakako preporučuje izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, korištenje zaštitne odjeće i krema sa viskom zaštitnim faktorom prvih nekoliko tjedana nakon uklanjanja.

Dakle, iako je uklanjanje madeža relativno siguran postupak, važno je biti svjestan mogućih rizika,  pridržavati se uputa liječnika za njegu rane te pratiti znakove mogućih komplikacija  nakon zahvata.

Sigurni i lijepi pod suncem

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski brendovi Almagea, Jeuderm, Natural Wealth, Sepai, SVR, Uriage i Solgar. Zahvaljujući njihovim vrhunskim proizvodima, ostatak ljeta ćete provesti u najboljem izdanju – neovisno o tome provodite ga u gradu ili na moru.

Almagea SunLove Skin+

 

 

Almagea® Sunlove Skin+ je dodatak prehrani u inovativnim Licaps® kapsulama, a sadrži posebnu kombinaciju antioksidansa (astaksantin, lutein, zeaksantin, koenzim Q10 , vitamin E i selen) te dragocjenih ulja – ulja boreča i argana. Tajna Sunlove Skin+ je u snažnom antioksidacijskom djelovanju koje štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Astaksantin ima 10 puta jače djelovanje od beta karotena, a jedinstven antioksidacijski i protuupalni učinak aktivnih tvari omogućuje pripremu kože za odgovorno izlaganje suncu.

Sunlove Skin+ koristi se tijekom cijele godine, a posebno s početkom proljetnih mjeseci kako bismo pripremili kožu za sunce, brže adaptirali cijeli organizam na intenzivnije UV zračenje (posebno važno kod alergija na sunce), smanjili širenje hiperpigmentacija te poboljšali elastičnost i vlažnost kože. Za vrijeme izuzetno visokog UV indeksa, preporuča se korištenje 2 kapsule Sunlove Skin+ (2 puta po jedna kapsula, uz veći obrok) zbog veće potrebe organizma za antioksidacijskom zaštitom.

JeuDerm PPS BB Perfector SPF 40+

PPS BB Perfector - Sterilne monodoze višenamjenske kremeOva višenamjenska krema omogućuje Vam istovremeno maskiranje nesavršenosti i njege kože, pouzdano štiteći od ultraljubičastog svjetla. Peptidi i fito komponente imaju antioksidativni učinak, brzo vlaže i umiruju kožu, uklanjajući piling i iritaciju. BB Perfector pruža vam osjećaj svježine i udobnosti. Inovativna formula intenzivno njeguje vašu kožu i ima restorativni učinak, stvarajući apsolutnu udobnost i savršenu zaštitu kože. Vizualno poboljšava stanje kože. Dolazi u sterilnim monodozama i u pakiranju od 50 ml s pumpicom.

 

Jeu'Demeure Восстанавливающий матирующий ВВ крем Перфектор, 50 мл

 

Natural Wealth Beta-Karoten

Pravovremenim uzimanjem Natural Wealth® Beta Karotena možemo kožu pripremiti za ljeto. Za zaštitu zdravlja kože korisno je prehranu obogatiti namirnicama koje obiluju beta karotenom – biljnim pigmentom, provitaminom koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Bogat izvor beta karotena je žuto i narančasto voće i povrće te tamno zeleno lisnato povrće. Ukoliko unos beta karotena putem prehrane nije dostatan savjetuje se kvalitetnim dodatkom prehrani osigurati njegov dodatan izvor.

Natural Wealth® Beta karoten kapsule sadrže ovaj važan nutrijent u optimalnoj dozi od 6 mg. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A koji doprinosi održavanju zdrave kože.

Bez glutena, mlijeka/mliječnih proizvoda, šećera, umjetnih boja, aroma, sladila i konzervansa.

Sepai City Shield krema

Ova fotozaštitna krema s visokim zaštitnim faktorom 50, najnapredniji je globalni štit za kožu. Njezin ekskluzivni Ultimate Protection Complex nudi najsuvremeniji način zaštite od starenja te štiti od štetnih učinaka sunca i gradskog ekspozoma -kumulativnog utjecaja okoliša i povezanih bioloških reakcija koje se odvijaju tijekom čitavog našeg života. Proizvod je veganski i dermatološki testiran.

SVR Sun Secure Blur Rose tonirana krema

 

Vodootporna tonirana krema SPF 50+ za zaštitu od sunca za jako osjetljivu kožu. SUN SECURE PATENT: ekskluzivni izbor od četiri ne eko toksična filtera u kombinaciji sa zaštitnim aktivnim tvarima za zaštitu od UVB, UVA, vidljivih i infracrvenih zraka. Jedinstvena tonirana pjenasta tekstura koja se trenutno topi kako bi zagladila i ublažila nesavršenosti na koži. Njegova svijetlo bež breskva nijansa poboljšava, ujednačava i osvjetljava ten za prirodan sjaj. Ostavlja kožu baršunasto mekom. Nježni ljetni miris.

Uriage Bariesun Mist 50+

Maglica za osjetljivu kožu osvježavajuće lagane teksture. Visoka zaštita od UVA, UVB zraka i slobodnih radikala. Ovaj izuzetno lagani mist, nevidljive teksture, osigurava suhi, neljepljiv finiš. Njegov kontinuirani sustav difuzije omogućuje jednostavnu primjenu, čak i na mokru kožu. Vrlo visoka zaštita za lice i tijelo. Za osjetljivu kožu. Dermatološki testirano. [BARIESUN] patent stvara zaštitni film na koži koji pomaže u ograničavanju prodiranja UV filtera u epidermis te tako optimizira fotozaštitu. Sprječava isušivanje kože. Obogaćena Akvasponginima i Uriage termalnom vodom, ova ultra-lagana maglica štiti od isušivanja kože.

Solgar za kožu #BezTraga

Solgar kampanja za kožu #BezTraga je tu da nas podsjeti na to da je naša koža jedinstvena i da zaslužuje primjerenu pripremu iznutra. Odredite svoj fototip kože OVDJE i provjerite koje vrhunske Solgarove dodatke prehrani trebate uzimati kako biste pripremili svoju kožu za izlaganje štetnim učincima Sunčeva zračenja. Tragovi sunca na koži mogu biti neugodni podsjetnik na nedovoljnu ili neprimjerenu pripremu.
Upravo zbog toga pravodobno se počnite pripremati za sunce i to s pomoću vrhunskih dodataka prehrani prilagođenih vašem fototipu kože. Ovisno o fototipu kože, odaberite kombinaciju proizvoda – Solgar Advanced Antioxidant Formula, Solgar Astaksantin i Solgar Prirodni beta-karoten

Svoj termin za besplatni pregled madeža rezervirajte OVDJE

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima te svim ostalim stručnjacima i partnerima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj nacionalnoj inicijativi.

 

Pročitajte još i ...